• Головна
  • Холоднокатані листи: особливості металопрокату
Новини компаній
09:00, 1 липня

Холоднокатані листи: особливості металопрокату

Новини компаній
Холоднокатані листи: особливості металопрокату, фото-1

Одним із різновидів виплавки сталі буде виробництво холоднокатаних листів. Вони мають середню або більшу довжину та ширину, а їх товщина може бути невеликою. Лист холоднокатаний виготовляється методом холодного прокату. Він використовується для невеликих деталей або конструкцій. Які особливості має матеріал, як його виробляють та де використовують?

Холодна сталь виготовляється у вигляді рулонів, які нарізаються. Розміри листів будуть відрізнятися, залежно від того, для яких цілей виробляються. При необхідності продукція може нагріватися, дресируватися, оцинковуватися і проходити нанесення захисного покриття. Щоб розібратися в особливостях матеріалу, необхідно приділити увагу іншим деталям.

Особливості матеріалу

Лист х/к має такі технічні особливості:

  • Міцність. Листовий прокат проходить кілька обробок, що дозволяють усунути внутрішні натяги сплаву для поліпшення його показників;
  • Невелика товщина. Виріб отримують способом багаторазового пресування, що дозволяє отримати прокат з невеликою товщиною;
  • Поверхня прокату чиста, тому матеріал можна використовувати для обробки поверхонь;
  • Мінімальна ймовірність появи корозії. Після обробки вироби нагрівають, що дозволяє знизити ймовірність утворення іржі;

Матеріал користуються популярністю у промисловості, але має й інші напрями використання.

Де застосовується холоднокатаний прокат?

Представлений прокат може використовуватися в:

  • Машинобудуванні, наприклад, для виробництва каркасу;
  • Виробництві матеріалу для виготовлення емальованого посуду – декапіру. Після того, як проводиться відпал, починається формування посуду з використанням обладнання. Після виготовлення, на поверхню наноситься кислота, для очищення від залишків;
  • Виготовленні профнастилу;

Все, що стосується промисловості, не зможе обійтися без металевих листів. Для вибору відповідного матеріалу можна узагальнити технічні особливості матеріалу:

  • Метод виробництва – обкатка гарячекатаних листів із використанням пресів без нагріву;
  • Міцність – висока (дозволяє розширити сферу застосування);
  • Вид – з металевим блиском;
  • Складність виробництва – висока (впливає на вартість);
  • Товщина листа – від 0,35 до 5 мм;

Вартість прокату залежатиме від його розмірів та особливостей. Лист холодного прокату служить основою виробництва багатьох деталей, тому уявити промисловість без його використання неможливо.

Холоднокатані листи: особливості металопрокату, фото-2

Технологія виробництва

Технологічно процес виробництва холоднокатаних листів непростий. Спочатку проводиться підготовка гарячекатаних листів, з товщиною до 10 мм. Після виплавки та обробки, прокат остигає, після чого його упаковують у рулони для відправки в цех холодного прокату. Проводиться очищення від оксидної плівки (якщо цього не зробити, то плівка вдавлюватиметься в матеріал, і негативно позначатиметься на його якості). Очищення окалини проводиться декількома способами:

  • Механічним – очищення проводиться за допомогою часток металу, що розпорошуються на поверхні під тиском;
  • Хімічним – обробка проводиться з використанням кислот;

Наступним кроком стає надсилання матеріалу на спеціальне обладнання для обкатки та пресування. На окрему увагу заслуговує фінальна обробка. Для отримання потрібних властивостей прокату матеріал нагрівається до 690С в печі. Нагрів потрібен для рекристалізації металевого сплаву, що дозволяє компонентам металу рівномірно розподілитися. Як завершення, виконується дресирування, обтискання та нарізка. Дотримання вимог якості під час виробництва дозволяє виготовляти якісну продукцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#КТ Сталь #КТ-Сталь #KT Stal #метал #металобаза #лист холоднокатаний #лист х/к #лист хк #лист х-к
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...