• Головна
  • В мережі подейкують, що за використання генераторів українців будуть карати: МОЗ відповів, чи це правда
09:35, 20 червня

В мережі подейкують, що за використання генераторів українців будуть карати: МОЗ відповів, чи це правда

В мережі подейкують, що за використання генераторів українців будуть карати: МОЗ відповів, чи це правда

В анонімних Telegram-каналах поширили чутки про те, що генератори перевищують медичні норми шуму, тому за їх використання каратимуть.

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили: дійсно існує наказ №463 від 22 лютого 2019 року, який передбачає, що допустимі рівні звуку в приміщеннях житлових будинків становлять 35-55 дБА вдень та 25-35 дБА вночі, а на території житлової забудови - 50-60 дБА вдень та 40-50 дБА вночі.

Але ці вимоги не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій. А також у випадках коли, наприклад, шумні прилади та інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель.

Водночас шум генератора дійсно може призвести до погіршення сну, спричинити стрес та загалом шкодити здоров’ю. Тому МОЗ рекомендує:
встановлювати генератори на відстані 6 м від житлових будинків та спальних приміщень;
використовувати шумозахисні та акустичні екрани, а також спеціальні кожухи з внутрішньою шумоізоляцією та відведенням вихлопних газів.

Додаткову звукоізоляцію можна створити, обклавши генератор мішками з піском. Укладати їх навколо треба так, щоб пристрій було видно з півтораметрової відстані. Важливо, щоб відстань від увімкненого генератора до мішків була не меншою, ніж пів метра.

Також генератори можуть створювати вібрації, які передаються на стіни будівель та меблі, що може спровокувати психофізіологічні розлади. Для зменшення вібрації слід встановлювати генератори на рівну поверхню, бажано на міцний та стійкий підготовлений фундамент. Можна підкладати під них гумові килимки та використовувати спеціальні амортизатори.

Робота генераторів погіршує якість повітря внаслідок викидів таких речовин, як чадний газ, оксиди вуглецю, оксиди азоту, ангідрид сульфатний, акролеїн, бензопірен тощо. Мало того, що це негативно впливає на здоровʼя легень та серця - це може призвести до отруєння, особливо в замкнених або погано провітрюваних приміщеннях.

Особливу небезпеку становить чадний газ, позаяк він не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. Симптоми отруєння чадним газом - головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми, запаморочення та сплутаність свідомості.

Тому генератори слід встановлювати на відкритому повітрі, подалі від вікон та дверей.

Також слід пам'ятати про вчасне техобслуговування пристроїв та спеціальні фільтри і про паливо належної якості.

Дуже важливо тримати генератор сухим та захищеним від дощу або затоплення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в одному з районів Києва спалахнув генератор біля багатоповерхівки.

Не забувайте підписуватись та читайте новини в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #Київщина #електроенергія #МОЗ
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...