• Головна
  • МАФорізка: як Київ бореться з кіосками та чому це триватиме дуже довго
09:05, 20 травня

МАФорізка: як Київ бореться з кіосками та чому це триватиме дуже довго

МАФорізка: як Київ бореться з кіосками та чому це триватиме дуже довго

Столиця поступово очищується від малих архітектурних форм (МАФ), які заполонили її вулиці ще в нульові роки. Здавалося б, ідея правильно. То що так - і що не так із цим процесом?

Редакція 44.ua вже розібралась у даній темі. Точніше, повернулась до своїх попередніх вивчень і актуалізувала дані.

Навіщо боротись з МАФами?

Звісно, кіоск біля будинку - запорука того, що ви можете швидко випити кави по дорозі на роботу, або придбати додому мінералку увечері. Це зручно, ніхто не сперечається. З цієї точки зору, зрозуміти обурення частини киян доволі легко. Але є інша сторона медалі.

По-перше, оренда та встановлення МАФів стали елементом корупції ще за часів мера Леоніда Черновецького. Якщо до нього у столиці було не так легко відкрити власний кіоск, за його влади дозволи буквально полились рікою. Чим далі це терпіти, тим важче буде позбутись від сумнівних орендарів у майбутньому.

МАФорізка: як Київ бореться з кіосками та чому це триватиме дуже довго, фото-1, Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

По-друге, торгівельні шанхаї дійсно псують вигляд міста. Подобається вам чи ні, але тимчасові споруди не мають закривати собою цілі житлові комплекси.

По-третє, сумнівний характер МАФів як бізнес-об'єктів часто призводить до проблем із, наприклад, пожежною безпекою. І тоді перше займання кіоска влаштовує ланцюгову реакцію. Тобто надто масовий підхід до спорудження цілої колонії кіосків запросто може завершитись трагедією.

По-четверте, не такі страшні МАФи, як підходи їх власників. Ясна річ, був би у них власний об'єкт, збудований за великі кошти - ви б не бачили стада пацюків коло кіосків із шаурмою на Лук'янівці або Видубичах, не спотикалися б об гори сміття на Вокзальній.

Факт є факт: те, як працює тотальна більшість МАФів, більше нагадує табір кочівників, ніж щось постійне. Інакше б власники бізнесу самі прагнули робити свої споруди більш привабливими.

МАФорізка: як Київ бореться з кіосками та чому це триватиме дуже довго, фото-2, Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Чи такій боротьбі можна було завадити?

Не так складно знести черговий кіоск, як забезпечити гарантії його неповернення. Особливо це актуально для "Вокзальної", де за останні десять років змінились цілі покоління торгових точок. Київ навчився прибирати за собою, але тимчасові кіоски повертаються знову і знову.

З одного боку, це свідчить про відсутність централізації міської влади. З іншого, чи це саме той напрямок, де варто давати людям волю?

Одна з причин того, що власники МАФів поводяться як хазяї міста, була закладена в 2011 році. Тоді Київ саме дочекався на нового мера, яким став Віталій Кличко. За порадами оточення, він планував проведення аукціонів, які визначили б кількість "виживших" кіосків, вирішила питання з їх легальністю та загалом виглядали б прозоро. Втім, цього не сталось.

МАФорізка: як Київ бореться з кіосками та чому це триватиме дуже довго, фото-3, Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Одна з причин - більш крупні власники тимчасових споруд хотіли не нових торгів чи прозорості, а простого подовження існуючих дозволів. На жаль, тоді до них вирішили прислухатись.

Згодом ідею вносили на розгляд повторно. Та лобіювання "бізнесу" дало свої плоди: щоразу на ключових голосуваннях Київради не вистачало голосів. Бо податливість міської влади власники МАФів сприйняли не як поступку, а як слабкість. І взяли справу до своїх рук.

Дуже символічна історія трапилась вже після початку повномасштабного вторгнення російських військ. У 2022 р. депутат "Слуги народу" Владислав Трубіцин був спійманий за вимагання 1,4 млн грн хабара. Вгадайте, хто до того з усіх сил гальмував переведення орендних договорів по МАФах на сучасну платформу "Prozorro.Продажі"?

МАФ як Барні Гамбл

Існування кіосків у столиці дуже нагадує мандри одного персонажа з "The Simpsons" - ви точно бачили мем, на якому Барні Гамбл доводить, що його неможливо вигнати з улюбленої кнайпи. Ти його виганяєш через двері, повертаєшся і бачиш у себе за спиною.

МАФорізка: як Київ бореться з кіосками та чому це триватиме дуже довго, фото-4, Мем: Reddit

Мем: Reddit

Ситуація з київськими торговцями дійсно це нагадує. Якщо дивитись на боротьбу з нелегальними кіосками за всі роки, щоразу на їх адресу прилітали нові претензії. Занедбані вулиці, антисанітарія, пожежна небезпека, мутні орендні угоди, тепер перешкоди на шляху людей до укриттів - список дійсно великий. Але відповідь щоразу одна.

МАФорізка: як Київ бореться з кіосками та чому це триватиме дуже довго, фото-5, Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Можливо, єдиним шляхом до перемоги над стихійними шанхаями стане лише уніфікація таких точок. Якщо місто Київ вирішить побудувати однотипні орендні площі для бізнесу та самостійно буде цим займатись - як мінімум, поле для корупційних маневрів стане меншим.

Бо війна одного дня завершиться, і знесені через "перешкоди коло укриттів" кіоски повернуться на вулиці міста швидше за пиятику замість комендантської години. Проблему слід вирішувати комплексно, інакше вона постійно повертатиметься.

Критий ринок в Оксфорді, фото: сторінка ринку у Facebook

Критий ринок в Оксфорді, фото: сторінка ринку у Facebook

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на столичній Оболоні почали демонтувати МАФи.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте долучатись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #торгівля #економіка #МАФи #бізнес
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...