• Головна
  • Стан ринку праці у Києві: що буде з робочими місцями й зарплатами та кого шукають роботодавці
17:15, 26 жовтня 2022 р.

Стан ринку праці у Києві: що буде з робочими місцями й зарплатами та кого шукають роботодавці

Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Повномасштабна війна сколихнула в Україні хвилю безробіття. Ще в липні кількість людей, які через бойові дії втратили роботу, сягнула нечуваної позначки - близько 35%. І це попри зусилля підприємств утримати працівників на роботі та зберегти їхні робочі місця.

Журналісти 44.ua вирішили дослідити, який стан ринку праці станом на зараз, та які перспективи його відновлення у Києві, й в Україні, вцілому.

третина українців - без роботи, зарплати - урізали

Майже 35% українців залишилися без роботи через вторгнення країни-агресорки - ще у майже 80% суттєво знизився рівень зарплат. В таких реаліях українці опинилися з 24 лютого. Передусім, через падіння економіки, зарплати знизили малі і середні підприємства. У когось зменшився обсяг роботи, відповідно і зарплата. Когось скоротили, або ж відправили у неоплачувану відпустку.

Нерайдужна ситуація почала потроху змінюватися з квітня: зростала як кількість резюме, так і кількість пропонованих вакансій.

Так, за словами бренд-менеджерки категорії "Робота" платформи "OLX Робота" Ірини Тітової, у вересні були відновлені трохи більше половини вакансій довоєнного часу.

Кількість актуальних вакансій поновлюється і на порталі Work.ua: у вересні іх число збільшилося на 16%, а у серпні – на 20 %. Першість за пропозицією вакантних робочих місць утримують Київська, Львівська, Дніпропетровська, Одеська та Івано-Франківська області, повідомяє інститут стратегічних досліджень.

Це пов'язано з тим, що і бізнес, і звичайні українці почали відходити від першого шоку та пристосовуватися до діяльності в умовах війни. Також, ринок праці трохи відновився за рахунок пожвавлення економічної активності як у виробничому секторі, так і у сфері послуг.

Стан ринку праці у Києві: що буде з робочими місцями й зарплатами та кого шукають роботодавці, фото-1

Втім, пропозиція робочої сили все ще значно перевищує попит.

За інформацією кадрового порталу grc.ua, кількість вакансій досі майже втричі менша, ніж у відповідний період 2021 року. Компанії переважно відновлюють набір співробітників, проте пріоритетними є точкова заміна співробітників та наймання персоналу на стратегічні напрями.

Це підтверджують і експерти.

Незважаючи на те, що кількість пошукачів роботи майже така ж, як і до війни, число вакансій зменшилося майже втричі, - розповідає HR-експертка Тетяна Пашкіна. - Ситуацію ускладнює й те, що багато виробництв або розташовані на тимчасово окупованих територіях, або в непридатному стані. Хтось був змушений переїхати чи не можуть працювати на повну силу, бо існують ринкові та логістичні обмеження: зросли ціни, обсяги продажів зменшилися. 

Дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили підтверджує і Київський центр зайнятості. Станом на 1 вересня 2022 року, в середньому по Києву, на одне вільне робоче місце претендувало 4 безробітних, йдеться в щомісячному звіті столичного центру зайнятості. В той час, як рік тому претендувала всього одна особа. В середньому ж по Україні, на одне вільне робоче місце претендує 9 безробітних.

Наразі послуги столичної служби зайнятості отримують понад 13 тисяч зареєстрованих безробітних - це на 6% більше, ніж на цей час минулоріч.

Кількість вакансій у вересні становила 3,3 тисяч - це у три рази менше, ніж у цей період 2021.

Найбільша невідповідність між попитом та пропозицією спостерігається серед технічних службовців - на 1 вакансію претендувало 25 осіб.

За даними Центру зайнятості, найбільш потрібні сьогодні у роботодавців Києва:

  • медсестри
  • вчителі
  • лікарі
  • фармацевти
  • слюсарі-сантехніки
  • двірники
  • електромонтери
  • продавці-консультанти
  • інженери

Найскладніше сьогодні працевлаштуватися на такі вакансії

  • бухгалтерам
  • менеджерам різних спеціалізацій
  • водіям
  • продавцям
  • комірникам
  • керівникам
  • адміністраторам
  • кухарям
  • економістам
  • касирам

Загалом, за інформацією Державного центру зайнятості, на початок жовтня чисельність офіційно зареєстрованих безробітних по Україні сягнула 260 тис. осіб.

Серед тих, хто мав роботу до війни, працюють у звичному режимі лише 36 %, віддалено або частково – 19 %, знайшли нову роботу – 6 %, втратили роботу й нині не працюють – 37 %.

Стан ринку праці у Києві: що буде з робочими місцями й зарплатами та кого шукають роботодавці, фото-2

Хто в "тренді"?

Що стосується найзатребуваніших вакансій, то, за словами HR-експертки Тетяни Пашкіної, популярністю у роботодавців, як і до війни, користуються менеджери з продажу - тобто люди, які будуть просувати продукцію. Також в топі - IT-спеціалісти, тестувальники, дизайнери, архітектори. Роботодавці, як і раніше,  "полюють" на цих фахівців, продовжуючи платити їм доволі високу зарплату.

Приміром, аграрії, які мають можливість заробити на експорті. Те ж стосується й ІТ-сфери, де рівень заробітків фактично не змінився, - зазначила експертка.

Стан ринку праці у Києві: що буде з робочими місцями й зарплатами та кого шукають роботодавці, фото-3

Пожвавлюється, але повільно

Рівень безробіття швидко не покращиться. Процес триватиме повільно, а реальні зарплати - скорочуватимуться, прогнозують в НБУ і пояснюють: через понесені внаслідок війни втрати економіка не зможе відновитися швидко, адже знищено та пошкоджено багато підприємств та інфраструктурних об’єктів - мостів, доріг, колій, мереж.

Відновлення попиту на робочу силу стримуватимуть слабкий фінансовий стан бізнесу та недостатні обсяги інвестицій в економіці в найближчій перспективі. Наступного року лише 19 % підприємців планують упровадити нові інвестиційні проєкти. Тож у найближчій перспективі масового збільшення кількості робочих місць не передбачається.

Тільки одна з п’яти компаній – членів Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) планує наймати нових працівників наступного року, тоді як 53 % керівників компаній не збільшуватимуть кількість робочих місць, а інші 28 % будуть вимушені скоротити штат, - наголошують в інституті стратегічних досліджень.

Тож, через складну економічну ситуацію, найближчим часом подолати безробіття буде складно. В НБУ кажуть, що з поліпшенням безпекової ситуації стан ринку праці поліпшуватиметься лише в наступні роки.

Очікується, що значним попитом під час відновлення країни користуватимуться працівники, задіяні в логістиці та відбудові інфраструктури. Що стосується номінальних зарплат, то вони досить швидко зростатимуть, однак у реальному вимірі у 2023-2024 роках вони будуть все ще нижчими довоєнного рівня.

Вас може зацікавити: Заготовляти дрова та розбирати завали: безробітних киян залучать до "Армії відновлення"

Головні новини Києва - 44.ua у Телеграмі: актуальні та превірені новини столиці та України для тих, хто цінує свій час

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #новини #сьогодні #стан ринку праці # центр зайнятості #work.ua #зарплата #професії #робочі місця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...