• Головна
  • У Міндовкіллі запевняють, що забруднення річки Десна сповільнюється: чого чекати далі
13:35, 13 вересня

У Міндовкіллі запевняють, що забруднення річки Десна сповільнюється: чого чекати далі

У Міндовкіллі запевняють, що забруднення річки Десна сповільнюється: чого чекати далі

Якість води у річці Сейм покращується, а у Десні рух забруднення сповільнюється, фіксується точково та не має однорідного характеру.

Про це заявила заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олена Крамаренко.

"У водах Сейму, в точках, де почався рух забруднення територією України, вміст розчиненого кисню досяг норми - 4 мг на дециметр кубічний. Мор риби не фіксується. У Десні забруднення сповільнилося, фіксується точково та має неоднорідний характер. Державні та місцеві органи влади, всі відповідальні установи працюють злагоджено, щоб локалізувати та ліквідувати наслідки забруднення. На Чернігівщині працюють три аераційні установки. Встановлюються додаткові системи аерації в Київській області", - розповіла Крамаренко.

За словами в.о. голови Держекоінспекції Ігоря Зубовича, завдяки спільній роботі з представниками Держводагентства, місцевою владою та небайдужими громадянами вже зібрали 31 т загиблої риби - більше 12 т у Сумській області та 19 т у Чернігівській.

Триває кризовий моніторинг стану вод: відібрано 195 проб води у Чернігівській, Сумській та Київській областях. За словами заступника голови Держводагентства Ігоря Гопчака, у Сеймі та Десні перевищень пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.

Наразі забруднення пройшло Десною вже 242 км. Забруднена вода орієнтовно може досягнути Київської області 14-16 вересня.

Як зазначив директор Українвського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий, за допомогою супутникових знімків фахівці оцінили масу забрудненої води, що потрапила у річку Сейм з цукрового заводу в Курської області, - це близько 5,6 тис. т. Ця маса за декілька годин знищила весь розчинений кисень у воді, що призвело до наслідків, які останні тижні спостерігалися у Сеймі.

Забруднення вже менш концентроване, ніж було на початку у Сеймі та у точках відбору води у Чернігівській області. До столичного регіону воно дійде ще в меншій концентрації.

Нагадаємо, раніше у "Київводоканалі" розповіли, який зараз стан води у Києві.

Ми маємо Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua" - джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#річки #Сейм #Десна #Київ #Київщина #Сумщина #Чернігівщина #Міндовкілля #Держводагентство #УкрГМІ #Держекоінспекція
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...