• Головна
  • Про "беззубе покоління", гігієну та чому лікувати зуби так дорого: стоматолог розповів, як зберегти здорові зуби та не розоритися
ЕКСКЛЮЗИВ
14:30, 12 вересня

Про "беззубе покоління", гігієну та чому лікувати зуби так дорого: стоматолог розповів, як зберегти здорові зуби та не розоритися

ЕКСКЛЮЗИВ
Про "беззубе покоління", гігієну та чому лікувати зуби так дорого: стоматолог розповів, як зберегти здорові зуби та не розоритися

Стоматологічні послуги з кожним роком все більше розвиваються та вдосконалюються, але чи стають вони доступнішими? Чи можемо ми дозволити собі лікування зараз та чи будемо спроможні зробити це в поважному віці, коли потребуватимемо значно вищого рівня складності стоматологічної допомоги.

Давайте розбиратися у цьому питанні разом з лікарем-стоматологом з 30-річним досвідом, професором та засновником мережі стоматологічних клінік «Клініка Заблоцького» та Dental Care Office Ярославом Заблоцьким, який ексклюзивно для 44.ua розповів всі подробиці.

Невтішна статистика

Людей, котрі народилися у 50-60 роках минулого сторіччя інколи називають «беззубе покоління».

«На жаль статистика в цілому по Україні сьогодні не втішна – після 50 років середньостатистичний українець втрачає половину зубів, а в 70 років – лишається практично беззубим. А люди, котрі народилися у післявоєнні роки та сьогодні вже є пенсіонерами мають ще гіршу ситуацію із зубами», – каже стоматолог Ярослав Заблоцький.

Засновник мережі стоматологічних клінік "Клініка Заблоцького" та Dental Care Office, Ярослав Заблоцький

Засновник мережі стоматологічних клінік "Клініка Заблоцького" та Dental Care Office, Ярослав Заблоцький

В наших руках не стати другим поколінням з відсутніми зубами. Тому так важливо розібратися: чому людина втрачає зуби, які найважливіші періоди життя для збереження зубів та як правильно доглядати за ротовою порожниною, щоб не мати проблем. А можливо не все так песимістично – запитаєте ви? Адже сьогодні існують сучасні методи реставрації і навіть відновлення зубів.

Наука не стоїть на місці – імплантація зубів з кожним роком лише вдосконалюється… Отже, можна не турбуватися про правильний догляд, а за потреби відновити зуби за допомогою імплантації? Але чи буде нам це доступно з фінансової точки зору? Швидше за все ні, адже лікувати зуби дорого та далеко не всім доступно.

Коштовно та тривало

«Варто розуміти, що до втрати зубів краще не доводити та зробити все можливе, щоб зберегти свої зуби, – каже Ярослав Заблоцький, – в першу чергу тому, що це дуже коштовно. Імплантація декількох зубів, включно з брекетами, нарощування кістки, корекцією ясен – може вартувати, як нове авто.

По-друге, це тривалий та технологічно непростий процес. Коли людина втрачає зуби або хоча б один зуб, кісткова тканина, що була під цим зубом починає поступово зникати – така фізіологія, і тут нічого не поробиш.

Отже, перед початком імплантації нам потрібно відновити кісткову тканину і на це в середньому йде дев’ять місяців. У відновлену кістку ми встановлюємо імплантат – це майбутня основа нового зубу.

Імплантати мають вигляд дюбелів з титану, вони мають прижитися у вашій щелепі за шість місяців. Цей процес зростання нагадує зростання руки чи ноги після перелому. На інші процеси, пов’язані з імплантацією теж потрібен час. Отже, загалом на імплантацію втрачених зубів потрібно біля трьох років, а сам процес є складним та коштовним. І це не тому, що стоматологи такі погані та ставлять високу ціну».

Лікування зубів

Лікування зубів

Дорогі технології та матеріали

Вартість відновлення зубів досить висока не лише через тривалість процесу та потребу високої кваліфікації й досвіду лікаря, котрий виконуватиме роботу. Собівартість описаних процедур досить велика, адже більшість матеріалів та обладнання виготовляється в Європі.

«Сучасні стоматологічні клініки, такі як наша, використовують новітнє високоякісне та дороге обладнання, – каже лікар. – Це обладнання потребує значних інвестицій і регулярного обслуговування. Варто сказати і про стоматологічні матеріали. Мова йде про якісні імплантати, коронки, та інші матеріали, котрі є коштовними. Але всі ми розуміємо, що якісні матеріали забезпечують тривалість та ефективність лікування, але підвищують його вартість».

Окрім того, варто розуміти, що технології стрімко рухаються вперед та стоматологія постійно розвивається. Аби встигати за цим процесом стоматологам потрібно інвестувати в навчання, нові методики та лікувальні технології. Такі вкладення, у дослідження, розробку та впровадження нових технологій сприяють покращенню якості лікування, але разом з тим – підвищують його вартість.

Не допускаємо втрати зубів

Останніми роками в Україні набирає популярності послуга професійна гігієна зубів та ротової порожнини, котра допоможе нашим зубам не захворіти та заощадити кошти на лікування.

«Послуга професійної гігієни відома в Америці та Канаді вже понад 120 років, – каже Ярослав Заблоцький. – Наша клініка понад 25 років нарощує знання в Україні про професійну гігієну. Але ментальність наших людей така, що ми не думаємо про майбутнє здоров’я зубів та їх можливу втрату після 60 років.

Профілактика захворювань зубів дуже важлива

Профілактика захворювань зубів дуже важлива

На жаль, такому стану справ є декілька причин. Перша, це те, що більшість людей в Україні не знає про професійну гігієну. Друга – ми думаємо, що за 100$ за потреби все і завжди вилікуємо, і так буде і в 20-ть років, в 30-ть і в 70-т. Але це глибока помилка, за таку суму можна лише полікувати карієс або зробити часткове відновлення зуба за допомогою пломби.

Отже, природа людей така, що вони не думають про те, якими будуть в сімдесят. Третя причина полягає тому, що люди шукають спосіб вирішити свої проблеми із зубами в google (наприклад, коли кровлять ясна, то не йти до стоматолога, а просто з’їсти шматочок цибулі) або у найближчий аптеці, звісно, знайдеться пігулка від усіх зубних хвороб».

Тому розвинуті країни примушують пацієнтів займатися профілактикою втрати зубів за допомогою страховок, різних благодійних або державних програм.

Отже, щоб уникнути дороговартісного лікування та відновлення зубів необхідно з дитинства ретельно за ними доглядати, і не нехтувати професійною чисткою. Дітям рекомендовано проводити 3-4 професійні чистки на рік, а дорослим - 1 або 2, в залежності в стану зубів та ясен.

Пам’ятайте, що чисті зуби не хворіють.

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua", щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #новини. Ярослав Заблоцький #лікування зубів #профілактика #імплантати #гігієна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...