• Головна
  • Ситуація з Десною: Київ може залишитись без основного джерела питної води
11:05, 11 вересня

Ситуація з Десною: Київ може залишитись без основного джерела питної води

Ситуація з Десною: Київ може залишитись без основного джерела питної води

Забруднення річки Десна може призвести до того, що Київ може залишитись без основного джерела постачання питної води.

Про це виданню Espreso заявив заступник директора "Київводоканалу" Володимир Костюк.

"Хочу нагадати, що річка Десна залишається основним видом водопостачання для очисних споруд Деснянських водопровідних станцій і становить 70% підготовленої питної води для мешканців Києва. Альтернативи такому водозабору сьогодні немає. Його втрата призведе до серйозних наслідків й розбалансування системи водопостачання столиці", - пояснив Костюк.

В столиці можуть взагалі відмовитись від водопостачання Деснянських водопровідних станцій через забруднення.

"Забруднення річки Десна просувається. Ми стежимо й аналізуємо показники лабораторних досліджень багатьох організацій, які опікуються цим питанням. Водоканал двічі на тиждень бере проби у верхівʼях річки. На жаль, розбавлення цього забруднення так, як моделювали, не відбувається. Зараз забруднена вода спустилась нижче Чернігова. На жаль, органічне забруднення продовжується", - зазначив Костюк.

Водночас, за його словами, змоделювати, яка вода прийде на водозабір за кілька днів, неможливо. У "Київводоканалі" "очікують найгірших результатів".

"Якщо такі результати підтверджуються й наша чинна технологія не здатна буде очистити воду, то можливий сценарій відмови від цього джерела водопостачання й перехід на інші джерела. Зокрема, Дніпровську станцію та артезіанські джерела. Втім, ця альтернативна система не зможе на 100% забезпечити водопостачанням все місто Київ", - резюмував Костюк.

Пізніше у "Київводоканалі" зауважили, що в ефірі Espreso Костюк навів "найбільш песимістичний сценарій розвитку подій, вірогідність якого наразі низька".

"Лабораторія "Київводоканалу" регулярно відбирає проби води на водозаборі Деснянської водопровідної станції. Крім того, наші фахівці виїжджають для відбору проб у контрольних точках у селах Пухівка та Липки в Чернігівській області, щоб оперативно відстежувати ситуацію. У випадку погіршення показників якості води у Десні буде впроваджено технологію посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, який ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи", - заявили у компанії.

Там також розповіли, що вже підписаний меморандум з ЮНІСЕФ щодо поставки 120 т активованого вугілля.

Нагадаємо, раніше у Держводагентстві розповіли, що буде з водою у столичних бюветах.

Не забувайте підписуватись та читайте новини в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЖКГ #річки #Десна #Київ #Київводоканал #США #ЮНІСЕФ #Володимир Костюк
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...