• Головна
  • За кілька днів забруднення з Десни може досягти Київщини: що буде з водою у столичних бюветах?
17:05, 10 вересня

За кілька днів забруднення з Десни може досягти Київщини: що буде з водою у столичних бюветах?

За кілька днів забруднення з Десни може досягти Київщини: що буде з водою у столичних бюветах?

За прогнозами Укргідрометцентру, забрудена вода з Десни орієнтовно може досягнути Київської області 14-16 вересня.

Видання "РБК-Україна" розпитало заступника голови Держводагентства Ігоря Гопчака про те, чи є загроза забруднення води у бюветах Києва.

"Для бюветів взагалі загрози нема, бо це артезіанські свердловини, які знаходяться на великій глибині і ця вода проходить через пару шарів водотривких порід. Туди будь-якому забрудненню потрапити взагалі вкрай важко, не говорячи вже з річки. Долини річки живляться водою з водозбору, тобто вся вода, яка в ґрунті рухається із водозбірної площі, вона прямує до річки, а не річка живить водозбір", - відповів Гопчак.

Водозабір і підготовку питної води для централізованої системи постачання Києва здійснюють:
на 60% - з Десни;
30% - з Дніпра;
на 10% - з артезіанських свердловин.

Вода із цих джерел проходить тривале очищення на Дніпровській та Деснянській станціях. "Київводоканал" щодня відбирає та аналізує близько тисячі проб та контролює якість та склад води на кожному етапі.

У столиці вже встановили додаткове обладнання та закупили активоване вугілля для очищення.

"На той момент, коли вода буде на рівні питних водозаборів Києва, у водоканалу буде достатньо потужностей, щоб очистити воду", - заявив Гопчак.

За даними Міндовкілля, у воді в Десні у межах населеного пункту Боромики поблизу Чернігова вміст амонію перевищує норму у 2,78 раза, а вміст кисню, розчиненого у воді, в 15,38 раза нижче норми.

Фіксують також випадки мору риби. Її виловлюють та утилізують.

"Зараз запровадженні певні обмежувальні заходи щодо загального водокористування: заборонили купання, вилов риби, використання цієї води в господарствах для напування худоби", - нагадав Гопчак.

Забруднення води розпочалося 14 серпня у річці Сейм, що впадає у Десну. Великі об'єми забрудненої органічними речовинами води почали надходити з території Росії. У Сеймі зафіксували значні концентрації забруднюючих речовин, зокрема амонію, через що розпочався мор риби.

За кілька днів забруднення дійшло до Десни. Зараз воно змінило свій характер, оскільки рухається не суцільним масивом, а плямами, та осідає на дно.

Нагадаємо, у Чернігові спостерігається мор риби, у Міндовкілля кажуть, що для Києва ризики зараз відсутні.

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua", щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #Київщина #річки #Укргідрометцентр #Київводоканал #Десна #Сейм #Держводагентство #Ігор Гопчак #Дніпро #Міндовкілля
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...