• Головна
  • Ситуація з водою у Десні: у Чернігові спостерігається мор риби, у Міндовкілля кажуть, що для Києва ризики зараз відсутні
11:05, 10 вересня

Ситуація з водою у Десні: у Чернігові спостерігається мор риби, у Міндовкілля кажуть, що для Києва ризики зараз відсутні

Ситуація з водою у Десні: у Чернігові спостерігається мор риби, у Міндовкілля кажуть, що для Києва ризики зараз відсутні

Забруднення у річці Десна накопичилось в межах Чернігова в місці зруйнованого автомобільного мосту та просунулось нижче до населеного пункту Количівка.

Про це повідомило Міндовкілля.

"Розглядається можливість встановлення додаткових аераторних установок для насичення киснем річки вниз за течією. Фахівці Держводагентства та Держекоінспекції цілодобово аналізують отримані від лабораторій та експертів дані та напрацьовують відповідні заходи", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві заявили, що накопичення забруднення спричинене природними особливостями рельєфу дна річки та характером течії.

"Проведені нами заходи перешкоджають просуванню забруднення вниз по течії, але наразі цього ще недостатньо, щоб зупинити мор риби у місці концентрації забруднення. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб ситуація покращувалась з кожним днем. Міндовкілля співпрацює з "Київводоканалом" щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів. Але звертаємо увагу, що на сьогодні такі ризики відсутні", - уточнило відомство.

Водночас спостерігаються випадки мору риби у Чернігові, селах Макошино, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця. Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 т загиблої риби.

За результатами досліджень води, відібраної з Десни від гирла річки Сейм до Чернігова, встановлено підвищений вміст азоту, заліза, марганцю та дефіцит кисню.

"Перевищення по марганцю є типовим для даної пори року. Природні чинники зумовлюють деякі специфічні особливості водних ресурсів Чернігівської області. Для багатьох річок характерний підвищений вміст у водах заліза та марганцю, який має природний характер", - заявили у відомстві.

Там також сказали, що за результатами досліджень проб води Сейму та Десни перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Далі за течією Десни "зміни фіксуються точково і не скрізь мають однорідний характер".

Нагадаємо, раніше у мережі поширили документ, яким департамент охорони здоров’я КМДА нібито доручив керівникам комунальних закладів терміново створити запаси питної та технічної води на п’ять діб.

Ще більше новин Києва, Київщини та України читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте підписуватись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київщина #річки #Чернігівщина #Міндовкілля #Десна #Сейм #Київводоканал
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...