• Головна
  • Як зрозуміти, що вихователь дитячого садочка підходить вашій дитині: поради експертки
ЕКСКЛЮЗИВ
13:03, 9 вересня

Як зрозуміти, що вихователь дитячого садочка підходить вашій дитині: поради експертки

ЕКСКЛЮЗИВ
Як зрозуміти, що вихователь дитячого садочка підходить вашій дитині: поради експертки

Хороший дитячий садочок - це насамперед професійні вихователі. Саме від них залежить, як швидко ваша дитина адаптується до нового періоду життя, чи зможе якісно навчатися та гармонійно розвиватися.

Як не помилитися у виборі вихователя, ексклюзивно для 44.ua розповіла експертка та власниця мережі дитячих садочків HELLO KIDS Юлія Кичила.

“Будь-які зміни в житті дитини - це гарантований стрес, - розповідає Юлія Кичила. - Тому головне завдання батьків - правильно обрати людину, яка буде знаходитись поруч з малюком у перші дні його перебування у садочку. Завдання ж вихователів - знайти підхід до дитини та стати для неї авторитетом. Звісно, у кожної дитини процес адаптації триває по різному. У дітей раннього віку - 7-15 днів. Молодшого дошкільного віку - 2-3 тижні. Старшого шкільного віку - 1 місяць. Якщо ж у дитини виникає синдром стресу, або як його ще називають психологи “адаптаційний синдром” - це може свідчити про те, що вихователю не вдалось знайти підхід до малюка, заслужити його довіру. Щоб цього не сталося, потрібно серйозно підійти до вибору вихователя”.

Експертка та власниця мережі дитячих садочків HELLO KIDS Юлія Кичила

Особисте враження

Цілком нормальною практикою є екскурсія батьків по дошкільному закладу, який вони обирають для дитини. Але у більшості випадків така екскурсія - це звичайне спілкування з адміністратором садочка, огляд території та внутрішніх приміщень. Варто піти далі й познайомитись з вихователями, які будуть проводити час з вашою дитиною. Це потрібно для того, щоб скласти своє враження про людину.

“Обов’язково поспілкуйтесь з вихователем, щоб дізнатися, які педагогічні методи він використовує у навчанні. Відмітьте, наскільки охоче він йде на контакт. Дайте собі відповідь на два питання: чи симпатична вам ця людина і чи хотілося б вам продовжити з нею спілкування? Не забувайте читати відгуки в інтернеті. Серед них є і правдиві, - радить Юлія Кичила. - Коли ж можливості поспілкуватися з вихователем немає, просто спостерігайте як група грається на майданчику. Відразу помітно, наскільки вихователі дитсадка включаються в процес. Якщо вони посміхаються, спілкуються з дітьми, заспокоюють та підбадьорюють їх - це ознака того, що про вашу дитину тут дбатимуть”.

Перший контакт

Важливий момент, на який потрібно звернути увагу батькам - знайомство вихователя з дитиною. Щоб заслужити довіру малюка, вихователю потрібно проявити максимум терпіння, м’яко реагувати на прохання чи навіть вередування дитини, які можуть бути ознакою стресу. За даними Американської психологічної асоціації, близько 20% дітей дошкільного віку відчувають сильну тривогу і напруження. Новий режим життя, поблизу немає мами… Вихователь має розуміти, чому дитина так поводиться. Якщо ж педагог ігнорує бажання дитини - це поганий дзвіночок.

Перший контакт, Ілюстративне фото

Перший контакт, Ілюстративне фото

“Довіра дитини до вихователя - ось запорука гарного самопочуття малюка у садочку. Щоб пришвидшити процес адаптації та зробити його менш стресовим, в HELLO KIDS ми завжди просимо батьків заповнити анкету. Нам потрібно знати, що дитині подобається. Які у неї є звички, - розповідає Юлія Кичила. - Також вихователь завжди цікавиться у батьків, як краще заспокоїти дитину, які ритуали використовуються, коли дитина лягає спати. Які, продукти вона любить, а які ні. Ці моменти дуже важливі і хороший вихователь ніколи не буде ними нехтувати”.

Емоції розкажуть

Перші тижні у садочку можуть бути занадто емоційними для дитини. Психологи стверджують, що нормальною реакцією на стрес є плач, крики та істерики, які малюк влаштовує батькам перед садочком або після занять. А ще - повна відмова дитини говорити про садочок.

Якщо така поведінка триває довго - шукайте причину. У більшості випадків - це погана взаємодія між вихователем та дитиною. Хороший педагог буде охоче спілкуватися з батьками, намагаючись розв’язати проблему. Поганий - залишить все як є. Пам’ятайте, ознака того, що вихователь справляється на 100 відсотків - ваша щаслива дитина, яка знаходиться у прекрасному настрої після цілого дня, проведеного у садочку.

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Зранку ж дитина може бути у поганому настрої і навіть, якщо вона любить садочок та вихователів – рано-вранці може плакати та не хотіти йти до садочку.

“Якщо дитина маленька, вона, на жаль, нічого не може розповісти батькам про події у садочку, оскільки ще не розуміється на власних емоціях. Тож немає сенсу ставити їй запитання про поведінку вихователя, - стверджує Юлія Кичила. - Батькам краще напряму поспілкуватись з вихователем або психологом дитячого садочка, щоб зрозуміти, які проблеми існують.

Якщо всі спроби налагодити зв’язок між дитиною і вихователем марні - подумайте про інший садок. А от старших діток дійсно можна запитувати про те, як вони проводять час у садочку. Щоб зрозуміти, яка атмосфера панує у групі - запропонуйте сину чи дочці гру.

Нехай дитина сама обере собі героя: це може бути друг чи вихователь. Як правило, діти досить точно копіюють поведінку знайомих людей і ви можете хоча б віддалено зрозуміти, що відбувається у садочку. Якщо вам не пощастило з вихователем з першого разу - не хвилюйтесь. Завжди можна вибрати кращий варіант”.

Хочете дізнаватись ще більше новин Києва, Київщини та України? Тоді хутчіш долучайтесь до нашого Telegram-каналу "Головні новини Києва - 44.ua".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #новини #поради #Юлія Кичила #дитячий садочок
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...