• Головна
  • Як примножити доходи у часи блекаутів цієї зими: поради експертки з фінансів
ЕКСКЛЮЗИВ
12:31, 29 серпня

Як примножити доходи у часи блекаутів цієї зими: поради експертки з фінансів

ЕКСКЛЮЗИВ
Як примножити доходи у часи блекаутів цієї зими: поради експертки з фінансів

58% українців не впадають у розпач і готуються до масових відключень електроенергії восени та взимку, свідчить опитування ресурсу “Суспільне”. Після того як росія знищила понад 70% української генерації, стало зрозуміло, що перечекати темні часи не вийде - треба підлаштовуватися під нові реалії.

Як заробляти в періоди блекаутів ексклюзивно для 44.ua розповіла експертка та спікерка з питань корпоративних та персональних фінансів Єлєна Шепель.

У квітні 2024 року міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що тотального блекауту в країні не буде, але немає жодних сумнівів, що ворог продовжить атакувати українську енергосистему. За найгіршими прогнозами взимку українців чекають масові відключення електроенергії. На жаль, залишившись без світла, можна залишитись без роботи, як основного джерела доходу.

“Більшість українських бізнесів вже зараз шукають варіанти, як продовжити заробляти під час блекаутів. Хтось купує потужні генератори. Деякі ресторани створюють спеціальне мангал-меню, всі страви з якого готуються на вогні, - розповідає Єлєна Шепель. - Звичайні українці купують зарядні станції та павербанки, проводять додому безперебійний інтернет, вчаться працювати у кав’ярнях та коворкінгах з автономним живленням. А ще - підписуються на телеграм-канали з актуальними даними про відключення світла. Це дає змогу побудувати хоч якийсь робочий графік”.

Експертка та спікерка з питань корпоративних та персональних фінансів Єлєна Шепель

Експертка та спікерка з питань корпоративних та персональних фінансів Єлєна Шепель

Найпростіше, що можна зробити у період кризи - скаржитися на блекаут. Але краще адаптуватися і шукати нові шляхи налагодження життя. Будувати нову робочу схему. Експериментувати й дивитися, що з цього вийде. Варіантів заробітку офлайн - велика кількість.

Ручна робота

Ви можете монетизувати свої вміння та хобі, які не потребують використання електрики. Це і виготовлення прикрас, і в’язання одягу (не забуваємо, що попереду зимовий сезон), і малювання картин.

“Все, що можна виготовити на продаж без допомоги електрики - шанс заробити додаткові кошти, - стверджує Єлєна Шепель. - Вироби можна продавати на ярмарках, здавати на реалізацію у спеціалізовані магазини, або продавати на онлайн-платформах чи в соцмережах”.

Завантажити фото готових виробів можна тоді, коли вдома з’явиться світло чи відвідавши будь-яке громадське місце, де є доступ до мережі. Як пише ресурс Insider, в США 49% людей віком до 35 років мають додатковий заробіток продаючи власні вироби в Instagram та на торговельному майданчику Etsy. Чим не приклад для наслідування?”

Навчання офлайн

Спробуйте монетизувати свою експертність. Мова йде не лише про репетиторство чи викладання - подивіться на це заняття ширше. Не обов’язково давати уроки гри на гітарі або навчати азів математики.

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Можливо комусь потрібно просто навчитись їздити на велосипеді чина ковзанах. До речі, це може стати чудовою опцією підробітку для підлітків. Ви можете домовитись з сусідами про те, що ваш син чи донька за платню будуть вчити їх дітей кататись на велосипеді.

“Ви й самі можете вчити людей тому, що добре вмієте робити самі: в’язати речі, вишивати, малювати, виготовляти блешні для риболовлі, робити повітряних зміїв. Добре розбираєтесь у ландшафтному дизайні? Можливо саме вашої поради потребують інші. Зробіть пост з пропозицією у соцмережах і подивіться, що з цього вийде”, - радить Єлєна Шепель.

Домашнє господарство

Ведення домашнього господарства у всі часи було запорукою того, що вашій родині буде що їсти й у вас будуть гроші. Поки триває літній сезон можна вирощувати на продаж зелень (наразі особливо популярний вид заробітку - вирощування мікрозелені для ресторанів), овочі та фрукти.

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

“Проаналізуйте, які плоди принесуть вам найбільший прибуток і займіться їх вирощуванням. Вирощені овочі можна продати на ринку або здати у ресторан. Не забувайте, що кондитерські фабрики охоче приймають у населення ягоди, фрукти та горіхи”, - каже Єлєна Шепель. - Ще один вид заробітку офлайн - збирання лікарських рослин. Охочих купити подібну продукцію можна легко знайти в інтернеті.

Клуб за інтересами

Ви легко можете стати організатором клубу за інтересами з платною підпискою. Це заняття точно принесе вам задоволення і додатковий заробіток. Тем для клубу за інтересами може бути безліч. Любите прогулянки - зробіть клуб поціновувачів природи і розробіть цікаві маршрути, які пройдете з іншими учасниками. Любите читати - збирайтесь один раз на тиждень, щоб обговорити якусь книгу разом з іншими книголюбами.

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

“Подібні клуби філателістів, риболовів, аудіофілів існують давно. Не секрет, що люди готові платити за спілкування та обмін інформацією. Звісно, якщо сума членського внеску буде адекватною”, - наголошує Єлєна Шепель.

Платна допомога

Існує безліч додаткових джерел заробітку, які не потребують використання електроенергії. Просто озирніться навколо, щоб зрозуміти які потреби людей ви можете закрити. Можливо вашому сусіду ніколи вигуляти собаку або сходити на ринок за продуктами. Комусь потрібно возити дитину в басейн чи на гуртки.

“Допомагайте людям вирішити їх проблеми за певну плату, - радить Лена Шепель. - Якщо ви вмієте клеїти шпалери чи фарбувати стіни, ремонтувати меблі й лагодити одяг - напишіть об’яву з контактним номером і розмістіть її у під’їзді або біля найближчого магазину. Бажаючі скористатися вашими послугами обов’язково знайдуться. Бо коли ж підтримувати один одного, як не в темні часи?”

Раніше ми писали про те, чому не варто платити дитині за хатні справи.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте долучатись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #Єлєна Шепель #корисні поради #блекаут
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...