• Головна
  • Вчасно виявити, щоб вилікувати: чим небезпечна меланома та як її діагностувати
Новини компаній
17:00, 6 вересня

Вчасно виявити, щоб вилікувати: чим небезпечна меланома та як її діагностувати

Новини компаній
Вчасно виявити, щоб вилікувати: чим небезпечна меланома та як її  діагностувати, фото-1

За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я, щороку у світі на рак хворіють 14 мільйонів людей. Одним з найнебезпечніших видів вважається меланома, оскільки розповсюдження відбувається через лімфу й кров майже в усі органи. У ВООЗ зазначають, що у всьому світі щорічно реєструється близько 48 000 смертей, пов`язаних з цим захворюванням.

Меланома – це злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів – клітин, що виробляють меланін – пігмент, що надає шкірі її колір. Вона може виникнути на будь-якій ділянці шкіри. Найчастіше з`являється в зонах, які піддаються найбільше впливу сонця, тобто на обличчі, шиї, руках, ногах.

Метастази меланоми зазвичай з`являються протягом першого року від початку захворювання й спочатку поширюються в лімфатичні вузли, пізніше – в легені, печінку, кістки, головний мозок.

Щоб не стати жертвою цієї небезпечної хвороби, потрібно знати, як виявити її, щоб почати своєчасно лікувати. Детальніше про це нам розповіла Анастасія Алаторських – керівниця Центру медичної естетики та дерматології МЦ «Mediland», лікар-дерматолог, онкодерматолог, косметолог, трихолог, тренер з ін’єкційних методик.

Вчасно виявити, щоб вилікувати: чим небезпечна меланома та як її  діагностувати, фото-2

Дерматоскопія нового покоління

– Які новоутворення мають найбільший ризик перетворення у меланому та які ознаки свідчать про те, що родимка може перетворитися на меланому?

– Меланома розвивається з клітин меланоцитів як нормальної шкіри, так і родимки, тобто невуса. Невуси можуть бути: диспластичними – це родимки, які відрізняються від звичайних розмірами, формою або кольором; великими вродженими; лентигінозними що з’являються частіше за все у літніх людей.

Слідкувати потрібно за всіма новоутвореннями та більшої уваги потребують родимки, які ростуть й змінюються в короткий проміжок часу. Особливо це стосується людей віком від 30 років.

Головними ознаками, на які треба звернути увагу, є: зміна кольору, розмірів, форми, поява больових відчуттів, запалення, виділення крові. 

– Наскільки часто родимки слід перевіряти у дерматолога, щоб запобігти розвитку меланоми?

– Рекомендації щодо частоти перевірок відрізняються в залежності від індивідуальних факторів ризику, але я б рекомендувала робити планово дерматоскопію хоча б раз на рік. А якщо у людини багато родимок і вона схильна до їх утворення, тобто є фактори ризику розвитку меланоми, то дерматоскопію потрібно робити кожні 3-6 місяців. Щоб процес відстеження був ефективнішим, рекомендую робити не просто обстеження окремого новоутворення, а повноцінну карту родимок.

Вчасно виявити, щоб вилікувати: чим небезпечна меланома та як її  діагностувати, фото-3

– Що таке дерматоскопія? Яку роль вона відіграє у виявленні потенційно небезпечних новоутворень?

– Дерматоскопія – це метод інструментальної діагностики шкірних захворювань за допомогою аналогового або цифрового дерматоскопа. Даний пристрій дозволяє збільшити зображення шкіри та, у поєднанні з використанням різних методів освітлення, детально вивчити структуру родимки та її зміни.

У медичному центрі «Mediland» для раннього виявлення раку шкіри використовується новітній німецький апарат «FotoFinder» та цифрова дерматоскопія.

Вчасно виявити, щоб вилікувати: чим небезпечна меланома та як її  діагностувати, фото-4

– Як працює апарат «FotoFinder» і чим він відрізняється від традиційної дерматоскопії? Чи може процедура на «FotoFinder» замінити звичайну дерматоскопію чи вони доповнюють одна одну?

– «FotoFinder» – це сучасний високотехнологічний апарат, який використовується для цифрової дерматоскопії. Він розширює можливості традиційної дерматоскопії та дозволяє не тільки проводити якісніші дослідження, а й зберігати фото родимок, за допомогою штучного інтелекту оцінювати їх структуру та відслідковувати в динаміці. 

Я б сказала, що це дерматоскопія нового покоління. Але підкреслю, що використання обох методів разом дозволяє досягти максимального рівня точності та ефективніше виявляти меланоми на ранній стадії.

– Як саме проходить обстеження?

– Існує певний алгоритм проходження обстеження:

1. Лікар за допомогою системи «FotoFinder» робить у поляризованому світлі знімки всього тіла пацієнта

2. Вбудований штучний інтелект (ШІ) аналізує отримані дані, виділяє підозрілі та спірні за критеріями розмір, форма та колір та впорядковує їх розташування в порядку убування їх значущості

3. Лікар-онкодерматолог вивчає отриману карту родимок і, у разі виявлені підозрілих елементів, проводить відеодерматоскопію з-за допомогою оптичної системи «FotoFinder Medicam» яка дозволяє збільшити знімок від 20 до 400 разів

4. Отриманий результат ШІ, на тлі вбудованої актуалізованої глобальної бази досліджень, допомогає онкодерматологу визначити коефіцієнт ризику та прийняти рішення стосовно видалення новоутворення 

5. Якщо це повторне обстеження, підозрілі елементи досліджуються у динаміці змін – це певна перевага над аналоговою дерматоскопією 

Загальний час процедури – 20-30 хвилин з яких 5-10 хвилин займає основне сканування тіла, а решту часу необхідні дообстеження, обговорювання та призначення рекомендацій.

- Які показання для проходження процедури «FotoFinder»? Коли вона є особливо необхідною?

- Оскільки на цьому апараті проводиться цифрова відеодерматоскопія, то кожна потенційно небезпечна родимка є показанням для дослідження на «FotoFinder», особливо якщо у людини багато родимок або є схильність до захворювання на рак шкіри. Доречі, якщо у пацієнта вже був діагностований рак шкіри, процедура допомагає виявити рецидиви та контролювати ситуацію.  

- Як часто слід проходити процедуру «FotoFinder» для моніторингу родимок та інших новоутворень?

- Як я вже казала, частота проходження процедури залежить від індивідуальних факторів. Виходити потрібно з того, високий у людини ризик розвитку раку шкіри, середній чи низький. Для перших двох категорій рекомендовано раз на 3-6 місяців. Ті, хто відносяться до останньої категорії, можуть проходити раз на рік.

- Якщо ж людина помітила будь-які зміни в родимці або новоутворені під час самостійного обстеження, слід негайно звернутися до спеціаліста для проходження позапланової процедури «FotoFinder».

- Крім того, після видалення новоутворення, яке виявилося злоякісним, лікар може рекомендувати частіше спостереження.

- Що робити, якщо під час дерматоскопії або процедури «FotoFinder» виявлено підозріле утворення?

- У випадку, коли утворення схоже на меланому або інше злоякісне новоутворення, лікар-онкодерматолог рекомендує провести біопсію (процедуру видалення зразка тканини для вивчення під мікроскопом, щоб точно діагностувати чи є утворення злоякісним або навпаки) і подальші дії будуть відбуватися вже на основі результатів дослідження.

- В деяких випадках проводиться термінове видалення новоутворення з подальшим гістологічним дослідженням матеріалу. В команді нашого Центру цю процедуру виконують досвідченні лікарі-онкохірурги.

Ми всі пам’ятаємо: своєчасна діагностика та раннє виявлення – єдиний спосіб вчасно отримати лікування та здолати рак! Отже, потурбуйтеся про себе та своїх близьких - зробіть карту родимок!

Записатися на обстеження апаратом «FotoFinder» ви можете в медичному центрі «Mediland». Лікарі-онкодерматологи проведуть детальне обстеження та нададуть рекомендації щодо подальшого догляду за шкірою.

Запис за телефонами:

+38 044 355 55 31

+38 067 009 34 64

+38 098 119 62 00

Більше інформації про «FotoFinder» та створення карти родимок читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#меланома #дерматоскопія #обстеження #карта родимок
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...