• Головна
  • Скандал в "Охматдиті": тендер на відбудову виграла нікому не відома фірма із завищеними удвічі цінами
19:35, 1 серпня

Скандал в "Охматдиті": тендер на відбудову виграла нікому не відома фірма із завищеними удвічі цінами

Скандал в "Охматдиті": тендер на відбудову виграла нікому не відома фірма із завищеними удвічі цінами

Організація "Благодійний фонд "Охматдит" обрала фірму "Буд-Технолоджі" переможцем тендеру на ремонт корпусу лікарні, який зазнав пошкоджень від ракетного обстрілу 8 липня.

Проєкт "Наші гроші" заявив, що ця фірма запропонувала значно вищу за інших учасників тендеру ціну.

В "Охматдиті" заявили, що "проведений конкурсний відбір не є тендером в розумінні закону України "Про публічні закупівлі", а є приватним конкурсом, організованим з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами".

Із 14 учасників конкурсу це була третя за дорожнечею пропозиція розміром 307 млн грн (тут і далі без ПДВ). Десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше: від 42 до 286 млн грн. Із жодним з них замовник перемовин не вів, ніяк не пояснюючи своє рішення. З десяти дешевших щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін за різні види робіт.

За даними від учасників конкурсу, у фінал були відібрані фірми: ДАК (з пропозицією 310 млн грн) з групи "Альтіс" Олександра Глімбовського, "Буд-Технолоджі" (307 млн грн) з групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка та "Мега Профіт Груп" (220 млн грн) Олексія Ломакіна та Юлії Кузьменко.

Остання зрештою отримала відмову через підозри щодо її податкових документів. Фірму ДАК відмели через скандальну репутацію Глімбовського (його зятем є колишній очільник податкової Роман Насіров).

Замовник довірив фірмі "Столична правова фундація" провести "юридичний аналіз переможця з приводу доброчесності".

Водночас він проігнорував той факт, що "Буд-Технолоджі" вказала лише оренду такої будівельної техніки, як автокран КамАЗ, MAN з маніпулятором та екскаватор JCB. Жоден із цих механізмів не може бути використаний для монтажу фасадів вище другого поверху. Також фірма не завантажила жодних даних про обладнання для монтажу плитки.

Найбільші статті видатків переможця припали на ремонт фасадних композитних панелей Reynaers та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями. Кожна з цих позицій у "Буд-Технолоджі" коштує понад 100 млн. Ціна, за даними НГ, завищена вдвічі порівняно з іншими учасниками конкурсу.

Цікаво, що фірма "Ріола-Модуль", що виконувала будівництво цього корпусу, у своїй тендерній пропозиції (179 млн грн) повідомила, що після удару ракетою вже встигла безкоштовно виконати ремонт "чистих приміщень" (тобто операційних тощо). Вже частково замінені конструкції стін та стель, пошкоджений лінолеум.

"Це вказувало на те, що обсяги ремонту за гроші благодійників вже можуть бути завищені", - йдеться у публікації НГ.

Про фірму "Буд-Технолоджі" відомо, що вона має статутний капітал у 5 тис. грн і зареєстрована у Запоріжжі. У державних тендерах участі не брала.

У якості прикладу виконання аналогічних робіт фірма завантажила договір підряду з компанією "Крам-Інвест" на будівельні роботи для клініки в Запоріжжі. Із публічного повідомлення про будівництво запорізької клініки UniClinic відомо, що її будував Sensar.

Сьогодні власником і керівником "Буд-Технолоджі" є Василь Кобизь, який прописаний в селі Братське Запорізької області. Раніше керівником фірми була Ольга Шаленна - мати Євгена Шаленного, давнього партнера Марченка.

Марченко і Шаленний з 2015 р. розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії "Самопоміч" (яку очолює міський голова Львова Андрій Садовий). У 2017 р. Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн грн. "Самопоміч" публічно захищала його.

У 2022 р. виявилось, що "Буд-Технолоджі" і Sensar мають землю у передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для воїнів АТО. Однак виявилось, що 99% площі забудови мав зайняти ТРЦ.

На останніх місцевих виборах перед вторгненням Шаленний разом з директоркою Sensar Development Оленою Бартуль йшов від "Слуги народу".

Нагадаємо, "Охматдит" 22 липня оголосив тендер на відновлення лікарні після ракетної атаки.

Ми маємо Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua" - джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #медицина #Охматдит #Буд-Технолоджі #Самопоміч #Слуга народу #будівництво #нерухомість #Запоріжжя #Sensar
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...