• Головна
  • Зима без світла та газу: чи допоможуть твердопаливні котли українцям?
Новини компаній
17:00, 29 липня

Зима без світла та газу: чи допоможуть твердопаливні котли українцям?

Новини компаній

В останні роки Україна зіткнулася з серйозними викликами в енергетичній сфері. Військові дії призвели до нестабільності в електропостачанні, коли відключення світла можуть тривати до 12 годин і більше. Крім того, зростають побоювання щодо можливих перебоїв з подачею газу. У цих умовах багато українців активно шукають альтернативні джерела опалення для своїх будинків. Одним із таких рішень можуть стати твердопаливні котли.

Але чи дійсно вони здатні допомогти пережити холодну зиму без світла і, потенційно, без газу? Спробуємо розібратися з цим питанням з інтернет-магазином опалювальної техніки «Прометей»

Які бувають твердопаливні котли

Твердопаливні котли – це опалювальні пристрої, що працюють на твердому паливі, переважно на дровах, вугіллі або спеціальних гранулах. Їх можна розділити на кілька основних типів:

  • Звичайні дров'яні котли: прості за конструкцією і відносно недорогі моделі. Мають 2 дверцят – для топки і зольника, а дим вилітає в трубу майже відразу. Час горіння – від 3 до 6 годин.
  • Котли тривалого горіння: це моделі з автоматикою, на 3 дверцят, а сама топка має димові канали для відбору тепла з диму. До цієї ж категорії відносяться котли шахтного типу, верхнього горіння та піролізні. Такі котли працюють набагато довше на одному завантаженні палива – від 8 до 24 годин (залежно від моделі).
  • Пелетні котли: повністю автоматизовані пристрої, що працюють на спеціальних гранулах (пелетах) і за функціоналом близькі до газових та електричних котлів. Беруть паливо з бункера, в який можна засипати пелет на 3-5 днів безперервної роботи.

Як би ці види котлів не відрізнялися, все одно їхній принцип роботи полягає у спалюванні твердого палива в топці, а це означає автономність і незалежність від централізованих комунікацій.

Сучасний твердопаливний котел середнього класу

Сучасний твердопаливний котел середнього класу

Переваги твердопаливних котлів у сьогоднішніх реаліях

У поточній ситуації твердопаливні котли мають ряд переваг:

  • Можливість роботи без електрики: в системі "самопливу" такі котли можуть функціонувати навіть при відключенні електроенергії, що критично важливо в умовах частих блекаутів.
  • Низьке споживання циркуляційного насоса: якщо система опалення не самопливна, а з циркуляційним насосом – не біда! Насос споживає невелику кількість електроенергії (60-100 Вт), а це означає, що організувати його безперебійну роботу обійдеться недорого (вистачить невеликого акумулятора і найдешевшого ДБЖ).
  • Цілодобове опалення: при правильній організації процесу твердопаливний котел може забезпечувати постійне тепло в будинку.
  • Можливість комбінації з іншими котлами: будь-який твердопаливний котел можна налаштувати так, щоб він працював у парі з газовим або електричним котлом. Це виглядатиме так – поклали дрова в топку, розпалили і пішли у своїх справах, а коли дрова згаснуть, і температура в системі почне опускатися – автоматично включиться основний котел. При такій системі Ви не втратите в комфорті і зможете суттєво заощадити на рахунках за комунальні послуги.
  • Котли з варильною плитою: існують моделі, на яких можна готувати їжу або гріти воду. Вони прості за конструкцією і відносно недорогі, що може бути додатковою перевагою у важкій енергетичній ситуації.

Завдяки вищепереліченому можна повністю забезпечити будинок теплом незалежно від того, чи є світло і чи буде газ. Але, куди без цього, є і недоліки такого рішення.

Не всім підійде: коли твердопаливний котел не панацея

Незважаючи на очевидні переваги, у твердопаливних котлів є ряд обмежень:

  • Підійде тільки для приватного будинку: на жаль (а може й на щастя), встановлення будь-яких котлів на твердому паливі неможливе в квартирі, що відразу виключає великий пласт українців.
  • Ручна праця: дрова потрібно заготовити – привезти або замовити, наколоти, скласти під навісом, а також постійно носити до котла і закидати в топку. Сюди ж віднесемо періодичне чищення котла і димоходу від сажі та смоли.
  • Необхідність ДБЖ: якщо система опалення не самопливна і включає циркуляційний насос, потрібне джерело безперебійного живлення. Без нього, при відключенні електрики, котел може закипіти. Не варто сподіватися, що в разі чого можна просто піти і погасити паливо – рано чи пізно це призведе до негативних наслідків.
  • Складнощі з гарячим водопостачанням: твердопаливні котли, в силу своєї конструкції, не можуть бути двоконтурними. Якщо бачите рекламу двоконтурного твердопаливного котла – Вас обманюють! За документами він буде гріти воду, а по факту її вистачить хіба що помити посуд.

Якщо Вас не лякають дані недоліки (цілком вирішувані, по суті), то залишається ще питання вигідності даної затії.

Економічна доцільність: терміни окупності тт котла

На певному етапі вибору твердопаливного котла виникає питання, а коли це окупиться і чи варто взагалі воно того?

На жаль, дане питання не має простої відповіді, оскільки все залежить від деталей. Наприклад:

  • Який котел враховувати? Звичайний дров'яний, тривалого горіння або специфічної конструкції. Вибір типу котла значно впливає на ефективність (ККД горіння) і, відповідно, на окупність.
  • Система опалення: готова до встановлення котла чи потребує переробки? Від цього залежить кількість додаткових комплектуючих і витратних матеріалів, а разом з ними і вартість роботи по встановленню котла.
  • Димохід: є чи потрібно купувати і встановлювати? Хороший димохід, з оцинковки або нержавійки, з ревізією коштуватиме приблизно 12-18 тисяч гривень.
  • Паливо: теж важливе питання – будете топити купленими дровами чи умовно безкоштовними? Умовно безкоштовні варіанти включають відходи домогосподарства, виробництва або можливість привезти валежник з лісу. А якщо купувати, то ціни на дрова можуть сильно відрізнятися в різних регіонах України.

Враховуючи такий широкий спектр змінних, відповідь на питання про окупність буде суто індивідуальною для кожного випадку. Тут настільки різний спектр даних, що неможливо дати універсальну відповідь.

Якщо дуже узагальнювати, то терміни окупності в середньому складають від 3 до 8 років для ситуації, коли потрібен тільки котел, димохід і мінімальний монтаж. 3-4 роки – при безкоштовних дровах і 6-8 років – для покупних.

Ну і не забуваємо про вартість електрики та газу. Їхня ціна також не статична і при піднятті тарифів вигода твердопаливного котла також зросте.

Практичні рекомендації: на що звернути увагу при виборі

При виборі твердопаливного котла звертайте увагу на:

  • Місткість топки – чим вона більша, тим довше котел буде горіти на одному завантаженні камери згоряння.
  • Товщина сталі – від цього параметра залежить термін служби котла. Дешеві моделі робляться з 3 мм сталі, середній ціновий сегмент – з 4 мм сталі, а котли тривалого горіння – з 5 і 6 мм сталі.
  • Конструкція – різні модифікації котла додають кілька відсотків до ККД котла, що підвищує його час горіння і економить витрату палива. Звертайте увагу на водоохолоджувані колосники, конвекційні канали для диму, форсунки для точкової подачі повітря тощо.
  • Автоматика – від цього залежить і комфорт використання котла, і час горіння. Додає до вартості в середньому 3-4 тисячі грн.

Це головні критерії, від яких варто відштовхуватися.

Конвекційні канали в твердопаливному котлі

Конвекційні канали в твердопаливному котлі

Висновок

Твердопаливні котли дійсно можуть стати ефективним рішенням проблеми опалення в умовах нестабільного енергопостачання не тільки в цьому році, але й на майбутнє.

Навіть якщо в Україні налагодять стабільну подачу електроенергії, завжди є ризик місцевих аварій на лінії або поломки основного опалення. У такому випадку твердопаливний котел може стати автономним запасним варіантом, який не дасть Вам замерзнути за жодних обставин.

При цьому опалення дровами значно дешевше опалення газом або електроенергією, що додає очок на його користь, якщо розглядати це як довгостроковий вибір.

Загалом, є над чим подумати. А якщо буде потрібна допомога або інша консультація, звертайтеся до професіоналів, наприклад, в інтернет-магазин опалювального обладнання «Прометей».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...