• Головна
  • Це просто СЕС: як недобудови допоможуть Києву з електроенергією?
10:35, 15 липня

Це просто СЕС: як недобудови допоможуть Києву з електроенергією?

Це просто СЕС: як недобудови допоможуть Києву з електроенергією?

Через війну Київ будує все менше житлової площі, вона росте в ціні, а недобудови так і стоять посеред міста. Як поєднати це з тим, що нам терміново потрібно будувати розгалужену генерацію для енергетики?

Редакція 44.ua вже порахувала, як недобудови можуть вперше за час свого існування допомогти, а не заважати столиці.

Креатив та баласт

Недобудовані багатоповерхівки, звісно, з'явились на мапі Києва далеко не через повномасштабне російське вторгнення. Їх появі передували різні причини: не надто надійні забудовники, наслідки пандемії коронавірусу чи ще щось.

Для порівняння: станом на 2020 р. столиця мала 70 лише неофіційних недобудов. Врахуйте, що частина інших "новобудов" також недалеко пішла - та ж схема торгівлі квартирами від банку "Аркада" дозволяла робити видимість активної купівлі житлової площі. Насправді ж її "викупали" партнери забудовника для подальшої реалізації вже на вторинному ринку житла.

Недобудови стали баластом, який Київ так і не зміг ані по-людськи знести (та поставити це на потік), ані унеможливити в майбутньому. Та тепер, оскільки недобудовами нікому опікуватись, можна цим скористатись.

Якщо розмістити сонячні панелі на недобудованих об'єктах, вони даватимуть електроенергію незалежно від статусу будівель. Південні сторони таких "свічок" підійдуть, а скаржитись банально нікому.

Зазвичай у Києві рідко будують щось нижче за 20 поверхів. Навіть якщо це буде житло економ-класу, його висота складатиме мінімум 300 м. Ширина вже залежить від архітектурного проєкту та потрібної нам сторони будинку.

Навіщо чіпляти панелі собі на балкон, якщо краще перетворити недобудову на тимчасову сонячну електростанцію? Зараз пояснимо, чому саме такий варіант подобається найбільше. Спойлер: не просто так.

Сонячна електростанція - на кожну хату?

Для сонячних батарей потрібна південна частина будівлі, аби вони працювали якомога ефективніше. Собі (або сусіду) на балкон ви можете причепити одну чи дві панелі. Та що робити далі? Питання відкрите.

Тим паче, викручуватись нам доведеться капітально. Стан енергосистеми такий, що майже знищена генерація потребуватиме або часу на відновлення частини обстріляних об'єктів, або великих коштів на більш розгалужену систему нових. Тобто СЕС буде вашим найліпшим другом ще довго.

У таких умовах, а також з урахуванням економічних витрат на війну та наші зовнішні борги, первинний ринок нерухомості ризикує закритись. Поки що в середньому ця "пауза" розраховується на рівні чотирьох-п'яти років.

Недобудовані об'єкти здебільшого так і не будуть розпродані. Оскільки самі панелі дешевшають, а попит зростає - пора задуматись, де ще їх варто причепити. І тут на пам'ять спадають масові недобудови, але вже не в ролі бажаного житла.

Давайте умовно. Ми знайшли приклади, де сонячна електростанція на шість соток (тобто 600 квадратних метрів) видає близько 19 кВт електроенергії. Південна сторона багатоповерхівки дозволить використати хоча б частину доступної площі для розміщення батарей.

Також можна розміщати СЕС на даху, але тоді доведеться робити своєрідний "парус" із металевого каркасу, аби панелі стояли не горизонтально.

Скільки це коштує?

Ціна все ще висока, але вже не настільки кусюча. Один із авторів публікації підказав, що відмовився від власної СЕС сім років тому саме через її непомірно високу вартість. Втім, зараз попит знижує ціну хоч трохи, а блекаути виводять сонячні панелі з-під звичних нам критеріїв окупності.

Експерти радять ділити потужні сонячні електростанції на дві категорії. Взагалі це робиться за потужністю, але ми краще пояснимо на більш звичних прикладах.

1. Для забезпечення будинку електроенергією без опалення необхідно приблизно 5 кВт потужності, що коштуватиме від 4,5 до 5,5 тис. доларів.

2. Якщо ви прагнете забезпечити достатню кількість енергії для опалення взимку та мати можливість продавати надлишки влітку, бюджет складатиме від 10 тис. доларів та більше.

Суми солідні. Але ми повторимось, все залежить від вашої мети. Для порівняння: якщо вам потрібна дрібна СЕС (наприклад, виключно для зарядки гаджетів), це буде потужність 100 Вт та бюджет у 10-15 тис. грн.

Такі вже світові тенденції. США та Європа переходять на зелену енергетику через високу ціну "класичних" енергоносіїв. Ми б могли такий перехід оминути, але російські обстріли внесли свої корективи. Не бачимо сенсу сумувати, це вже сталось.

І, будь ласка, давайте діяти обережно. Редакцію 44.ua шокувала новина з Одеси, де місцевий житель поліз у СЕС за акумулятором та отримав тяжкі опіки, що призвело до його смерті. Будь-яка апаратура завжди вимагає відповідальності, добре?

Ще більше новин Києва, Київщини та України читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте підписуватись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #економіка #електроенергія #нерухомість #будівництво
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...