• Головна
  • Зеленський підписав закон, що дозволяє передавати ТЦК дані про банківські рахунки українців
11:05, 1 липня

Зеленський підписав закон, що дозволяє передавати ТЦК дані про банківські рахунки українців

Зеленський підписав закон, що дозволяє передавати ТЦК дані про банківські рахунки українців

Президент Володимир Зеленський схвалив зміни до закону про реєстр "Оберіг", що дозволяють зокрема податковій та міграційній службам передавати особисті дані українських чоловіків віком від 17 до 60 років у базу даних реєстру.

Як повідомив "Фокус", до внесення змін державним органам дозволялося передавати відомості про громадян, які досягли 18 років.

Таким чином, імена та прізвища, податковий номер, реквізити паспорта та інша інформація всіх військовозобов'язаних українців можуть опинитися в розпорядженні військкоматів. Закон не визначає детально типи даних і межі дозволу їх використання співробітниками ТЦК.

Також у реєстрі "Оберіг" з'являться відомості про відкрите виконавче провадження та притягнення до адміністративної відповідальності за порушення мобілізаційного законодавства.

Експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун зазначив, що у країні, де мільйони людей добровільно встановили застосунок "Дія" і "Резерв+", немає сенсу говорити про захист персональної інформації.

"Такі дії означають автоматичну відмову людини від права на особисті дані", - вважає він.

Корсун також нагадав, що існують ризики зламу реєстру. Система захисту "Оберегу" постійно вдосконалюється, але росіяни здатні її ламати.

Зараз українські банки гарантують таємницю інформації про рахунок, операції, що проводяться, і відомостей про клієнта. Усі дані про перебіг руху грошей, зміну рахунків або платіжних карток фінустанови надають тільки самим клієнтам або їхнім представникам, а також за рішенням суду.

На думку експертів, ТЦК хочуть надати доступ секретного рівня. У змінах до закону, який схвалив Зеленський, не вказано, що співробітники військкоматів побачать стан рахунків.

Водночас, як зазначила адвокат юридичної компанії Riyako & Partners Катерина Аніщенко, є питання щодо механізму входу до "Оберегу".

Нагадаємо, раніше стало відомо, що інформацію про бронювання тепер можна побачити у "Резерві+".

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте долучатись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#армія #ЗСУ #мобілізація #ТЦК #Дія #Резерв+ #Оберіг #Костянтин Корсун #Катерина Аніщенко #Володимир Зеленський
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...