• Головна
  • За київським часом: ТОП найцікавіших годинників столиці
09:05, 19 червня

За київським часом: ТОП найцікавіших годинників столиці

За київським часом: ТОП найцікавіших годинників столиці

Найцінніший ресурс, що є в кожної людини і в кожного міста – час. У Києві його можна побачити у всіх проявах, починаючи від темпу життя до старовинних годинників на будівлях і навіть у квіткових композиціях.

Ймовірніше за все, перший годинник з’явився в Києві ще за часів литовського панування. Він розміщувався на одній з веж замку, що височів на горі Киселівці. Тогочасні кияни дуже пишались своїм «дзиґарем», а доглядав за ним служник – Zegarmistrz Якуб Пушкар. На жаль, відомостей про цей годинник дуже мало, адже він зник разом із замком.

У більш пізній період, у літописній звістці 1718 р., де описується пожежа в Києві, є наступна згадка: "На ратуші дзегар чудесний, де архангел Михаїл списом під час пробиття годинника, змія у вуста бив стільки, скільки годин вдаряло, згорів. Спис сталевий, площа кам’яниста, від того сипалися іскри вночі, вдень йшов дим".

Тож, журналісти 44.ua вирішили розповісти вам про найвідоміші, найцікавіші та навіть культові годинники Києва.

І перший годинник про який ми вам розповімо знаходиться на фасаді Київського політехнічного університету. Будівництво головного корпусу Київського політехнічного інституту було завершено у 1899 році, але годинник на його фасаді з'явився значно пізніше – вже у радянські часи, у 1970-х. Для цього інженери КПІ демонтували розетку (в архітектурі — орнаментальна прикраса круглої форми), що виконувала суто декоративну функцію. Годинник, до речі, видзвонює "Марш КПІ".

Наступний знаковий годинник, який зустрічає усіх киян та гостей столиці, знаходиться на башті приміського вокзалу. З'явився він на 15-метровій висоті ще у 50-х роках минулого століття. Годинник має чотири циферблати (на всі сторони світу).

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua", щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Годинник, що наближений до неба

Окремої розмови заслуговує Лаврський годинник, який, із невеликою перервою, працює на Великій Дзвіниці з 1903 року. Він знаходиться на висоті 87 метрів – найвище у Києві. Годинник являє собою куранти без циферблату загальною вагою 4,5 тон.

Кожні 15 хвилин 8 малих дзвонів грають гами від ДО до ДО у прямому та зворотному напрямках. Великий дзвін, що важить майже 2,5 тони, відбиває години.

Механізм годинника складається з трьох величезних гирь, металевих тросів довжиною понад 120 метрів та ходової частини, виготовленої з бронзово-срібного сплаву, сталі та чавуну. Заводять годинник один раз на тиждень.

Ще один цікавий годинник мешканці столиці та гості міста можуть знайти на Південному вокзалі. Його було відрито у 2001 році. Саме тоді у його вестибюлі площею 1675 кв. м і з'явився годинник-красень, схожий на снайперську мішень, що мала символізувати точність роботи залізних доріг України.

Квіти та час

Цікаво, що один з найбільших у світі квіткових годинниківзнаходиться у Києві. Він розташований на Алеї Небесної Сотні. Механізм годинника був виготовлений у Шотландії, діаметр циферблату складає 19,5 м, а довжина стрілок 7 та 4 метри відповідно. З 2009 року й по нинішній час по ньому можна дізнаватись час у теплі пори року.

Завдяки десяткам тисяч квітів, які висаджують працівники Київзеленбуду, годинник постійно змінює свій образ, від вишиванки до символіки тих подій, які відбуваються у місті.

Найбільший циферблат Києва

Лише допитливі та спостережливі кияни і гості міста знають про годинник, що розміщений під дахом будинку на вулиці Грушевського, 4, а саме – на поверсі, який займає Інститут історії. Діаметр циферблату цього годинника – 3,5 м, що робить його найбільшим в Києві, і який майже 15 років був німим (зламався і його ніхто не лагодив, бо бракувало коштів).

Годинник на фасаді Інституту історії

Годинник на фасаді Інституту історії

Годинник на фасаді Інституту історії

Годинник на фасаді Інституту історії

Годинник на фасаді Інституту історії

Годинник на фасаді Інституту історії

Відремонтували механізм у 2021 році, коли група ініціативних містян влаштувала збір донатів (тоді було зібрано приблизно 200 тисяч гривень). Імена всіх, хто долучився до цієї справи, сьогодні можна побачити на дошці вдячності.

Будинок профспілок

За початковим задумом на кутовій вежі Будинку профспілок планували встановити електронні табло, на яких будуть транслюватися повідомлення про події, що відбуваються в Києві та країні загалом. Але натомість замість "рядка, що біжить" вирішено було влаштувати чотирибічний годинник. Точніше, "електронний інформатор", що по черзі показував час, поточну дату та температуру повітря.

Листи, пошта і час

Будинок Укртелекому було побудовано в 1910–1911 роках для одного з банків, а в 1953 році, коли тут знаходився Центральний телеграф, надбудовано ще одним поверхом. У ході реконструкції на його фасаді з'явився незвичайний годинник. Він донині показує точний час не тільки в Києві, але й у найбільших містах світу. Аналогічний пристрій тоді ж, у 1950-х, було встановлено в самому центрі міста, на фасаді Головпоштамту.

Годинник на фасаді Головпоштамту

Годинник на фасаді Головпоштамту

І останній знаковий годинник столиці знаходиться на одній з головних будівель столиці – КМДА. На сьогодні цей вишуканий годинник, що висить над входом до мерії, неможливо побачити: його закриває величезний банер Azovstal free Mariupol defenders. Коли саме годинник там з'явився – точно з'ясувати не вдалося. Подейкують, що за часів колишнього столичного голови Омельченка.

Годинник на будівлі КМДА

Годинник на будівлі КМДА

Інші цікаві годинники Києва

Під час прогулянки Печерським районом столиці туристи та кияни милуються чарівною будівлею Театру Ляльок. На баштах цієї споруди є годинники, які працюють синхронно із фонтанами, що поруч із театром.

А от годинник дореволюційних часів можна побачити на фасаді Бесарабського ринку. А ще є годинники на вокзалах, станціях метро, на фасадах будинків, навчальних закладів тощо. Усього їх у нашому місті близько 3000. Кожен з цих «володарів часу» має свою історію, незвичні деталі та особливості.

Крім того, раніше ми розповідали про те, куди піти в Києві, коли бачив вже все.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #годинник #історія #час #будівля #вокзал #ремонт
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...