• Головна
  • ТОП-9 найвідоміших скульптур Києва, що присвячені дітям: де знаходяться
19:31, 4 червня

ТОП-9 найвідоміших скульптур Києва, що присвячені дітям: де знаходяться

ТОП-9 найвідоміших скульптур Києва, що присвячені дітям: де знаходяться

Сьогодні, 4 червня, ми згадуємо про дітей, які стали жертвами російської агресії проти України. Жорстокість щодо них є найганебнішим із вчинків. Ніколи це Росії не пробачимо На жаль, у цілого покоління українських дітей російські терористи вкрали нормальність життя, безтурботні дні та веселощі. А багато маленьких українців і українок уже ніколи не стануть дорослими: російські удари забрали їхні життя.

Тож, журналісти 44.ua в цей день вирішили розповісти про скульптури та пам’ятники у Києві, які присвячені саме дітям.

На сьогодні у столиці є чимало пам’ятників та скульптурних композицій, присвячених найщасливішому періоду життя людини – дитинству. Багато з них присвячені популярним та улюбленим казковим героям, або ж уособлюють здобутки та успіхи маленьких героїв. На жаль, далеко не всі вони пов’язані саме з радісними подіями в української історії, наприклад Голодомором чи Бабиним Яром, або ж трагічними подіями війни.

Тож, перший пам’ятник в нашій добірці, який присвячений дитині, – Книголюб Василько. Пам’ятник маленькому читачеві, що був відкритий в 1978 році, став справжнім символом Національної бібліотеки для дітей у Києві. Його автором є відомий український скульптор-шестидесятник Борис Довгань. За словами дружини митця Маргарити, частково прообразом хлопчика слугував син їхніх друзів Володя Смирнов, який згодом також став скульптором.

Створюючи образ цього допитливого хлопчика, Борис Довгань прагнув спонукати дітей більше читати книги, оскільки вони не лише зігрівають душу і серце, але й розвивають, роблять читачів добрішими, гуманнішими та вдумливими.

Колектив бібліотеки розповідає, що перші читачі закладу прозвали хлопчика Васильком. Насьогодні він – це символ бібліотеки, зображений на листівках, промоційній літературі та рекламній продукції, а також на аватарках у соцмережах. За ним відвідувачі часто ідентифікують та впізнають Національну дитячу бібліотеку.

У День вишиванки Василька одягають в національну сорочку.

Адреса: вулиця Януша Корчака, 60.

Памʼятник дітям, які були розстріляні у Бабиному Яру

Одна з найтрагічніших скульптур з тематикою дитинства. Вона присвячена памʼяті тих, чиє життя обірвалося під час Другої світової війни. Події у Бабиному яру відомі усім: під час німецької окупації тут розстріляли близько 150 тисяч євреїв, мирних жителів Києва. Скільки загинуло дітей – невідомо, бо малюків до трьох років не включали до реєстру.

Монумент встановили у 2001 році. Скульптор – Валерій Медведєв, архітектор – Юрій Мельничук. Автори зобразили оточену зламаними іграшками дівчину, що простягає руки кудись уперед.

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua", щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

У 2017 році поряд з Річковим вокзалом зʼявилася зворушлива композиція: три маленьких хлопчики граються паперовими корабликами, а неподалік на лавці сидить дівчинка. Так художник Володимир Журавель зобразив легендарних засновників нашого міста – Кия, Щека, Хорива та сестру їх Либідь. За його словами, кораблики теж мають особливий зміст: вони символізують душу, хтось з дітей його тримає, хтось пускає, а хтось уже відпустив.

Варто зазначити, що ця скульптура маленьким засновникам Києва  одразу ж припала до душі багатьом киянами. Наприклад, взимку вони одягали малюків у теплі зимові речі, щоб вони не змерзли, граючи на вулиці, а під час пандемії – у медичні маски.

Кияни відразу полюбили нову скульптуру. Цікавий факт: як розрізнити, хто з братів хто? Кий – найвищий, він підняв руки догори. Щек стоїть та розглядає кораблик у своїх руках. А Хорив навпочіпки пускає кораблик до Дніпру.

Адреса: Поштова площа, біля Річкового вокзалу.

Гірка памʼять дитинства – скульптура – це частина меморіалу, присвяченого ще одній сумній частині нашої історії, Голодомору. Бронзова дівчинка нагадує про трагічну долю найвразливішої категорії жертв – дітей. У руках вона тримає пʼять колосків, що відсилають до закону про "пʼять колосків".

Адреса: урочище Бабин Яр.

Хлопчик з гусаком

Тематика цієї композиції відрізняється від звичних у Києві. А це тому, що до нас її завезли. Сюжет був популярним в парковій архітектурі 19 – початку 20 століття. За однією з версій, подібні статуї вперше зʼявилися у храмах Асклепія для хворих (у цьому випадку дітей), що не могли принести жертву за зцілення: нею, як правило, був гусак чи півень. Згодом початковий сенс загубився, а от сюжет залишився популярним на деякий час.

Де знаходиться: вулиця Івана Федорова (навпроти станції Київ-Товарний), Вознесенський узвіз.

Скульптурна композиція присвячена геніальній українській художниці, засновниці стилю "народного примітиву" Марії Приймаченкознаходиться у дворі Національної академії мистецтв України. Пам’ятник являє собою бронзову статую маленької дівчинки у вінку, яка стоїть на постаменті у вигляді округлого каменя. На ньому можна також побачити відомих персонажів Марії Приймаченко – чорного звіра та горохового лева.

Автором скульптури є Федір Бугинський. Митець розповідає, що ідея зробити образ саме таким з’явилася у нього після відвідування малої батьківщини художниці – села Болотня на Київщині. На цю роботу автор витратив понад п`ять років. Скульптор переконаний, що Марія Приймаченко вміла неповторно передавати не лише зовнішні контури рослини чи тварини, а відтворювати їхній внутрішній світ. Саме ці унікальні риси майстрині він прагнув втілити у її скульптурі.

Адреса: Вознесенський узвіз, 20.

Пам’ятник Анні Ярославні – майбутній Королева Франції

Київська княжна, королева Франції зображена у вигляді дитини, оскільки її дитячі роки пройшли у Києві. Приблизно у 18 років вона вийшла заміж за Генріха І та переїхала до Франції. Автор роботи, відкритої у листопаді 2016 року, – знаменитий скульптор Костянтин Скритуцький. Дівчинка одягнена в мантію, голову прикрашає вінець, руки притискають до грудей Євангеліє, ноги Анни зображені босими.

Адреса: Сквер Анни Київської на Львівській площі.

Памʼятник матері та дитині хоч і знаходиться у центрі Києва, але щоб подивитися на монумент, доведеться зайти на територію дитячої клінічної лікарні №6. Тут ви побачите бронзову дитину, яка грається недалеко від такої ж бронзової матері.

Памʼятник матері та дитині

Памʼятник матері та дитині

Цікавий факт: існує забобон, начебто якщо на коліна жінки-скульптури посадити дитину, то малеча скоро видужає.

Де знаходиться: вулиця Терещенківська, 23/25.

У 2013 році у Святошинському районі Києва відкрили оригінальну скульптурну композицію. Вона являє собою бронзовий качан капусти, на вершині якого спить крихітне немовлятко. Офіційно монумент має назву "У вас буде дитина". Її автором є сучасний митець Дмитро Ів. За словами автора, пам’ятник здійснює бажання подружжя, що прагне мати здорових нащадків.

Адреса: вулиця Івана Крамського, 9.

Ми раніше розповідали про історії маленьких та не дуже мешканців Києва, які по-справжньому вражають та надихають.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #всі новини #діти #пам'ятник #скульптура #пам'ять
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...