• Головна
  • Мільярд за легенду: що Кабмін продає в центрі Києва
16:32, 27 квітня

Мільярд за легенду: що Кабмін продає в центрі Києва

Мільярд за легенду: що Кабмін продає в центрі Києва

Приватизація дійшла до держпідприємства "Готель Україна". Ви точно бачили цю будівлю, коли гуляли Майданом, але зараз ми розповімо про неї докладніше.

Чому це про дві будівлі, хто хрестився біля першої та чому легенда все ж має присмак крові? 44.ua розповість і цю історію також.

Мільярд та борги

Як ми повідомляли раніше, готель "Україна" збираються відправити на аукціон або вже влітку, або у третьому кварталі. Хоч заклад і збільшив показники по доходах, все ж він має майже 45 млн гривень боргу. Тож перехід у приватну власність - не спроба налякати когось, а цілком реалістичний та логічний сценарій.

Просити за культову споруду планують мільярд гривень (або більше, але в умовах війни краще бути реалістами). Чиновники орієнтуються на продаж готелю іноземцям, оскільки закордонні компанії вже робили запити щодо технічних даних.

За словами представників Фонду Держмайна, в руках іноземців нині 4-зірковий готель має всі шанси отримати 5 зірок. Звісно, розташування в самому серці Києва сприятиме хорошим пропозиціям.

З одного боку, центр столиці вже переживав подібні новини. У 2020 році за 1,1 млрд грн було продано готель "Дніпро", який знаходиться недалеко звідти. З іншого боку, продаж "Дніпра" тягнув за собою шлейф скандалів та навіть зачепив історію з ймовірним російським слідом.

Хотілося б цього разу обійтись без негативу. Для столиці це дійсно легендарне місце. Тут на початку ХХ століття звели перший київський хмарочос, ви ж знали про це?

До готелю "Україна"

В 1910 році на Інститутській вулиці з'явився новий сусід. Ним став купець Лев Гінзбург, який придбав собі ділянку та вирішив скористатись попитом на будівельні проєкти. Він захотів збудувати там готель.

Проєкт замовили одеським архітекторам, які впорались за два роки. За півтора мільйона рублів купець отримав будинок на пагорбі, в якому враховано було буквально все. Починаючи від оздоби, через який гості міста плутали готель із храмом та хрестились посеред вулиці, й завершуючи адаптованою формою споруди.

Це був перший український хмарочос, фото: Wiki

Це був перший український хмарочос, фото: Wiki

Про форму дійсно цікавий момент. Майбутній готель (під сотню номерів, вдумайтесь) зводили у вигляді літери H, аби зменшити тиск на грунт та унеможливити різноманітні негаразди. Не забувайте, все це стояло на пагорбі, а бетонні сваї ще не придумали.

На жаль, Лев Гінзбург не дожив навіть до Другої світової. Готель протримався, хоч і був переобладнаний під комунальну будівлю. Але в 1941 році його підірвали більшовики.

Власне, готель "Україна"

На жаль, хмарочос Гінзбурга не лише не відновили в попередньому вигляді, а й демонтувати по-людськи не могли. Стіни виявилось надто міцними, аби повністю зруйнуватись від вибухів. Тому розбирати уламки радянська влада дозволила лише для того, аби розчистити там місце під інше будівництво.

Все ж місце все ж залишалось надзвичайно вдалим. Тому в 1954 році СРСР почав відбудову Києва, дійшовши до напівзруйнованого хмарочоса. Щоправда, строки Гінзбурга жоден більшовик так і не зміг повторити: лише у 1961 році на тому пагорбі з'явився інший готель. Тоді він називався "Москва", і лише 2001 року був перейменований так, як ми вже звикли чути - готель "Україна".

Так виглядав наш Майдан певний час після 1961 року, фото: Wiki

Так виглядав наш Майдан певний час після 1961 року, фото: Wiki

Не обійшлось без новинок і цього разу. Для зведення нової споруди вперше в СРСР було застосовано технологію шатрових панелей. Грубо кажучи, це така плита розміром з кімнату, і з багатьох таких елементів ви збираєте опорну конструкцію.

Вже після розпаду СРСР будівля підпорядковувалась Державному управлінню справ (ДУС, або по-народному ДУСя). Буквально за рік перед початком повномасштабної війни готель передали Міністерству інфраструктури.

Найбільш темна сторінка в історії "нового", другого (або нинішнього) готелю стосувалась Революції Гідності. Враховуючи висоту споруди та вдалий рельєф із хорошим видом з висоти, саме з готелю "Україна" по протестуючих українцях стріляли невідомі снайпери.

Шкода, що новини про придбання будівлі ми не можемо вам повідомити вже після війни, паралельно з приходом іноземних компаній та інвестиційного буму. На жаль, зараз не ті часи.

Та все ж редакція 44.ua щиро сподівається, що готель "Україна" потрапить до дійсно хороших рук. І всі найкращі звершення у легендарної споруди ще попереду.

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua", щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ #історія #будівництво #архітектура #нерухомість
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...