• Головна
  • У Києві прощаються із талановитим науковцем Біжаном Шароповим
13:38, 20 березня 2023 р.

У Києві прощаються із талановитим науковцем Біжаном Шароповим

У Києві прощаються із талановитим науковцем Біжаном Шароповим

Сьогодні, 20 березня, на Майдані Незалежності у Києві прощаються із науковцем, біологом та військовим Біжаном Шароповим.

Воїна вважали зниклим безвісти з квітня 2022 року. На початку лютого стало відомо, що він загинув.

Про це повідомляє Громадське радіо.

На прощанні у центрі столиці були присутні побратими Біжана, його колеги-науковці, також український та освітній діяч Сергій Квіт. Він зазначив, що Біжана, як і всіх інших загиблих у війні могилянців, згадуватимуть у повсякденному житті академії: на конвокаціях і посвятах.

У Києві прощаються із талановитим науковцем Біжаном Шароповим, фото-1

Біжан Шарапов народився у Душанбе 7 жовтня 1989-го року. Родина переїхала з Таджикінстану до Києва, коли йому було п’ять років.

У 2013-му році Біжан закінчив магістратуру програми «Біологія» НаУКМА (бп 2011, мп 2013), працював науковим співробітником відділу нервово-м’язової фізіології Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця, співзасновником і головним біологом компанії «Українські генетичні технології».

Науковець був активним учасником Революції Гідності. У 2014-2015 роках воював у складі батальйону «Айдар». Після служби захистив кандидатську та почав викладати на кафедрі біології НаУКМА, читав курс із нейрофізіології.

Коли почалася війна, Біжан знову повернувся до лав Збройних сил боронити Батьківщину.

Воїн загинув у селі Борове Харківської області. Авто, в якому Шаропов перебував з іншими бійцями, було розстріляне зі стрілецької зброї. Група прикривала вихід із Борової свого та інших підрозділів та врятувала більше 50 людей.

Загиблих поховали у братській могилі. Коли Ізюм та навколишні території звільнили, проводили ексгумацію тіл. Про те, що серед похованих є Біжан Шаропов, стало відомо в лютому 2023-го, після ДНК-експертизи.

Фото: Fb Біжана Шарапова

Фото: Fb Біжана Шарапова

Раніше ми розповідали, що у бою за український Бахмут загинув відомий український історик, археолог, краєзнавець, музикант, випускник історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Юрій Коваленко.

44.ua у Телеграмі: термінові, актуальні, превірені новини столиці та України для тих, хто цінує свій час

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #новини #сьгодні #Біжан Шарапов #прощання з воїном
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...