• Головна
  • Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку
14:31, 7 грудня 2022 р.

Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку

Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку

Після низки масованих обстрілів країною-агресоркою, мешканцям столиці варто бути готовими до найгірших сценаріїв, в тому числі й повного блекауту. Адже мета ворога - вивести з ладу енергетичну інфраструктуру України і занурити українців в повну темряву.

Аби блекаут не застав вас зненацька, запастися найнеобхіднішими речами - водою, харчами, ліхтариками, теплим одягом, краще заздалегідь. Залишити місто і перебратися "у хатинку з пічкою", якщо, звісно, є така можливіть, теж буде вдалою ідеєю.

Тож 44.ua зібрав для вас список порад, як правильно підготуватися до ймовірної затяжної темряви.

Що таке блекаут та чому він може настати?

Блекаут – це тоді, коли є критичне перевантаження і критичний незбіг попиту електроенергії на її пропозицію, яка забезпечується шляхом передавання її від об’єктів генерації до точок споживання. Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук пояснив, що спрацьовує автоматика і вимикає споживачів, від’єднує їх від мережі, щоб вона не перегоріла.

Тобто, якщо будуть нові обстріли у Києві та області, то є ризик спрацювання автоматики і столиця може повністю залишитись без світла, води та опалення.

Їжа та одяг

Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку, фото-1

Перш за все, необхідно запастися теплим одягом та купити термобілизну. На випадок сильного холоду в помешканнях, найефективніше вдягатися багатошарово. Питною водою потрібно запастися щонайменше на три-чотири дні з розрахунку три літри на людину на день. Запасати продуктами необхідно так, аби вони не зіпсувалися без холодильника.

Зокрема, краще купити:

  • м'ясні та рибні консерви, бажано не домашнього приготування;
  • сублімовані продукти – каші, супи та готові страви, які достатньо залити невеликою кількістю окропу;
  • сухарі, хлібці, печиво, шоколад, батончики, згущене молоко;
  • горіхи та сухофрукти.

Якщо є тварини, закупіть корм та технічні речі. Також підготуйте систему для приготування їжі та нагрівання - газовий туристичний пальник, балони до нього, сухий спирт.

Гігієна

Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку, фото-2

Запас води потрібно зробити також для гігієнічних процедур із розрахунку 12 літрів на людину на добу.

На випадок відключення води та світла можна купити вологі серветки, сухий шампунь та "сухий душ" (у комплект входить спеціальна губка, просочена гелем, а також рушник. Для використання потрібно лише 50 мл води).

Або ж придбати портативний душ - ємність, яку потрібно наповнити водою та закріпити у ванній. Але це обійдеться трохи дорожче.

У багатоквартирному будинку через блекаут може не працювати каналізація. Фахівці радять використовувати пакети для сміття, в які можна налити трохи води із содою, щоб нейтралізувати запах (або покласти трохи наповнювача для котячого туалету).

Тепло та світло

Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку, фото-3

Напевно, вже не варто нагадувати про необхідність купівлі ліхтариків та свічок, адже вони є в запасі кожного українця. Кемпінгові ліхтарі та портативні лами будуть зручнішими, але коштують вже дорожче.

"Must-Have" - батарейки та павербанки. Як альтернативні джерела енергії можна також використовувати акумулятори, зарядні станції та генератори.

Їжу зручно готувати на туристичній газовій плиті зі змінними балонами. Одного балона вистачає загалом на годину користування. Але під час їхнього використання, важливо дотримуватися правил пожежної безпеки, адже за словами рятувальників, через неправильне використання,  в оселях мешканців вибухнуло вже 12 газових балонів.

Також варто пам'ятати, що під час блекауту не буде опалення. Щоб зберегти тепло у квартирі краще заклеїти щілини у вікнах, а стіни утеплити килимами. Заздалегідь можна запастися зимовими спальниками, хімічними грілками або термоковдрою. Переживати блекаут краще всім разом в одній кімнаті.

Ліки, вітаміни, медичні гаджети

Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку, фото-4

Ліки, які потрібно регулярно приймати, краще закупити із запасом на кілька місяців.

Також потрібно зробити запас батарейок для медичних гаджетів. Придбати запасні окуляри чи лінзи, якщо ви ними користуєтеся.

Про всяк випадок, рекомендує МОЗ, варто дізнатися адресу найближчої лікарні та

записати її. Ви можете завантажити офлайн карту, щоб знайти як дістатися.

Зв'язок

Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку, фото-5

Придбайте радіо на батарейках, а також придбайте мапу вашого міста та України.

Якщо зникне зв’язок лише вашого мобільного оператора, ви зможете скористатися українським роумінгом.

Для цього необхідно зайти у "Налаштування". Потім у розділ "Сім-карти" або "Стільниковий зв’язок", вибрати одну з опцій "Мобільна мережа/підключення/вибрати мережу" та вимкнути автоматичний режим. Можна вибрати будь-яку мережу з переліку доступних.

Як підготуватися до блекауту на ментальному рівні

Пережити блекаут: як мешканцям столиці підготуватися до відсутності світла, тепла та зв’язку, фото-6

До можливого негативного сценарію варто підготуватися не лише фізично, а й психологічно. Варто усвідомлювати, що через інформаційну війну створюється нагнітання атмосфери, що призводить до постійного відчуття тривоги. Тому, аби впоратися зі стресовими ситуаціями, знадобиться неабиякий запас ресурсу та стійкості.

Для цього необхідно добре харчуватись( можна додати в раціон прийом вітамінів), гуляти на свіжому повітрі, гарно висипатись. За словами психологинь служби турботи про психічне здоров‘я БФ "Право на захист" Олени Фроленкової та Ірини Скорих, щоб нервова система нарешті змогла розслабитися, можна використовувати важкі ковдри. Психологині радять дбати про своє тіло: носити теплі речі, вживати теплу їжу та напої, вкриватися приємними на дотик ковдрами, носити рукавички. Коли нашому тіло комфортно, ми почуваємо себе добре і на психологічному рівні.

Тримати тіло в тонусі допоможуть регулярні заняття спортом. Також корисно практикувати майндфулнес - усвідомлене виконання дій – в контакті з собою та своїми потребами. Крім того психологи радять займатися суспільно-корисною діяльністю, наприклад, донатити, гуртуватися та мати різні плани для різних ситуацій.

А ще важливо віднайти точки опори.

"Це можуть бути хороші стосунки з близькими, друзями, корисні звʼязки, професія, яка в будь-якому регіоні України або іншій країні приноситиме гроші. Людина має розуміти що є опори, які її підтримають, якщо трапиться щось несподіване: наприклад, доведеться переїхати з одного місця на інше", - розповіли психологи.

А тим, у кого є можливість, варто використати блекаут для відновлення ресурсу.  Можна виділити цей час на сон, відпочинок, накопичення власних сил для вирішення нагальних питань у майбутньому.

Вас також може зацікавити: Скільки коштує оренда будинків під Києвом: ТОП-10 варіантів для тривалого винаймання

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #новини #сьгодні #повний блекаут #як підготуватися до блекауту #як пережити блекаут
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...