• Головна
  • Цифрова безпека та обізнаність дітей
Новини компаній
17:00, 29 листопада 2022 р.

Цифрова безпека та обізнаність дітей

Новини компаній

В сучасному світі неможливо обійтись без цифрових технологій. Пошук новин, розважального контенту, можливість працювати онлайн – лише частина з маси того, що можна робити завдяки ним. Однак, слід пам’ятати і про ризики. Небезпечні посилання, які містять віруси, викрадення даних – через це ви можете втратити чималі гроші чи стати носієм шпигунських програм і т.д. 

Саме тому слід пам’ятати про цифрову освіту. Це не про просте користування інтернетом – це здатність безпечно та ефективно використовувати цифрові технології в роботі чи на навчанні, для особистісного чи професійного розвитку.

Зараз це потрібно як дорослим, так і дітям, оскільки вони все частіше переходять до онлайн-навчання. Дорослі також переводять свою роботу в режим онлайн і не тільки через те, що розвиток технологій постійно триває – багато зовнішніх чинників змушують залишатись вдома. Саме тому дорослим слід подбати про те, щоб і вони, і їхні діти вміли безпечно користуватись технологіями, не даючи шахраям шансів їх обманути.

esjJ3j7Ha8G2c0TlLOeXP_oytmM8KhgxMXTv2kG85Dy88Hxold4WX3AKjcV4pWsN2D2xLDN5QrcMYGVsUzGTfr6ByhVpd5o85ekyUhsbJ5KQhkUudy8JXZaq3dFTmNyWi3Lm226nIq-1o65kn7zHUhsbQ3HkteYfxQ7z7tRUQDK6ncoySYRGzkh2fq0WewHS

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі

Розвиток завдяки цифровому світу – як підштовхнути дитину до пізнання нового?

Для більшості дітей користування цифровими технологіями – це розваги. Ігри, мультфільми, відео в YouTube – це приваблює малечу, яка любить повеселитись, подивитись за пригодами улюблених персонажів тощо. Звичайно, це важлива частина дитинства, але батькам слід направити споживання контенту на розвиток дитини. Такого насправді чимало: існують ігри та мультфільми, які дозволяють вивчати математику, граматику, іноземні мови. Підштовхнути до вивчення нового також не проблема – допоможіть в пошуку в інтернеті про щось, що нещодавно привернуло увагу малечі.

Найкраще для цього підійдуть інтерактивні ігри, де дитина буде активно залучена в процес. Це значить, що саме від її відповідей буде залежати, як буде розвиватись гра. Цікавими будуть і настільні ігри, в яких можна багато чому навчити: рахувати, читати, визначати час тощо. Завдяки такому проводженню часу дитина буде вивчати нове в ігровій формі, не мучаючи себе зубрінням.

Поступово треба навчати і цифровій безпеці, адже життя все більше пов’язане з технологіями. Загалом, це про різноманітні способи захисту інтернет-рахунку комп’ютера, які вберігають його від вторгнення зовнішнім користувачем. Іншими словами – захист персональних даних. Насправді, складного нічого не треба робити – варто пояснити, що слід бути обережним з тим, куди вводите дані (наприклад номер картки) та які ризики за цим можуть слідувати.

Цифрова безпека та обізнаність дітей, фото-1

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі

Цифровізація освіти: як дитині допомогти навчатись онлайн?

Цей процес вже давно запущений, а через такі обставини як війна в Україні чи коронавірус все більше людей переходять на роботу чи навчання онлайн. В цьому немає нічого поганого. Навпаки, є чимало плюсів:

  • Вся інформація під рукою. Не треба шукати в підручнику чи якомусь посібнику – достатньо ввести те, що цікавить у пошукову строку.

  • Можна займатись вдома чи в кафе – головне, аби був інтернет.

  • Вчитель може демонструвати таблиці та ілюстрації, які допоможуть краще сприйняти інформацію.

Так, є ті, кому навчатись простіше наживо – тут і живе спілкування з вчителем та однокласниками, і краща концентрація на предметі. Втім, навчитись концентруватись – справа не складна, а зустрітись з друзями можна у вільний від навчання час.

До цього ж стали популярними онлайн-курси з репетиторами. Завдяки цьому можна додатково займатись хобі, вивчати щось нове. Найскладніше тут – почати та обрати, що саме хочеться спробувати (адже дисциплін існує багато). Можуть бути проблеми і з викладачем – інколи він може не підходити дитині за стилем викладання.

Чим можна підвищити свою цифрову безпеку?

Якщо у вас з’явився інтерес до цифрової безпеки і ви хотіли б самі дізнатись про неї більше чи навчити свою дитину, тоді варто прочитати книгу «Цифрові громадяни. Як виробити здорові діджитал-навички у ваших дітей» Річарда Купалла. З нею ви знатимете, як направити цифрові технології на благо, допомагати в навчанні і не тільки. А найголовніше – вберегти дитину (та і себе також) від негативного впливу, який може очікувати в мережі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Буки #Букі #Buki
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...