• Головна
  • Що обов’язково потрібно побачити у Києві при першому візиті: ТОП-13 місць, які не можна пропустити
08:31, 3 листопада 2022 р.

Що обов’язково потрібно побачити у Києві при першому візиті: ТОП-13 місць, які не можна пропустити

Що обов’язково потрібно побачити у Києві при першому візиті: ТОП-13 місць, які не можна пропустити

Гостинний, привітний, світлий, затишний, древній, з позитивною енергетикою та безліччю дивовижних місць, – все це можна сказати про столицю нашої країни. Навіть попри війну та обстріли наше місто не втрачає своєї привабливості. Якщо давно плануєте поїздку до Києва, то обов’язково маєте відвідати найцікавіші пам’ятки та місця, які не можна пропустити під час подорожі столицею.

Журналісти 44.ua підготували для вас підбірку найцікавіших, красивих та історичних об’єктів, які неодмінно варто побачити.

Хто хоч на день приїде до Києва, не може не зайти до Києво-Печерської лаври, Софійського та Михайлівського соборів, не зробити мільйон фото на пам’ять на Майдані, не порозглядати Будинок з химерами, не прогулятися Андріївським узвозом. Проте, крім «стандартного набору» найвизначніших місць, у столиці є чимало місць незвичайних, які варто відвідати не лише задля цікавості, а й задля нетипових світлин.

Андріївський узвіз

Андріївським узвозом називають мальовничу вулицю Києва, яка була найстарішим шляхом, що з'єднує важливі торговельні території. Свою назву це цікаве місце Києва отримало від Андріївської церкви, яка побудована у середині 18 століття, котра розташована вгорі узвозу.

Андріївській узвіз

Андріївській узвіз

На узвозі, безсумнівно, є на що поглянути. Саме тут ви зможете зануритися в атмосферу старовини, затишку та долучитися до незвичайної історію, яка панує тут на кожному кроці. Вашій увазі постануть чудові архітектурні шедеври, легендарні провулки та площі, а також такі культурні заклади, як Музей Булгакова та Музей однієї вулиці.

Адреса: Київ, вулиця Андріївський узвіз.

Як дістатися: від станції метрополітену «Контрактова Площа», пройшовши Успенський храм або від станції «Поштова Площа», а далі спуститися по вулиці Трьохсвятительській.

Андріївській узвіз

Андріївській узвіз

Крім того, на Андріївському узвозі працює виставка під назвою «Спротив 2022», де зібрали трофеї волонтерів. Серед експонатів: крісло-катапульта російських пілотів-смертників, знешкоджені зразки касетних снарядів «Ураганів» та «Градів», частина ракети «Точка-У», особисті речі окупантів, зокрема самовар гостомельського десанту 1895 року, який знайшли в бліндажі.

Крім того, на виставці можна побачити роботи українських митців, зроблені із залишків російських ракет та снарядів.

Також на виставці збирають благодійні внески, а виручені кошти спрямують на потреби ЗСУ.

Подивитися на виставку можна за адресою Андріївський узвіз, 11.

Монумент Батьківщина-Мати

Монумент Батьківщина-мати

Монумент Батьківщина-мати

Батьківщина-мати – це популярне місце в Києві, яке є грандіозним монументом, зведеним на правобережжі Дніпра в 1981 році. Монумент посідає 16-тє місце у світі за висотою. Пам'ятник присвячений героям Другої Світової війни. Він вражає своїми величезними розмірами та оточений мальовничим парком, в якому із задоволенням гуляють дорослі та діти.

Що обов’язково потрібно побачити у Києві при першому візиті: ТОП-13 місць, які не можна пропустити, фото-4

Адреса: Київ, вулиця Івана Мазепи, 33.

Як дістатися: від станцій метрополітену «Дніпро», «Печерська» або «Дружби народів».

Майдан Незалежності

Майдан Незалежності або, як його просто кличуть в народі «Майдан», – є серцем та легендарним місцем не тільки для Києва, а й для усієї країни.

Майдан Незалежності

Майдан Незалежності

І хоча наразі головна площа не виглядає так само яскраво та багатолюдно, як у мирні часи, проте не втрачає своєї привабливості, історичності та стійкості.

Майдан Незалежності без світла

Майдан Незалежності без світла

На Хрещатику розташовуються адміністративні будівлі, дорогі бутики та ресторани. Тут завжди багатолюдно, шумно та цікаво.

Закладів тут безліч, поїсти можна як в дорогому ресторані, так і в сімейному кафе.

Площа знаходиться між найпопулярнішою вулицею столиці Хрещатиком, вулицями Софіївскою, Інститутською, Бориса Грінченка та інших. Не втрачайте можливості відчути дух історично значущих подій для України!

Майдан Незалежності

Майдан Незалежності

Адреса: місто Київ, Майдан Незалежності.

Як дістатися: оскільки наразі станції метрополітену «Хрещатик» та «Майдан Незалежності» зачинені, то дістатися до площі можна пішки від станцій метро «Театральна» або «Золоті ворота».

Миколаївський костел

І хоча ця визначна пам’ятка архітектури було пошкоджена великою пожежею, костел не втратив своєї величі та таємничості. Миколаївський костел не може не викликати щирого захоплення. Можна годинами милуватися на його вигадливі візерунки, проникаючи вглиб століть. Він являє собою римсько-католицький храм, присвячений Святому Миколаю. З 1980 року в його будинку розміщується Будинок камерної та органної музики. Одне з тих місць, які варто відвідати в Києві.

Миколаївський костел

Миколаївський костел

Як і Будинок з химерами, будівля Національного художнього музею та караїмська кенаса, Миколаївський костел належить до витворів архітектора Владислава Городецького, який сміливо експериментував з історичними стилями. Для костелу він обрав готичний – і, як нам здається, не прогадав.

Миколаївський костел

Миколаївський костел

Адреса: Київ, вулиця Велика Васильківська, 77.

Як дістатися: від метро «Олімпійська» чи «Палац Україна» по вулиці Велика Васильківська.

Не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua». Там ми публікуємо ще більше важливих та актуальних новин Києва, області та України.

Софійський собор

Софійський собор

Дивовижний Софійський собор стане найкращим місцем для цінителів релігійних та історичних пам'яток. Софія Київська має тисячолітню історію. Її було споруджено в 11 столітті за часів Ярослава Мудрого – мармуровий саркофаг з його поховання зберігся дотепер. Пізніше собор перебудували і надали йому елементів українського бароко. Відвідавши храм, ви побачите велику кількість найдавніших фресок, неповторних музичних зображень, Інтер’єр Софії вражає древніми фресками та мозаїками. Головна, п’ятиметрова мозаїка Богоматір Оранта пережила усі руйнування, що їх зазнавав собор упродовж віків, і вважається оберегом Києва та України. Маловідома «родзинка» Софії схована всередині веж, обіч сходів. Це стінопис на світські сюжети й сотні графіті, що їх у давнину вишкрябали на стінах прості кияни.

Софійський собор

Софійський собор

Вхід на територію Софійського заповідника: 25 грн – дорослі, 15 грн – діти, студенти та пенсіонери.

Квитки у Софійський собор: 100 грн – дорослі, 40 грн – діти, студенти пенсіонери.

Вхід на дзвіницю: 100 грн – дорослі, 50 грн – діти, студенти та пенсіонери.

Єдиний квиток (на відвідування всіх об’єктів заповідника): 200 грн – дорослі, 100 грн – діти, студенти та пенсіонери.

Як доїхати: 10 хвилин пішки від станції метро «Майдан Незалежності» або «Золоті Ворота».

Золоті ворота

Золоті ворота

Одна з найдавніших споруд столиці, яка знаходиться недалеко від центру міста. Цей пам’ятник оборонного зодчества вражає своєю масштабністю. На жаль, до нашого часу первозданні ворота не збереглися, але була створена реконструкція з деякими початковими елементами. Висота стін близько 9,5 м, а проїзд становить 7,5 м.

Біля воріт розташований невеликий сквер, де можна зробити фото на пам'ять або відпочити. У парку встановлено скульптуру Ярославу Мудрому.

Адреса: Київ, вулиця Володимирська, 40а.

Як дістатися: пам'ятка знаходиться біля станції метрополітену «Золоті ворота».

Воздвиженка

Воздвиженка

Воздвиженка – це нещодавно збудований елітний район. А раніше тут був пустир на місці знесених ще у 1980-ті хаток урочищ Гончарі та Кожум’яки на початку двохтисячних нашвидкуруч забудували стилізованими під старовину будинками. Вартість квадратних метрів зашкалювала. Проте ті, хто придбали тут житло, так в нього й не заселилися: через старі комунікації та дешеві будматеріали «елітні» будинки виявилися непридатними для життя. Проте після реконструкції з мертвого кварталу Воздвиженка стрімко перетворюється на модний район. Чи не щомісяця тут відкриваються нові бари, галереї, магазини актуальних брендів та спортклуби. А ще вона лишається знахідкою для тих, хто шукає нетипові місця для фотосесій.

Воздвиженка осінь

Воздвиженка осінь

Район знаходиться поблизу Андріївського узвозу. Цей мальовничий житловий масив прикрашений різнокольоровими будинками, які оформлені у найрізноманітніших архітектурних стилях

Адреса: Київ, Подільський район, Воздвиженка.

Як дістатися: з боку вулиці Верхній вал, пішки від станції метро «Контрактова площа».

Києво-Печерська Лавра

Кожен українець, без сумнівів, чув про Києво-Печерську Лавру – грандіозний архітектурний, історичний та релігійний пам'ятник Києва. Він являє собою найдавніший монастир Русі, побудований в 1051 році. Пам'ятка відома своїми дивовижними храмами та церквами, таємничими печерами з мощами святих, мальовничими вежами та іншими цінними спорудами. Щорічно десятки тисяч паломників їдуть сюди за божественним благословенням.

Києво-Печерська Лавра

Києво-Печерська Лавра

Гігантський монастир, а тепер – історико-культурний заповідник завжди був справжнім «містом у місті». Тут ви незчуєтеся, як кілька годин поспіль проблукаєте вгору і вниз лабіринтами лаврських вуличок поміж великих і малих храмів, будинків і мурів. А із дзвіниці заввишки 96,5 м можна охопити поглядом і саму Лавру, і далекі краєвиди обох берегів Дніпра. Мабуть, вам не вистачить і дня, щоб відвідати всі музеї, розташовані на території Лаври: Музей мікромініатюр Миколи Сядристого, Музей історичних коштовностей, Музей декоративно-прикладного мистецтва, Музей книги, Музей кіно й традиційних народних інструментів тощо

Адреса: Київ, вулиця Івана Мазепи, 25.

Як дістатися: від станції метрополітену «Арсенальна» доїхати до Музею ВВВ або до Києво-Печерського заповідника.

Вартість відвідування:

  • вхід на територію без відвідування пам’яток: 80 грн – дорослі, 40 грн – діти, студенти та пенсіонери;
  • загальний квиток: 150 грн – дорослі, 75 грн – діти, студенти пенсіонери;
  • індивідуальна екскурсія: 1200 грн.

Володимирська гірка, фунікулер та пішохідний міст

Одним з найстаріших парків столиці є Володимирська гірка. Це мальовниче місце знаходиться на чудових схилах річки Дніпро, недалеко від Михайлівського монастиря. З чарівної Володимирської гірки відкриваються краєвиди Дніпра, Подолу, Лівого берега, Печерських пагорбів. Схилами гори розбігаються доріжки, вибрукувані старовинною жовтою цеглою. На середній терасі ще 1853 року встановлено пам’ятник князю Володимиру, який хрестив Київську Русь-Україну.

Володимирська гірка

Володимирська гірка

Саме біля цього пам’ятника починається пішохідний міст, який сполучає Володимирську гірку з Аркою свободи українського народу.

Пішохідний міст

Пішохідний міст

Тут люблять проводити час кияни та гості міста. Чудові види і пейзажі, приємна атмосфера, архітектурні та історичні пам'ятники, – все це робить відпочинок в парку незабутнім і пізнавальним.

Між верхівкою та підніжжям гори курсує фунікулер – єдиний в Україні. Він незмінно діє вже понад століття: відкриття «Михайлівського електричного підйому», що найкоротшим шляхом з’єднав Верхнє місто і Поділ, відбулося 7 травня 1905 року.

Київський фунікулер

Київський фунікулер

Вартість однієї поїздки фунікулером: 8 грн.

Як доїхати: до Володимирської гірки та верхньої станції фунікулера – 10 хвилин пішки від станції метро «Майдан Незалежності», нижня станція фунікулера розташована біля станції метро «Поштова площа».

Пейзажна алея

Пейзажна алея

Пейзажна алея – це зона відпочинку в Києві, яка створена на місці зритих оборонних валів Верхнього міста, які йшли понад яром, над урочищем Гончарі.

Фактично це доріжка (автомобільно-пішохідна), яка повторює трасу валу і об'єкти ландшафтного дизайну навколо (бордюри, паркова скульптура, дитячі майданчики, клумби тощо).

Пейзажна алея

Пейзажна алея

Це саме те місце, де неодмінно треба фотографуватися. Якщо ви хочете зробити яскраві, незвичайні кадри, то вам сюди. У 2009 році в межах боротьби з незаконною забудовою алеї тут було створено дитячий майданчик із дивовижними персонажами з «Аліси» й інших книжок. Серед них – викладені мозаїкою тридцятиметрова кішка-стоніжка, дитяча гірка, на якій можна вистромити голову з усмішки Чеширського кота, фонтани у вигляді слоника та зебр, лавки-кролики та багато іншого.

Як доїхати: 15 хвилин пішки від станції метро «Золоті Ворота», 10 хвилин пішки від верхньої станції фунікулера.

Контрактова площа

Тут знаходиться центр культурного та історичного життя столиці з тисячолітньою історією. Про існування площі відомо ще за часів Київської Русі. Після зруйнування Верхнього міста монголо-татарами Поділ з Контрактовою площею став новим центром. У 1499 році Київ отримав Магдебурзьке право і саме тут було збудовано магістрат з ратушею, які, на жаль, не збереглися до наших днів. У 16 столітті площу називали «Ринковою», бо вже тоді тут знаходились купецькі комори з товарами. Сучасну ж назву локація отримала вже у 18 столітті, коли стала основним місцем проведення ярмарок і укладання контрактів. На певний період в 19 столітті площа була перейменована на честь імператора Олександра ІІ, з приходом комуністичної влади вона стала «Червоною» і проіснувала з такою назвою до 1990 року.

Контрактова площа

Контрактова площа

У 2017 році Контрактова площа та Поділ отримали новий символ – колесо огляду, яке привезли з Франції до новорічних свят, а згодом залишили назавжди. Його висота становить 43 метри, що робить подільське колесо найвищим у столиці.

Колесо оберту на Контрактовій площі

Колесо оберту на Контрактовій площі

Крім того, Контрактову площу прийнято вважати однією з найбільш фестивальних і тусовочних площ Києва. Тут часто проводяться концерти, гастрономічні фестивалі, ярмарки виробів вітчизняного виробництва «Made in UA». На Новий рік тут встановлюють головну ялинку Подолу, облаштовують різдвяний ярмарок, святкову сцену та ковзанку.

Звичайно, що війна внесла свої жахливі корективи і площа, яка нещодавно сяяла, немов найбільша новорічна ялинка, тепер у пітьмі виглядає по-справжньому загадково, подекуди лячно та таємничо.

Контрактова площа

Контрактова площа

Будинок з химерами

Будинок у стилі модерн побудував для себе в 1901–1903 роках Владислав Городецький – тоді вже успішний київський архітектор. Оселя господаря займала бельетаж, квартири на інших поверхах здавалися в оренду. Палкий шанувальник полювання у далеких країнах, він оздобив дах і фасад свого будинку скульптурами дівчат і різноманітних тварин – від жаб до носорогів. Мисливські трофеї та морські чудовиська – це головна тема так само екзотичного інтер’єру споруди.

Будинок з химерами

Будинок з химерами

Нині Будинок з химерами служить для президентських прийомів.

Як доїхати: 15 хвилин пішки від станції метро «Майдан Незалежності», 10 хвилин пішки від станції метро «Хрещатик».

Ботанічний сад імені Гришка

Величезний ботанічний сад імені Гришка розкинувся на пагорбах над Дніпром. Він створений за принципом географічних зон: тут є ділянки «Степи України», «Українські Карпати», «Крим», «Далекий Схід», «Кавказ», «Середня Азія» тощо, а також моносади – сад магнолій, буковий ліс, березовий гай, розарій та сирингарій – величезний сад з десятками сортів бузку. Саме з нього відкривається мальовничий краєвид Видубицького монастиря.

Ботанічний сад імені Гришка

Ботанічний сад імені Гришка

Ботанічний сад – це місце, де можна фотографуватися на тлі квітучих дерев і кущів від весни і до осені.

Ботанічний сад імені Гришка

Ботанічний сад імені Гришка

Розклад роботи: травень – серпень: з 8:30 до 21:00, вересень – квітень: з 8:00 до настання сутінок; оранжерейний комплекс: з 10:00 до 17:00, в суботу і неділю: з 10:00 до 17:00, вихідні: понеділок та вівторок.

Вхід: дорослі – 60 грн, школярі – 30 грн, діти до 7 років, пенсіонери та пільгові категорії – безкоштовно; оранжерейний комплекс – 30 грн.

Адреса: 01014 м.Київ, вул. Тімірязєвська, 1.

Доїхати до саду можна від станції метро «Печерська» автобусом № 62 або пройтись пішки від станції метро.

Сподіваємося, що 13 дивовижних та історичних місць, які ми описали, не дадуть вам розгубитися в столиці. Тепер ви знаєте, що подивитися в Києві, щоб знайомство з цим легендарним містом і його визначними пам'ятками запам'яталося вам надовго. Він вабить, зачаровує, підкорює і змушує знову і знову в нього закохуватися. Це місто, від якого не втомлюєшся, так як пам’ятки Києва різноманітні і колоритні. Тут змішалася історія з сучасністю, природне з рукотворним, звичайне з великим.

Столиця України настільки гостинна і багатогранна, що люди прагнуть повторно її відвідати. Оскільки тут прекрасно і цікаво всюди, варто лише відкрити своє серце до нових вражень.

Звичайно, під час екскурсій не забувайте про свою безпеку та в разі сигналу повітряної тривоги прямуйте в укриття! І нехай жодні сирени та проклята русня не завадить вам насолоджуватись стародавнім та гостинним Києвом.

Нагадаємо, раніше ми писали про мобільні додатки, які значно полегшать ваше перебування у Києві.

Крім того, ми розповідали про те, що можна купити у Києві та Берліні за 10 євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Новини Києва #новини #екскурсія #пам'ятки #архітектура #історія #культура
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...