Запалення слизової оболонки бронхів, спричинене патогенними мікроорганізмами, називається бронхітом. Подібні патогени передаються повітряно-крапельним шляхом та часто вражають саме малюків, імунітет яких ще до кінця не сформований. У переважній більшості випадків бронхіт у дитини викликаний гострою респіраторною вірусною інфекцією, наприклад, вірусом грипу. Інфекція цього типу осідає саме в бронхах, тому разом із симптомами бронхіту в малюка часто спостерігаються ознаки ГРВІ.

Чому виникає бронхіт у дітей

Запалення бронхів може бути гострим чи хронічним. У дітей найчастіше зустрічається гострий бронхіт, що розвивається після вірусної інфекції верхніх дихальних шляхів. Він характеризується швидким розвитком симптомів:

  • кашель — триває від одного до трьох тижнів. Спочатку він може бути сухим, а потім перейти у продуктивний — з виділенням слизу;
  • підвищення температури до 38,5 °C з ознобом та слабкістю;
  • втома, загальне погіршення самопочуття.

Причинами бронхіту можуть стати:

  • віруси: риновіруси, вірус грипу, парагрипу або інші;
  • алергени: пилок, домашній пил, шерсть тварин та інші подразники;
  • занадто тепле та сухе повітря у приміщенні. Це особливо актуально для ситуацій, коли в малюка починається нежить, закладає ніс, та дитина починає дихати ротом. Якщо повітря в кімнаті сухе й гаряче, то слиз у бронхах засихає. Лікарі називають цей стан бронхітом, однак, причина в такому випадку саме в некоректних умовах середовища, а не у вірусі чи алергії.

Як уникнути бронхіту у дітей?

У разі, коли йдеться про інфекції, яке саме захворювання може розпочатися, залежить не від дитини чи старань її батьків, а від конкретного вірусу. Після контакту з патогеном у роботу вступає місцевий імунітет, а також те, наскільки він сильний, позначиться на факті та інтенсивності хвороби. Таким чином, захист дитини від бронхіту зводиться до таких заходів:

  • Підтримка режиму гідратації організму. Важливо стежити, щоб дитина багато пила. Це допоможе справлятися з температурою та підтримає слиз у носоглотці та легенях у рідкій формі. Для пиття краще вибирати не гарячі, а теплі напої, трохи вищі за кімнатну температуру: компоти, трав'яні чаї, воду з лимоном.
  • Створення сприятливих умов для виведення мокротиння з легень. Це станеться природним шляхом, якщо температура в кімнаті, де перебуває малюк, не підніматиметься вище 21 °C, а вологість становитиме 40-60%. У домашніх умовах це можна зробити завдяки використанню кондиціонера, зволожувачів повітря, регуляторів обігріву приміщення, а також простішими способами: регулярним провітрюванням, вологим прибиранням та мисками з водою, розставленими по кімнаті.
  • Вакцинація. Важливу роль у профілактиці бронхіту відіграють щеплення, зокрема від грипу.
  • Дотримання гігієни. Привчайте дитину регулярно мити руки, особливо після перебування в громадських місцях — це допоможе запобігти поширенню інфекцій.
  • Збалансоване харчування, у якому багато вітамінів, мінералів, дотримано співвідношення жирів, білків та вуглеводів. У період частих застуд природний захист організму також можна посилити шляхом приймання комплексних препаратів на рослинній основі, які допомагають імунній системі справлятися з патогенами.

При перших симптомах бронхіту не забувайте про важливість консультації з лікарем, щоб уникнути серйозних наслідків для здоров'я вашої дитини.

  • Koehler U, Hildebrandt O, Fischer P, Gross V, Sohrabi K, Timmesfeld N, Peter S, Urban C, Steiß JO, Koelsch S, Kerzel S, Weissflog A. Time course of nocturnal cough and wheezing in children with acute bronchitis monitored by lung sound analysis. Eur J Pediatr. 2019 Sep;178(9):1385-1394. doi: 10.1007/s00431-019-03426-4. Epub 2019 Jul 18. PMID: 31321530; PMCID: PMC6694092.
  • Sung FC, Wei CC, Muo CH, Tsai SP, Chen CW, Hsieh DPH, Chen PC, Lu CY. Acute Bronchitis and Bronchiolitis Infection in Children with Asthma and Allergic Rhinitis: A Retrospective Cohort Study Based on 5,027,486 Children in Taiwan. Viruses. 2023 Mar 22;15(3):810. doi: 10.3390/v15030810. PMID: 36992517; PMCID: PMC10054660.
  • de Benedictis FM, Carloni I, Comberiati P, Shields MD, Bush A, Chang AB. Wet Cough and Nasal Symptoms in Children: Can We Do Better? Front Pediatr. 2019 Nov 26;7:459. doi: 10.3389/fped.2019.00459. PMID: 31956642; PMCID: PMC6949513.