Дерев'яна будівля має перспективу - про це свідчить і 10-поверховий житлово-офісний будинок Banyan Wharf у Лондоні. Деревина приємна на дотик, постійно відростає в лісі та має чудові механічні властивості. Аргументів на користь деревини як будівельного матеріалу багато. Хмарочоси, станції метро та футбольні стадіони тепер будують із дерева. Конструкційна деревина безумовно в моді. В Австрії дерев’яне будівництво вже становить майже чверть усієї будівельної галузі – і воно зростає, і не дарма.

1. Деревина захищає клімат

Дерев'яні будівлі збільшують зберігання лісового вуглецю. Кожен кубічний метр вбудованої деревини зв’язує одну тонну вуглекислого газу в довгостроковій перспективі. Кожне зрубане дерево створює простір для нових дерев, які, у свою чергу, активно видаляють CO2 з повітря. Кожен дерев’яний будинок допомагає уникнути викидів вуглекислого газу від виробництва інших будівельних матеріалів з інтенсивним викидом CO2 , таких як бетон або сталь.

2. Дерево відростає

У той час як інша сировина, необхідна для будівництва, стає дедалі дефіцитнішою, деревина продовжує рости. В австрійських лісах щосекунди виростає один кубічний метр деревини. Принцип сталості, який практикується протягом 300 років, гарантує, що деревина завжди буде достатньою. Третини річного приросту деревини в австрійських лісах вистачило б, щоб зробити весь річний обсяг будівництва з деревини в Австрії.

3. Деревина є важливим економічним фактором

Використання деревини як матеріалу - наприклад, як будівельного матеріалу - замість її спалювання підвищує її цінність, яку можна отримати з вітчизняної сировини. Лісова промисловість є важливим роботодавцем і створює важливі робочі місця, особливо в сільській місцевості.

4. Дерево — високорозвинений будівельний матеріал

Інтенсивні дослідження та розробки в останні роки привели до створення нових матеріалів на основі деревини, які пропонують нові можливості для будівництва. Поперечно-клеєна деревина – плоский дерев’яний виріб, що складається з кількох шарів деревини, покладених поперечно та склеєних разом – зробила революцію в дерев’яному будівництві та є ключем до використання деревини в багатоповерховому будівництві. Плиту з масиву дерева можна використовувати як залізобетонну.

5. Дерево забезпечує різноманітність дизайну

Комп'ютерний розрахунок і методи виробництва дозволяють створювати абсолютно нові форми дизайну. Від довгопролітних конструкцій до високих будівель – все можливо. Все більше і більше відомих архітекторів, таких як Шигеру Бан або Норман Фостер, використовують потенціал дерев'яного будівництва. Мабуть, найдавніший будівельний матеріал в історії людства стає втіленням сучасної архітектури та будівельного мистецтва.

6. Дерево особливо підходить для збірного виробництва

Будівництво з дерева в основному відбувається на заводі. Стіни, стелі і навіть цілі кімнати з дерева точно збираються на заводі, без впливу погодних умов. Готові будівельні елементи транспортуються на будівельний майданчик і збираються. Цей тип будівництва відбувається без будь-якого шуму та пилу на навколишнє середовище. Будинки зводяться в дуже стислі терміни. Час висихання не вимагається, як у випадку із залізобетоном.

7. Деревина має несучу здатність, кратну її власній вазі

Деревина має високу міцність при малій власній вазі. Це означає, що дерев'яні елементи легші, ніж їх аналоги з бетону, сталі або цегли. У зв’язку з цим для дерев’яних конструкцій потрібні менші фундаменти, що економить простір і кошти. З конструктивних причин розширення будівлі часто можливе лише за допомогою легкого будівельного матеріалу, такого як дерево. Як наслідок, деревина дає вирішальну перевагу, коли мова заходить про густоту міст.

8. Дрова горять безпечно

Дерево горить, але дерев'яні будинки не менш безпечні, ніж будинки з інших матеріалів. Як і всі інші конструкції, дерев’яні конструкції повинні відповідати протипожежним нормам. На відміну від інших будівельних матеріалів, у разі пожежі легко розрахувати та контролювати поведінку деревини у вогні. Деревина повільно горить, залишається цілою під обвугленим шаром, довго зберігаючи свою несучу здатність.

9. Дерево тепло і приємно

Деревина приємно пахне, приємна на дотик і створює затишну атмосферу. Це теплий будівельний матеріал, який не відводить тепло від тіла людини. Дерево може поглинати та виділяти вологу з повітря, забезпечуючи таким чином природний клімат у приміщенні.

10. Деревина не утворює відходів

Після періоду експлуатації дерев'яні будинки можна просто розібрати. Окремі елементи можна використовувати повторно, а непотрібні спалювати. Вуглекислий газ, накопичений під час росту дерева, знову виділяється, і цикл CO2 замикається.

Інформація надана компанією «Foreest» - піломатеріали в Україні оптом.