Електроенцефалографія (ЕЕГ) – це спосіб діагностики електричної активності головного мозку. З його допомогою можна діагностувати різні неврологічні стани. Особливо важливий цей варіант для тих пацієнтів, які зазнали травм голови. Необхідно розуміти, кому та коли призначають ЕЕГ, та що саме він показує.

Ок!Клінік%204.jpeg

Медичний центр «Ок!Клінік+» пропонує всі види діагностики для пацієнтів, котрі хочуть стежити за своїм здоров'ям. Тут вам нададуть медичну допомогу, поставлять діагноз, призначать лікування кваліфіковані спеціалісти.

ЕЕГ при травмі голови

Травма голови може призвести до серйозних порушень у роботі головного мозку. Причому це може бути легкий струс мозку або серйозне пошкодження, як черепно-мозкова травма під час ДТП або нещасного випадку. Все це може мати серйозні наслідки для цього органу, які потрібно діагностувати якомога раніше, щоб лікар міг призначити правильне лікування. 

ЕЕГ можуть призначати у різних випадках:

  1. Для оцінки функціонального стану мозку. Можна виміряти електричну активність мозку, за якою визначається його функціональність. Це дуже важливо після травм, оскільки на МРТ або КТ неможливо оцінити електричну активність нейронів;
  2. Діагностика епілепсії. Травма голови може спричинити розвиток такої хвороби, як епілепсія. Своєчасна діагностика дозволяє уникнути ускладнень, і навіть мінімізувати кількість нападів правильною терапією. А тому потрібно в першу чергу вирушити до лікаря – цим займається невролог в м. Київ, який дасть направлення на ЕЕГ;
  3. Контроль стану пацієнта. ЕЕГ дозволяє не лише діагностувати патології та захворювання, але й контролювати стан пацієнта в динаміці. Після початку лікування можна оцінити його ефективність, а також зрозуміти, як швидко відновлюється людина. 

Як проводиться ЕЕГ?

Метод діагностики ЕЕГ проводиться абсолютно безболісно та є безпечним для здоров'я людини. При цьому він максимально інформативний – якщо ви отримаєте у клініці направлення, слід обов'язково пройти це обстеження. Особливо, якщо у вас була травма голови.

Дослідження проводиться у максимально спокійній обстановці – це дуже важливо для оцінювання роботи головного мозку. Часто пацієнта просять заплющити очі, на нього можуть впливати різними дратівливими факторами, як, наприклад, яскраве світло. У деяких випадках процедура може бути призначена для обстеження мозку, коли людина спить.

Пацієнт перед процедурою повинен добре відпочити та виспатися, відмовитися від кофеїну – це все може вплинути на результати обстеження. Волосся слід ретельно помити, не потрібно наносити засоби для укладання. Якщо ви приймаєте на постійній основі будь-які ліки, слід про це попередити свого лікаря.

ЕЕГ є важливим інструментом у діагностиці змін електричної реакції головного мозку після різних травм. Можна діагностувати посттравматичну епілепсію, структурні зміни, контролювати відновлення пацієнта. Важливо розуміти та оцінювати важливість цього методу діагностики – не варто його ігнорувати, якщо він буде призначений.