Просеко — іскристий напій, виготовлений у північно-східних регіонах Італії. Його нерідко порівнюють із шампанським, помилково вважаючи, що воно не відображає теруар чи давню виноробну традицію, хоча насправді ігристе вино Prosecco (Просеко) з’являється внаслідок подвійної ферментації винограду «глера». Інші можливі сорти — це «вердикіо», «шардоне», «піно гріджіо». На відміну від шампанського, вторинна ферментація якого проходить у закоркованих пляшках, Prosecco зброджує в металевих резервуарах — автоклавах. Саме тому його краще пити молодим — упродовж 1–3 років із моменту збору ягід, коли показники кислотності та свіжості досягають піку.

Тонкий аромат і розмаїття смакових відтінків — не єдині характеристики ігристого вина Prosecco, які покупці не завжди розуміють правильно. Про поширені помилки в оцінюванні напою — далі в статті.

Просеко — завжди однакове

Зміни, внесені в місцеве законодавство у 2009 році, визначили два ключові регіони виготовлення ігристого вина в Італії — рівномірний DOC, у межах якого зафіксовано кращі показники врожайності, та обмежений DOCG. Процес виробництва в останньому суворо регламентується. Наприклад, виноград збирають виключно вручну та впродовж дня.

Через геологічні відмінності в регіонах Італії, де виробляють ігристе вино Prosecco, воно може бути як легким фруктовим із яскраво вираженими нотками персиків і груш, так і насиченим — із інтенсивним мінеральним шлейфом. Стилі виробництва також відрізняються. Наприклад, версію під назвою Colfondo, витриману на дріжджовому осаді, ферментують у пляшках. В інших варіантах взагалі немає бульбашок.

Краще купити сухе ігристе вино Prosecco, бо воно не містить цукру

Клас Dry насправді вказує на найсолодшу версію, яку можна замовити за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye/igristye/prosecco.html. Концентрація залишкового цукру сягає 32 г/л. Якщо шукаєте справді сухе ігристе вино, зупиніться на категорії Brut. Залишок цукру обмежено 12 г/л.

Просеко — напій для особливих моментів

Що справді відрізняє ігристе вино від шампанського, то це ціна. Продукція, виготовлена в престижному регіоні DOCG, обійдеться в 300–800 грн. Це хороший варіант для щоденного споживання. До того ж ігристе вино Prosecco гармонійно поєднується з їжею:

  • сухе — з морською рибою;
  • мінеральне — з пастою під вершково-грибним соусом;
  • солодке — з гострою азійською кухнею;
  • квіткове — з легким шоколадним десертом.

Правильний спосіб насолоджуватися ігристим вином Prosecco — келих «флейта»

Висока елегантна склянка — поширений варіант, однак вузька основа обмежує напій у контакті з повітрям. Фактично, келих може заблокувати сприйняття фруктових і квіткових ароматів, а це означає, що задоволення від вживання Prosecco буде лише частковим.

Краще віддати перевагу келихам для білих вин із широкою чашею. Ідеальний варіант — склянка, розроблена спеціально для Prosecco Superior.