Бітумна черепиця здобула визнання як надійний та естетичний матеріал для покрівлі, і ринок пропонує різноманіття брендів, які конкурують за увагу споживачів. У цій статті ми розглянемо чотири популярних бренди бітумної черепиці: KATEPAL, Shinglas, Iko та Owens Corning.

1. KATEPAL: Широкий Вибір та Європейська Якість

Бітумна черепиця була винайдена в Америці. Її прообраз з’явився ще в 1840-х роках. У Європі м’яка черепиця з’явилася набагато пізніше. Одним з перших виробництво бітумної черепиці почав завод Катепал (Katepal) в 1940-х роках в Фінляндії. З тих пір бітумка Катепал стала такою популярною, що довгий час була загальним ім’ям для всієї м’якої черепиці. Така популярність обумовлена ​​дуже високою якістю продукції і, відносно, низькою ціною.

Бітумна черепиця Katepal (Катепал) складається з декількох шарів. В основі армуючої складовою є стеклохолст. Зверху бітумка покрита кам’яною крихтою. Синтетичні матеріали виключають небезпеку гниття. Кам’яна крихта надає черепиці міцність і гарний естетичний вигляд. Завдяки гранулам різного кольору, черепиця виглядає об’ємно і має глибину кольору. Знизу використовується СБС-модифікований бітум дуже високої якості, який є винаходом виробника Катепал. Бітумна черепиця Katepal, завдяки унікальній системі самонаклеювання, при правильному монтажі утворює герметичне покриття, якому не загрожує протікання. Тому термін служби Катепала становить 50 років і більше.

Бітумна черепиця Katepal радує великим асортиментом форм і забарвлень. На нашому сайті пропонується шість основних форм.
Super KL – оригінальна форма стільники. Її перевага – низька ціна при хорошій якості.
Super Jazzy – має ту ж форму стільники і низьку ціну, що і Super KL. Відмінність в забарвленні: Super Jazzy має гарні тонові переходи в межах однієї соти. У результаті готова покрівля виглядає цікавіше і багатше.
Super Katrilli – оригінальна форма стільники. Трохи дорожче Super KL і Super Jazzy. Super Katrilli має не тільки тонові переходи, як Jazzy, але і додаткове сяйво, яке виходить при використанні кам’яних гранул двох різних відтінків (світліше і темніше) на одному колірному ділянці.
Super Rocky – прямокутники різного розміру, нагадують старовинні гонтові даху, зроблені з дощечок. Вся серія має тонові переходи, що імітують тіні. У деяких кольорах використовується кольорова кам’яна крихта, подібно Super Katrilli, найяскравіший представник колекції – махагон.
Super Foxy – має форму ромба. Виглядає сучасно і оригінально. Легкі тонові переходи створюють не тіні, але красиві переливи покрівлі.
Ambient – нова колекція, що нагадує гонтову дах. Представлена ​​трьома дуже ефектними квітами: аравійське дерево, сріблястий корал і темна охра. Має тонові переходи, кам’яну крихту різних кольорів поруч і об’ємний вигляд гонтів.
 
Виробництво Катепала знаходиться в Фінляндії, клімат якої ще більш суворий, ніж в Україні. Тому ця гнучка черепиця володіє дуже хорошими тепло- і морозостійкими показниками . Вона без проблем витримує температуру від -50 до +110 градусів Цельсія.

2. Shinglas: Технології та розумна ціна

Бітумна черепиця Shinglas (Шинглас) ділиться на вісім категорій продукції за типом використовуваного бітуму і зовнішнього покриття бітумної черепиці, від яких залежать якість покрівельного матеріалу і ціна. Кожна категорія представлена ​​однією або кількома колекціями, які розрізняються формою нарізки і кольоровою гамою.

Колекція м’якої черепиці Shinglas Фінська представлена ​​однією формою нарізки – Соната, форма бджолиної соти. Має в основі стеклохолст, покритий зверху і знизу окисленим бітумом. Колекція відрізняється низькою ціною при хорошій якості.

Колекція бітумної черепиці Шинглас КЛАСІК включає в себе чотири найменування: КАДРИЛЬ, ТАНГО, ТВІСТ, Фламенко, кожна представлена ​​своєю формою нарізки і кольоровою гамою. Shinglas КЛАСІК відноситься до категорії недорогої бітумної черепиці, так як в якості сполучного використовується окислений бітум. Такими ж характеристиками володіє колекція РАНЧО, відрізняється формою нарізки, схожою на ДЖАЗ.

Колекція гнучкої черепиці Shinglas Ультра – це САМБА, ДЖАЙВ, ФОКСТРОТ, які включають в себе два типи нарізки (Соната і Акорд). Для виробництва УЛЬТРА використовується СБС-модифікований бітум, що значно підвищує якість цієї колекції в порівнянні з КЛАСІК і Фінська, ціна відповідно теж трохи вище.

Далі йдуть колекції ламінованої черепиці. Ламінована черепиця має два шари, основний і верхній наклеєний. Це створює ілюзію об’єму і гарний візуальний ефект.
Колекція ламінованої черепиці РАНЧО має характеристики КЛАСІК, відрізняється формою нарізки, схожою на ДЖАЗ.

Схожі на УЛЬТРА, на СБС-модифікований бітумі, колекції ламінованої КАНТРІ і ДЖАЗ є відмінне співвідношення якість ціна.

Колекції бітумної ламінованої черепиці ВЕСТЕРН і КОНТИНЕНТ є продуктами еліт-класу. Відрізняються вагою і товщиною.

Велика кількість колекцій, форм і забарвлень дозволяє вибрати для себе черепицю на будь-який смак.

3. Iko: Світовий Лідер та Технологічні Рішення

Завод IKO Industries Ltd – одна з найвідоміших і великих компаній з виробництва м’якої черепиці. Перший завод був заснований в 1951 році в Альберті (Канада) поляком Исидором Кошицьким, що іммігрував туди після війни. Діяльність заводу виявилася такою успішною, а бітумна черепиця IKO (Айко, Айка) настільки якісною, що з часом заводи IKO з’явилися в багатьох країнах: США, Бельгії, а з 2011 року в Словаччині.
Великою перевагою виробника ІКО є повний цикл виробництва бітумної черепиці. Вони роблять всі складові: бітум і склополотно. Навіть базальтову крихту завод видобуває в одному і тому ж власному кар’єрі з 1955 року. Це дозволяє повністю контролювати виробництво бітумної черепиці Айко, і гарантувати її службу на довгі роки.

Бітумна черепиця IKO має дуже великий асортимент. За формою гонту їх можна описати в декількох групах:
1) Витягнутий по вертикалі (Armourshield) і горизонталі (Monarch-diamant, Diamant, Diamantshield) шестигранник, який також називають сотою – оригінальна і недорога м’яка черепиця.
2) Три категорії мають малюнок риб’ячої луски – це Bibershield, Victorian і Superglass-biber. Така гнучка черепиця нагадує старовинний гонтовий дах, складений з дощечок.
3) Monarch, Armourglass і Superglass мають прямокутну форму гонту. Виглядає строго, в деяких кольорах, наприклад, Flaming Red 14, схожа на цегляну кладку.
4) Crowne Slate характерна малюнком з однаковими прямокутниками майже квадратної форми, пофарбованими контрастними кольорами однієї гами.
Royal Estate за забарвленням нагадує Crowne Slate, але в малюнку використані чітко окреслені прямокутники різних пропорцій.
Дуже популярна гнучка черепиця Cambridge Xpress і Cambridge схожі на Royal Estate за формою, але мають цікаве забарвлення, що створює обсяг черепиці. Це робить покрівлю схожою на натуральну.
5) Skyline – недорога бітумка, має складну цікаву форму, характерна ламаними лініями і контрастами. Armourshake – в основі вгадується Skyline, але всі лінії плавні.
 
Бітумна черепиця IKO пасуватиме для будь-якого дизайну даху. Асортимент продукції вражає своєю різноманітністю: велика кількість форм ще розширюється унікальними кольорами.

4. Owens Corning: Інновації та Якість

Бітумна черепиця Owens Corning (Овенс Корнінг) – це ламінована бітумна черепиця з антигрибковим покриттям. Компанія Owens Corning – світовий лідер з виробництва бітумної черепиці. Вона була заснована в 1938 році в США, як виробник скловолокна. У 1977 Owens Corning почала випуск бітумної черепиці, вперше в світі застосувавши в якості армуючої основи стеклохолст. Сьогодні компанія Овенс Корнінг – це 20 000 співробітників в 30 країнах світу з річним обігом понад 5 млрд. доларів. Бітумна черепиця Owens Corning виготовляється з окисленого бітуму і постачається в Україну прямо з США. Черепиця, а точніше гонт, Owens Corning буває одношаровою (модель Oak Euro і Supreme) і двошаровою або як їх ще називають ламінованою (модель Duration, Berkshire). Ламінована черепиця має більшу вагу (11- 22 кг/м2), надає покрівлі додаткового об’єму і найбільш надійно захищає від впливу навколишнього середовища.
 
Основа черепиці – високоякісна спеціально розроблена армована склотканина. Вона покрита натуральними базальтовими гранулами, пофарбованими за запатентованою технологією. Кольори м’якої черепиці Овенс Корнінг відрізняються насиченими натуральними відтінками, що вигідно виділяє їх на тлі конкурентів. Унікальний тришаровий захист створює утримуючу силу для цвяхів.

Окислений бітум має антикорозійні властивості. Запатентованний Овенс Корнінг стійкий бітумний клей Tru-Bond має особливу формулу склеювання між собою. М’ягка черепиця Owens Corning відповідає найвищому класу пожежобезпечності – А.

Одна з найбільш значущих переваг ламінованої бітумної черепиці Овенс Корнінг – це застосування запатентованої технології SureNail або впевнений цвях. Місце для кріплення цвяха помітно виділено і стеклохолст в цьому місці більш посилений. Зверху на плитці додана смуга з надміцної тканиною і термоактивуючийся клейовий шар, що забезпечує надійне кріплення до поверхні кровлі. Компанія дає гарантію при поривах вітру до 210 км/год при використанні всього 4-х цвяхів.

Вибір за формою і за кольором ламінованої черепиці Овенс Корнінг задовольняється багатим асортиментом. Американська ламінована черепиця Duration AR, Duration Designer AR, Devonshire AR, Woodcrest AR, Berkshire AR – ці колекції пропонують більше обсягу і контрастності в кольорах у порівнянні з іншими виробниками.

Висновок: Вибір, Який Залежить від Ваших Потреб

Кожен з вищезгаданих брендів — KATEPAL, Shinglas, Iko та Owens Corning — пропонує унікальні переваги у сфері бітумної черепиці. При виборі важливо враховувати ваші індивідуальні потреби, бюджет та естетичні вподобання. Через конкуренцію на ринку ці бренди продовжують вдосконалювати свою продукцію, щоб задовольняти різноманітні потреби споживачів.

Варто звернутися до фахівців та консультантів компанії Благосвіт Буд, щоб отримати докладнішу інформацію та поради з обрання оптимального варіанту бітумної черепиці для вашого будинку https://blagosvit.com.ua/uk/category/bitumna-cherepytsya/