В'язання – справа непроста, вона вимагає часу. Тому іноді стає прикро, якщо в'язана річ швидко втрачає вигляд після носіння через неправильно підібрану пряжу. Але питання вибору стає гострішим, коли йдеться про нитки для дитячого одягу, адже вироби повинні не тільки добре сидіти й гарно носитися, але й бути безпечними для малюка. Крім того, ніжна шкіра дуже чутлива і грубі волокна пряжі можуть пошкодити її, не кажучи вже про дискомфорт при носінні. Навіть якщо матеріал м'який, але «колючий», дитина навряд чи буде носити таку річ. Якщо ти думаєш, що достатньо вибрати м'яку пряжу для в'язання дитячих речей, то помиляєшся. Адже є ризик, що одяг із неї після прання швидко втратить форму, колір або зміниться в розмірах.

Особливості вибору ниток для дитячих речей

Не кожна пряжа, рекомендована виробником для в'язання дитячих речей, відповідає нормам якості. При виборі варто насамперед орієнтуватися на склад. Крім того, вона має бути гіпоалергенною. Інформацію про це виробник вказує на етикетці продукції. Гігроскопічність – ще одна характеристика, на яку потрібно звернути увагу. Від цього залежить, наскільки шкіра «дихатиме» в одязі з таких ниток. Пряжа для в'язання, що добре пропускає повітря, виготовляється з натуральних волокон. До таких належать бавовна, віскоза, шовк, шерсть.

Вовна

Вовняна пряжа досить тепла та еластична. Краще надати перевагу шерсті альпака або мериносовій, оскільки вона м'яка. Завдяки цьому речі з неї не колються, до того ж можна вибрати товщину нитки.

Бавовна

Бавовняні нитки для в'язання спицями та гачком зазвичай використовують для літнього одягу та аксесуарів. Влітку діти в них почуватимуться просто чудово. Вибирати цю пряжу для дитячих речей потрібно обережно – 100% бавовна може бути жорстка для малюків, тому краще надавати перевагу ниткам із додаванням акрилу, що надасть їм м'якості. Також варто пам'ятати, що одяг із такої пряжі може трохи сідати після прання. Щоб цього не відбувалося, зверни увагу на якість ниток: вони мають бути не скручені, а нагадувати на вигляд плетіння шнурочком.

В'язані вироби не деформуватимуться, якщо вибрати мерсеризовану бавовну. Це натуральна пряжа, яка пройшла особливу технологію обробки, під час якої видаляється «начіс», і волокна стають менш пухнастими. Завдяки «відшліфованості» ниток марсеризована бавовна довговічніша. Це оптимальний варіант для в'язання літніх топів, сарафанів, суконь, спідниць та різних аксесуарів.

Шовк

Коли йдеться про шовк, то для створення дитячих речей можна купити нитки для в'язання в поєднанні з бавовною, шерстю, синтетикою. Речі з такої пряжі добре тримають тепло, не скочуються та не деформуються. Крім того, вони міцні, гарно вбирають вологу.

Синтетична пряжа – якісний акрил

Крім ниток із натуральних волокон, для дитячих речей також можна купити нитки для в'язання з акрилової пряжі. Вона дуже м'яка та приємна на дотик. Але дуже важливо, щоб це була якісна продукція. Якщо ти візьмеш недорогу акрилову пряжу від виробника, який використовував неякісні матеріали при її виготовленні, то шкіра дитини у в'язаному одязі не дихатиме.

Ще одна проблема, з якою можеш зіткнутися, – це деформація. Якщо ти вибрала пряжу з акрилу або з його додаванням, то щоб речі після прання не розтягувалися, їх треба дуже щільно в'язати.

Крім складу ниток, важливо звертати увагу на такі показники: скручування, міцність, пружність, забарвлення та товщина.

Правильний догляд за в'язаними речами — запорука їхнього довголіття

Для прання в'язаного одягу використовуй шампунь або спеціальні засоби для делікатних речей. У будь-якому пральному порошку є кальцинована сода, яка призводить до появи катишків і линяння. Використовуй не тільки для дитячого, але й для будь-якого в'язаного одягу спеціальні засоби, і тоді він ще довго радуватиме тебе якістю та привабливим виглядом.