З виникненням та розвитком інтернету освіта стала набагато доступнішою та простішою. Сьогодні школярам багато в чому допомагають у навчанні готові домашні завдання. Давайте розбиратися, що таке розв'язник, як він робить опанування знанями простішим для сприйняття і розуміння учнями і яку користь несе.

ГДЗ – що це таке?

Це збірка, яка містить відповіді та/або алгоритми виконання будь-яких вправ зі шкільних дисциплін, як, наприклад відомий портал https://vidminny.com/, або багато інших. З'явилися перші ГДЗ на початку 90-х минулого століття. Створювалися вони звичайними педагогами і містили розв'язання різних завдань та вправ. Тоді видань було дуже мало, бо, щоб придбати подібний методичний посібник, слід відвідати безліч книжкових магазинів; могли виникати проблеми з пошуком відповідної збірки.
Тепер ГДЗ можна знайти, сидячи вдома, в інтернеті за кілька хвилин. Боїтеся, що не вийде знайти збірку відповідей з однієї з дисциплін (геометрія, хімія, фізика, англійська мова та ін.)? Для хвилювання немає причин, оскільки до глобальної мережі вже давно було завантажено всі можливі ГДЗ. Неважко знайти видання, на сторінках яких докладно пояснюється виконання завдань з математики англійської мови та української мови - найпопулярніших предметів. Наприклад, ГДЗ за новим підручником 2023 року видання, для 6 класу з математики, авторів А. Мерзляк, В. Полонський, М. Якір, можна знайти за посиланням https://vidminny.com/6-klas/809-hdz-6-klas-matematyka-merzliak-2023-chastyna-1.html, в якому докладно розписані послідовності виконання домашніх завдань.

Кому корисне застосування ГДЗ

Само собою, найбільше готових домашніх завдань потребують учні. Не всім школярам вдається засвоювати подану під час уроків педагогом інформацію повністю. За допомогою ГДЗ діти зможуть займатися вивченням матеріалу, який важко засвоюється в спокійній обстановці: вдома, у вільний від занять час. Проте, тим, хто навчається, потрібно зрозуміти, що не можна просто списувати готові відповіді зі збірки, оскільки це не дозволить покращити засвоєння нових тем, а може, навпаки, погіршити успішність. Найкраще користуватися розв'язником, щоб постаратися зрозуміти тему, яка викликає труднощі.

Завдяки готовому домашньому завданню учень буде здатний:

  • покращити самооцінку і оцінки за виконану роботу;
  • розвивати логічне мислення;
  • самостійно розбиратися в алгоритмі розв'язання задач.

Батькам готові домашні завдання також будуть корисними, головне – не дозволити дітям зловживати збірками. Якщо це допустити, застосування ГДЗ може негативно вплинути навчання. Адже тоді школяр із повною впевненістю у своїй правоті швиденько спише вірну відповідь на завдання та займеться особистими справами. З таким підходом про здобуття знань не може бути й мови. З їх допомогою батькам вдасться:

  • скоротити процес перевірки завдань за часом та покращити його якість;
  • підказувати учням алгоритми виконання вправ;
  • перевіряти виконані учнями домашні роботи.

Як правильно використовувати ГДЗ

Щоб знайти відповідні збірки, насамперед, слід підібрати добрий ресурс. Так ви точно зможете знайти розв'язник, у якому всі відповіді відповідають вимогам державної освіти та програмі НУШ - нової української школи. Завдяки цьому у таких збірках не буде жодних помилок.

Для використання розв'язника слід:

  • Самостійно опрацювати вправи домашнього завдання.
  • Зайти на сайт онлайн ГДЗ, підібрати клас та потрібну дисципліну.
  • Вибрати посібник, який відповідає підручнику з видання.

Знайти номер вправи, натиснути на нього та прочитати детальне розв'язання та підсумкову відповідь на завдання.

Порівняти власну відповідь з правильною і в разі розбіжностей, зробити роботу над помилками.