Восени ризик захворіти на сезонні захворювання зростає і тому багато людей замислюються про те, як захистити себе та своїх близьких. Тож давайте розберемося, як підвищити імунітет свого організму. 

Хоча всі люди чули про імунну систему, не кожен розуміє, які функції вона виконує та як працює. У результаті люди не завжди можуть правильно захистити себе від хвороб та поліпшити загальний захист організму. 

Далі ми пояснимо, що таке імунна система та з яких частин вона складається. Також розповімо, як зміцнити імунітет у домашніх умовах, за допомогою народних засобів та інших методів. Ця інформація допоможе зробити організм стійкішим перед вірусами та іншими зовнішніми загрозами. 

Втім, навіть найміцніший імунітет не гарантує 100% захисту. При появі симптомів хвороб важливо вчасно звернутися до сімейного лікаря, який зможе правильно поставити діагноз і призначити ефективне лікування. Або, якщо у вас є декларація з сімейним лікарем, ви можете звернутися до нього.

Що таке імунітет та які функції він виконує?

Імунітет – це система захисту організму від чужорідних агентів, таких як бактерії, віруси, грибки та паразити. Він складається з різних клітин, тканин і органів, які працюють разом, щоб захистити нас від хвороб. Поки імунітет міцний, людина його не помічає. Але якщо імунна система не справляється і людина занедужує, не помітити це вже неможливо.

Основні завдання імунітету:

  • боротьба з хвороботворними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами, паразитами) та виведення їх із тіла;

  • розпізнавання та нейтралізація шкідливих речовин, що надходять із навколишнього середовища;

  • боротьба зі шкідливими змінами в організмі;

  • допомога при одужанні від хвороб чи патологічних станів.

Щоб зрозуміти, як підняти імунітет дорослому чи дитині, корисно знати, як ця система працює. Вона активізується, коли організм контактує з потенційно небезпечними факторами. Наприклад, із вірусами. Білки з їхньої поверхні взаємодіють із рецепторами імунних клітин. В результаті імунітет руйнує чужорідні клітини, а залишки виводить із організму.

З чого складається імунна система?

Ця система включає дві основні частини:

  • вроджений імунітет;

  • набутий імунітет.

Вроджена імунна система працює в організмі від народження. Це перша лінія оборони. Щойно в організм людини проникає вірус чи інша загроза, вроджений імунітет першим реагує неї. Захисні клітини повністю покривають сторонні елементи, а потім розчиняють їх у собі. До складу цієї системи входить шкіра, слизові оболонки дихальних, сечостатевих та шлунково-кишкових шляхів, а також рогівка очей.

Набутий імунітет виробляє спеціальні білки, які захищають організм від певних загроз. Наприклад, створює антитіла від деяких вірусів. Протягом життя надбана імунна система постійно змінюється завдяки контакту з хвороботворними мікроорганізмами. Зокрема під час вакцинації.

Клітини вродженої та набутої імунної системи формуються у різних частинах тіла. Наприклад, у мигдаликах, кістковому мозку, аденоїдах, лімфовузлах та селезінці.

Симптоми ослаблення імунітету та способи його зміцнення у домашніх умовах

Імунна система ослаблена, якщо спостерігаються наступні ознаки:

  • за рік доросла людина більше п'яти разів хворіла на застуду;

  • температура тіла підвищується без причини та тривалий час не знижується;

  • часто спостерігається запалення приносових пазух або бронхів;

  • людина більше двох разів на рік хворіла на запалення легень.

Зниження імунітету відбувається, коли захисні клітини організму “виснажуються” під час подолання інфекційних захворювань, які часто виникають в осінньо-зимовий період. Аби організм людини мав змогу долати наступні загрози, потрібно сприяти швидкому відновленню та поліпшенню імунної системи.   

Для зміцнення здоров'я фахівці рекомендують:

  • підтримувати нормальний режим сну;

  • своєчасно лікувати інфекційні патології;

  • регулярно займатися фізичними вправами;

  • знижувати рівень стресів;

  • вести здоровий спосіб життя (уникати куріння, надмірного вживання алкоголю, адже ці фактори негативно впливають на імунну систему).

- Регулярна фізична активність. Наприклад, можна займатися гімнастикою, йогою чи плаванням. Якщо ви не маєте змоги або часу ходити до фітнес центрів, то завжди можна знайти фізичні вправи в інтернеті, які можна виконувати вдома у підходящий для вас час. Запам'ятайте – чим кращий кровообіг у тілі, тим швидше імунні клітини розносяться по всьому організму. Тому не відкладайте своє фізичне здоров'я на потім, адже це основа для вашого загального самопочуття та гарного настрою! 

- Здоровий сон. Під час сну організм виробляє гормони, які допомагають зміцнити імунітет. Доросла людина повинна спати не менше 8 годин на добу. Що краще вона висипається, то ефективніше її організм бореться із хвороботворними мікроорганізмами.

- Правильне харчування це основа міцного імунітету. Вживайте в їжу багато фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, нежирного м’яса та риби. Ці продукти містять вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які необхідні для нормального функціонування імунної системи. А ось страви з великою кількістю цукру, солі та насичених жирів потрібно вживати якомога рідше. 

- Підтримка водного балансу. Вода та трав'яні чаї (з липою, м’ятою та ін.) допомагають виводити токсини з організму і покращують кровообіг, що також позитивно впливає на імунітет. Рекомендується пити не менше 2 літрів рідини на день. Проте уникайте вживання газованих напоїв, солодких соків і кави, оскільки вони можуть призвести до зневоднення організму.

Якщо людина хоче отримати необхідні речовини з харчовими добавками, спочатку важливо проконсультуватися з лікарем. Адже надлишок деяких мінералів та вітамінів може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Зміцнення імунітету – це важлива частина здорового способу життя. Виконуючи ці прості поради, ви можете захистити себе від хвороб і зберегти міцне здоров’я.