Фінансова грамотність – це знання, які допомагають людині правильно та розумно обходитися з грошима. Якщо думати про те, що такі знання приходять з віком, то можна глибоко помилятися. Розуміння цінності грошей, важливості їх заробітку йде з сім’ї. Саме батьки стають першими вчителями, які мають показати дитині всі аспекти фінансового життя. Звичайно, це потрібно робити з урахуванням віку дитини. Експерти дають поради, до яких варто дослухатися.

Навіщо потрібні знання в області фінансів?

Можна багато заробляти та все одно не розуміти, куди діваються гроші, як просто дожити до чергової зарплатні. А можна грати в казино з поповненням з телефону лайф та навіть з невеликими виграшами почати збирати гроші та формувати свою фінансову подушку. Справа не в тому, яка кількість фінансові поступила на рахунок, варто правильно ними розпоряджатися.

Фінансова підкованість – багаж знань, який необхідний для правильного та раціонального управління доходами. Це не про те, як правильно економити. Потрібно навчити дитину з маленького віку обдумувати свої покупки та вчити собі відмовляти у придбанні того, що просто хочеться, без мети, а лише заради покупки.

Основи фінансової грамотності для дітей повинні включати:

  • поняття, звідки беруться гроші, як їх заробляти;
  • вміння розподіляти свої кишенькові, вміння відкладати гроші на дорожчі покупки;
  • загальні поняття про економіку, про те, що таке кредит та депозит, податки та навіть інвестування;
  • формування відповідальності за свої фінансові рішення.

Все це звучить доволі суху та навіть нудно, але сучасні виховні матеріали допоможуть батькам зрозуміти, як правильно донести інформацію до дитини.

Дошкільнята

Звичайно, маленькій дитині не потрібно розповідати про економічну ситуацію в країні та світі. Варто дати лише загальну картину про те, що таке гроші. Під час походу до магазину говоріть, чому було обрано той чи інший товар, в чому різниця між ціною. Проговорюйте загальний бюджет покупки. Говоріть, яка сума буде витрачена на основні продукти, а що можна витратити на бажані солодощі.

Батькам варто розповідати простими словами про свою роботу. Говорити, яка заробітна плата виплачується за годину чи день роботи. Можна говорити простіше, наприклад, скільки потрібно ходити на роботу, щоб купити ту рожеву іграшку чи машинку на дистанційному управлінні. Також важливо говорити, що люди ходять на роботу не тільки задля грошей, вони люблять свою працю, а оточення цінує їх, тому кожна робота – це важливо.

Молодша школа

Школярам варто давати кишенькові. Так дитина буде вчитися розподіляти бюджет. Можна давати гроші раз на тиждень чи щодня. Дитина може записувати свої витрати та надходження, так буде бачити, куди йдуть гроші. В цей період варто поговорити, що частину кишенькових було б непогано відкладати на більш значущі покупки – нову іграшку, інше.

Середня школа

Якщо молодших школярів залучати до сімейного шопінгу, то учні середньої школи можуть легко самі ходити до магазину зі списком. Дитина навчиться порівнювати ціну, порахувати решту. Такі прості побутові уміння почнуть формувати відповідальне відношення до грошей.

Старша школа

Тут зважений підхід до коштів надзвичайно важливий, адже хтось з дітей сам починає працювати. Батьки можуть допомогти знайти першу роботу. Перша зарплата стане показником того, що дитина сумлінно ставиться до своїх обов’язків. Дитину можна залучати до великих покупок, просити порівняти ціни, відгуки, допомогти у виборі моделі. Добре, якщо школяр зробить навіть мінімальний вклад у покупку.

Формування відповідального відношення до коштів – де навичок, який потрібен дітям та дорослим. Виховувати його потрібно невеликими кроками, досягаючи поставленої мети.