В цій статті я Іван Чийпеш ріелтор Закарпатської агенції нерухомості «Buy house» яка зараз здійснює свою діяльність на  території Закарпатської та Івано-Франківської області розкажу про практичний, а не теоретичний досвід як можна інвестувати у нерухомість в Закарпатті. Зараз  дуже  популярною темою на просторах інтернету,  є тема інвестицій  в нерухомість,  а зокрема в Карпатську. Ця тема  дійсно є актуальною  і її актуальність зросла  на тлі  новини про можливу світову економічну кризу, першим дзвоником якої приписують  банкрутство китайських будівельних компаній, через що почалася криза у сфері будівництва в Китаї яка може спиричинити кризу у банківськомк секторі Китаю, для загальної інформації додам  що станом  на початок 2022 року у власності китайських девелоперів та інвесторіа було 65 мільйонів не проданих одиниць житла,  серед них квартири, таунхауси, будинки є навіть цілі міста  привиди,  другим дзвінком економічної кризи говорять стало банкрутство американського Silicon Valley Bank (SVB) . Можливо експерти і мають рацію але навіть якщо і не так,  то все рівно інвестувати в нерухомість завжди варто, а інвестиція в  житлову нерухомість  може мати подвійне  призначення,  це і отримання пасивного доходу і запасний варіант житла для форс мажорних обставин, другий варіант став  особливо актуальним коли росія показала наскільки вона не дружня до України,  це і є один із прикладів переваги інвестування  в Карпатську нерухомість який став актуальний іще з 2014 року після вторгнення росії в Україну а став іще вигіднішим і актуальнішим на тлі  зростання військової агресії росії проти України  в  лютому 2022 року.  

Інвестиції в житлову нерухомість а зокрема в квартири, так можна вигідно інвестувати  в квартири на етапі будівництва з метою їх перепродажу але загалом це потрібно робити тільки з перевіреними забудовниками і бажано які будують не  за кредитні кошти бо у разі економічної кризи банки можуть урізати фінансування по кредиту і  новобудова  може стати довгобудом і ви  довго будете чекати повернення коштів а можливо і не повернете. Інвестиція в квартири  в містах Закарпаття  це менш ризиковано ніж  наприклад в Києві , Харкові, чи Дніпрі  доказом  цього є відсутність в Закарпатті  довгобудів чи обдурених пайовиків , інвесторів. Це  зумовлено тим що з початку  2000х  в Закарпатті забудовники  починали свою діяльність з будівництва відносно невеликих по мірках Києва  житлових комплексів, поступово заробляли кошти і збільшували об’єми будівництва інвестуючи зароблені кошти в нові  житлові комплекси, так  практично в кожному місті у Закарпатті в Карпатах є місцевий перевірений забудовник який на ринку  нерухомості вже не  один рік.

Як  працюють забудовники в Закарпатті і як наприклад в Києві , коли я проходив курс оцінки нерухомості в МІБі у Києві,  на лекціях ми  обговорювали собівартість багатоквартирного будівництва в регіонах, складовою вартості 1 м2., в Києві  наприклад  у собівартість 1м2. включають витрати на  оренду земельної ділянки на якій будується житловий комплекс,  в Києві  багато забудовників  розпочинають будівництво на орендованих земельних ділянках і починають продаж квадратних метрів  з котловану, але були випадки коли договори оренди землі  були укладені з деякими порушеннями  і ці порушення вже випливали через деяких час, коли уже були укладені інвестиційні договори з пайовиками і внесена частина коштів цими пайовиками, через порушення в договорах оренди землі, будівництво призупинялось або припинялось а пайовики втрачали кошти зараз починають діяти фонди гарантування вкладів пайовиків які частково гарантують повернення коштів  пайовикам у разі таких випадків. Що ж у  Закарпатті а у Закарпатті у  100% випадках у собівартість будівництва  1м2 квартири, входить вартість,  ціна земельної ділянки, тому що, всі забудовники Закарпаття будують житлові комплекси уже  на власній, купленій від когось земельній  ділянці чи декількох ділянок,  це  є також є такою собі страховкою, забудовник зацікавлений у як  найшвидшому поверненні вкладених у придбання земельної ділянки коштів  а це не малі суми тому швидко будує і вводить в експлуатацію свої новобудови.

Інвестувати в комерційну  нерухомість в Закарпатті ,  ви  можете придбати апартаменти в апарат готелях в Карпатах на курортах і отримувати пасивний дохід або при потребі самі  там  проживати у форс мажорних випадках, ви можете також купи комерційні площі    на перших поверхах новобудов для здачі їх в оренду,  тут треба зважати на трафік  де  розташована така нерухомість бо орендарі майже  у 90% випадках шукаю приміщення в  районах з хорошим пішохідним і автомобільним трафіком і наявністю місць для паркування авто  перед орендованими площами , також ви можете купити  приміщення щоб самим займатися власною справою торгівлею чи наданням послуг.

Купити  приміщення  під бізнес в Закарпатті  чи готовий  бізнес, якщо у Вас вже  є власний бізнес виробництво ми пропонуємо і допоможемо  Вам розширити свій  бізнес на території Закарпаття, знайдемо для Вас приміщення  під виробництво,  для купівлі чи в оренду на хороших умовах , допоможемо з відкриттям власної справи на території Закарпаття, у нас є позитивний досвід з релокованими підприємствами яким  ми допомогли із запуском їх виробництва. Розширення бізнесу за рахунок відкриття філії  виробництва  в Закарпатті  це  теж інвестиція  яка приноситиме Вам дохід та  диверсифікує ризики  і відкриває нові ринки  можливо навіть за кордоном.

Інвестувати, купити бізнес в Закарпатті  це трохи інше ніж купити комерційну нерухомість чи квартиру  під здачу оренду, якщо ви шукаєте  готовий бізнес  який працює ми можемо допомогти Вам інвестувати у відновлювальну енергетику, купити ділянку для сонячних електростанцій СЕС,  допомогти з будівництвом СЕС ,  підключенням та експлуатаціє зараз це  досить вигідна а дорого вартісна інвестиція тим  більше  що  для збуту  електроенергії від сонячних електростанцій відкривається ринок ЄС, наведу Вам  приклад скільки треба інвестувати в  сонячну електростанцію і скільки можна заробити, забіжу наперед і скажу  що рентабельність інвестиції  в сонячну  електростанцію приблизно 20% річних, розрахунок наступний:

Сонячна станція  потужністю 1 мегават займає ділянку площею 2 гектара , вартість сонячної електростанції на 1 мегават 1 мільйон євро вартість ділянки від 30 тис. євро до 150 тис. євро в  приклад наведу сонячну  станцію яка знаходиться в Закарпатті  потужністю 10 мВт. за 2022 рік цією станцією було згенеровано 14 117 306 кВт, що підтверджено звітами і рахунками  з обленерго що у  грошовому еквіваленті становіть 2 541 115,08 Євро.

Також у нас в продажу є фермерські господарства, сади великих площ  100-200 гектарів, озера та звичайно санаторно готельні комплекси, деревообробні цехи, кондитерські фабрики, можемо  запропонувати вам інвестувати і завод по розливу мінеральної та прісної води.

По кожному виду інвестиції при потребі  надаємо Вам додаткові консультації та інформацію, якщо ви шукаєте  куди вкласти кошти в Карпатах звертайтесь до нас в агенцію нерухомості «Buy house» ми підберемо для Вас вигідний варіант  для інвестицій.