"Літопис фастфуду" в українській столиці: що любили перекусити кияни сотні років тому

А ви знали, що поняття "‎фастфуд"‎ з'явилось задовго до відкриття сучасних закладів швидкого харчування McDonald's? Воно почало існувати ще за часів князівства, починаючи з XIII століття. Відтоді в Києві поступово почали готувати смачні та ситні страви.

Журналісти 44 ua розповіли цікаві факти та історичні відомості про виникнення та поширення фастфуду, який полюбили дорослі та діти.

Поява ‎фастфуду: якими були перші страви швидкого приготування?

За часів князівства люди ходили за продуктами на місцеві ринки. Найстаріший і найбільший був розташований в історичному районі Києва — Подолі. Тут можна було не лише придбати свіжі овочі та фрукти, але й поїсти на ходу та спробувати щось нове.

На ринках завжди збиралось багато киян, особливо на вихідні. З самого ранку біля прилавків вже було безліч смачних страв. Тут продавали варення, сменату, випічку, наприклад, гарячий хліб та пироги з ягодами, капустою, горохом.

Люди залюбки купували та їли на ринку страви швидкого приготування: свіжий хліб з молоком, рибну юшку, пшеничну кашу. Ці страви були дуже популярними, до того ж коштували недорого. А от м’ясо вважалось дорогим продуктом порівняно з іншими. Тож зазвичай його купували лише заможні кияни.

Досі не підписані на наш Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua"? Скоріше долучайтесь, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

"Літопис фастфуду" в українській столиці: що любили перекусити кияни сотні років тому

Як у Києві з'явилась велика різноманітність фастфуду?

Після прийняття магдебурзького права 1497 року до влади прийшли заможні люди. Вони почали сприяти розвитку міської торгівлі, зокрема збільшенню кількості місць для продажу страв швидкого приготування, а також продавців, пекарів, пивоварів.

Таким чином на вулицях Києва та міських ринках почали продавати фастфуд. Тоді за часів козацтва місцеві жителі любили перекусити на ходу млинцями, пирогами з різними начинками, хлібом з варенням та не лише.

На Подолі та під Києвом відкрилися перші корчми — заклади громадського харчування. На відміну від ринків та вуличних прилавків, там можна було спробувати домашні страви швидкого приготування: яєчню, юшку, кашу.

Також їх подавали в Києво-Печерській лаврі. У період XV-XVIII років там були розташовані фруктовий сад та коптильня. У вільний час ченці робили мед та зацукровані фрукти, галушки, якими любили перекусити.

"Літопис фастфуду" в українській столиці: що любили перекусити кияни сотні років тому

Як фастфуд перетворився на прибутковий бізнес?

На початку ХІХ століття Київ став центром розвитку торгівлі та культури. Заможні підприємці відкривали тут заводи, будинки культури та перші сучасні заклади громадського харчування.

У період будівельного буму в Києві з'явився та почав стрімко розвиватись кулінарний бізнес. Найбільший попит серед киян мали страви швидкого приготування.

Якщо раніше вони відвідувати шинки та їдальні при монастирях, то з 1800-х років вже мали можливість відвідувати престижні заклади: кафе, готелі, ресторани. У деяких із них ціни були високими. Тож зазвичай їх відвідували міські чиновники, підприємці, купці, які багато заробляли.

Кияни середнього класу також не відмовляли собі в розкішному відпочинку в престижному закладі. Вони приходили сюди декілька разів, зокрема в святкові чи вихідні дні.

"Літопис фастфуду" в українській столиці: що любили перекусити кияни сотні років тому

Ціни, як і сервіс в закладах громадського харчування були на високому європейському рівні. Відвідувачі замовляли морозиво з шоколадом, солодкі тістечка, булочки з м'ясом чи ковбасою та багато інших смачних страв швидкого приготування.

Для тих, хто хотів недорого, але смачно перекусити, теж були заклади харчування — буфети та міські ринки. Їх можна було знайти в будь-якому районі. Найбільше кияни полюбляли приходити на Хрещатик.

Головна вулиця Києва була центром культурного життя. Саме тут збиралися прихильники фастфуду у місцевих кафе, які були майже на кожному кроці. Кияни замовляли улюблені страви, влаштовували свята, співали та веселились.

Асортимент страв приємно вражав своєю різноманітністю: салат, шашлики, пиріжки, булочки з солодкою начинкою, вареники з сиром, вишнею. Ціни в кафе були нижчими, ніж в ресторанах чи готелях, тож відвідувачі замовляли багато різних страв, особливо разом з друзями чи родиною.

Поява McDonald's та популярність фастфуду в Києві

У XX столітті фастфуд став невіддільною частиною повсякденного життя. Заклади швидкого харчування були одними з найбільш популярних у Києві. Зранку й до самого вечора тут збиралося багато людей, тож вже скоро на вулицях містах з'явились сучасні мережі ресторанів McDonald's. Окрім них, у місті почали відкривали кіоски, де також можна було придбати страви швидкого приготування.

Наприкінці 90-х років найбільш популярними стравами були біляші, пиріжки й котлети. Їх любили купувати не лише кияни, але й гості міста. Таким чином фастфуд набув великого значення в місцевій кулінарії та став частиною прибуткового бізнесу в столиці.

Раніше ми пиали про те, що Головна ялинка України: коли її відкриють та як святкуватимуть Новий рік та Різдво у Києві