Трапляється в 1% випадків: у київському "Охматдиті" врятували немовля з рідкісною смертельною патологією

Спеціалісти столичної Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" успішно прооперували та вилікували двомісячного Домініка з двобічною діафрагмальною грижею — рідкісною патологією, що трапляється менш ніж в 1% випадків і часто вважається несумісною з життям.

Патологію виявили ще до народження під час планового УЗД. Після народження в Одесі хлопчик два тижні перебував у реанімації на апараті штучної вентиляції легень. Через погіршення стану після виписки мати самостійно привезла сина до київського Охматдиту.

Фото: "Охматдит"

Команда хірургів провела складну етапну реконструктивну операцію, використавши штучний матеріал для зміцнення діафрагми.

«Діафрагма є основним дихальним мʼязом у новонародженого. ЇЇ вроджені вади з порушенням струкртури, функцій та формування гриж призводять до дихальної недостатності. Тому ми використали штучний матеріал з політетрафторетилену для зміцнення діафрагми. Частина її була представлена лише тоненькою плівкою, яка не могла скорочуватися, тому треба було сформувати правильну структуру та точки фіксації». , — пояснив дитячий хірург, професор Євген Руденко.

Фото: "Охматдит"

Через ускладнення, що розвинулися внаслідок тривалої гіпоксії, до лікування було залучено мультидисциплінарну команду з понад десяти різних спеціалістів, включаючи неонатологів, неврологів, ендокринологів та реабілітологів.

Фото: "Охматдит"

Після двох місяців інтенсивного лікування малюка виписали додому у стабільному стані на самостійному диханні, з мінімальною терапевтичною підтримкою.

Раніше ми писали про ТОП-7 систем ППО, що оберігають столицю.

Ми маємо Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua" – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Партнерський спецпроект
15:20, Сьогодні