Як зміниться ставка військового збору для ФОПів: деталі нового закону

Сьогодні, 10 жовтня, Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №11416-д про підвищення податків.

Депутат "Європейської солідарності" Ніна Южаніна нагадала, що документ передбачає не лише підвищення військового збору з 1,5% до 5%, а й встановлення з 1 жовтня цього збору для всіх ФОПів І, ІІ й ІV груп у розмірі 10% від одного розміру мінімальної зарплати (тобто 800 гривень щомісяця).

Також закон встановлює з 1 жовтня військовий збір у розмірі 1% від доходу для всіх ФОПів та юросіб ІІІ групи єдиного податку.

Документом парадбачена втрата спрощеної системи для IV групи, якщо борг по мінімальному податковому зобов'язанню перевищує два квартали.

Депутати схвалили повернення до щомісячної об’єднаної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ з 1 січня наступного року.

Податок на прибуток для банків за цей рік збільшується законопроєктом до 50%. Для фінансових установ (крім страховиків) він аналогічно збільшується з наступного року.

Для кожної АЗС встановлюється щомісячний авансовий внесок з податку на прибуток (якщо власник - юрособа) чи ПДФО (якщо власник - фізособа) у розмірі від 30 до 60 тис. грн.

На 14% збільшиться мінімальне податкове зобов’язання для с/г земель. Закон встановлює мінімальну суму такого зобов'язання за 1 га (1,4 тис. грн для ріллі).

Також виросте рентна плата на видобуток щебню, піску та каоліну.

Слід очікувати тепер збільшення мінімальних роздрібних цін на вина і виноробну продукцію (коньяки та вермути) на 50%. 

Також документ передбачає звільнення від оподаткування коштів, нарахованих за програмою "Національний кешбек" та звільнення від ПДФО іноземної допомоги, яку отримують громадяни в інших країнах по тимчасовому захисту (за 2022, 2023 та наступні роки до кінця воєнного стану).

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте долучатись.