У школах на перервах можуть заборонити російську мову: зареєстровано законопроект

Народна депутатка від фракції "Голос" Наталя Піпа ініціює законопроєкт, який зобов'язуватиме використовувати українську мову не лише під час уроків, а й на всій території шкіл.

Про це повідомила сама депутатка на своїй сторінці в соцмережі.

За словами Піпи, проблема полягає в тому, що після уроків діти та подекуди вчителі переходять на російську мову. Вона наводить дані моніторингу Державної служби якості освіти України та Уповноваженого із захисту державної мови за 2023-2024 роки, згідно з якими лише 41% учнів спілкуються виключно українською під час уроків та перерв.

"Для того щоб це змінити, я реєструю законопроєкт, який зобовʼязує говорити українською на перерві, шкільному подвірʼї, стадіоні та усій території школи. Насправді, є кілька причин, чому потрібні зміни:

•⁠ ⁠очевидні причини, які мають доволі неприємні наслідки - тиск на українськомовних дітей, конфлікти через мову і булінг;

•⁠ ⁠і є більш прагматичні причини: діти, які погано знають українську вже в першому класі – мають труднощі із навчанням у школі, відстають у читанні, гірше засвоюють матеріал. Пізніше мають гірші результати на контрольних, ЗНО/НМТ та мають гірші можливості для вступу та роботи в майбутньому", - пише депутатка.

Новий законодавчий акт пропонує впровадити концепцію "українськомовного середовища" в освітніх закладах. Згідно з ініціативою, керівництво та персонал шкіл будуть зобов'язані формувати та підтримувати таке середовище. На практиці це передбачає використання української мови педагогами не тільки під час занять, але й поза ними - на перервах, у шкільних їдальнях та навіть у неформальному спілкуванні на території навчального закладу.

Наталя Піпа підкреслює необхідність розширення сфер застосування української мови серед учнів. На її думку, це сприятиме підвищенню якості освіти та розширить перспективи дітей у майбутньому. Депутатка також звертається до батьків, які використовують російську мову в сімейному колі, із закликом перейти на українську.

Наразі законопроєкт знаходиться на етапі реєстрації. Ініціаторка розраховує на широку підтримку своєї пропозиції як з боку батьківської спільноти, так і освітянського середовища.

Нагадаємо, раніше у Київраді запевнили, що водопостачальні станції міста працюватимуть і за умов блекауту.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте долучатись.