У Києві практично зникли горобці: яка причина та чи не призведе це до екологічної катастрофи

У Києві спостерігається різке зменшення чисельності горобців. Це може призвести до суттєвих екологічних проблем, оскільки відсутність цих птахів ставить під загрозу життя парків і садів у Києві.

За даними Київського еколого-культурного центру, їхня чисельність зменшилася в 50 разів у порівнянні з минулими роками.

Ми маємо Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua" – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Цього року в Києві практично зникли горобці. Порівняно з попередніми роками їх кількість, за нашими підрахунками, упала в 50 і більше разів. Це призведе до екологічної катастрофи, бо через зникнення горобців можуть загинути київські парки. Без цих птахів шкідники знищать парки та сади, – заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Екологи зазначили, що без горобців поширюватиметься каштанова міль, яка знищує дерева і кущі, "адже саме через неї на листі з'являються руді плями".

Зникнення горобців пов'язано з двома основними причинами. Перше – гламуризація київських парків, коли вирубуються старі дуплисті дерева і горобцям ніде гніздиться. [...] Особливо шкідливий систематичний покіс трав. Злітки (пташенята, які вчаться літати) горобців і багатьох інших птахів годуються комахами, а через надмірну стрижку газонів, а найчастіше і вибривання їх налисо, комахи майже зникли, – пояснили в КЕКЦ.

Борейко вважає, що у проблемі винен міський голова Віталій Кличко.

Забудова зелених зон, гламуризація парків, ідіотське глобальне сінокосіння – це все приклади кричущої антиекологічної політики, яка вже багато років проводиться в Києві. [...] Наприкінці 1950-х років у Китаї також знищили горобців. Розплодилися гусениці, які з'їли врожай. Від голоду загинуло приблизно 20 млн китайців. Київ, звичайно, не Китай, проте цю сумну історію Кличку і його помічникам не заважало б пам'ятати, – вважає еколог.

Нагадаємо, у столичному зоопарку для 20 врятованих папуг облаштували новий авіарій.

Новини компаній
13:00, Сьогодні