Автономне світло й тепло: як обрати когенераційну установку?

Як в умовах постійних обстрілів мати безперебійне світло, і що важливо перед опалювальним сезоном, тепло? Як підприємствам, які мають постійне теплове навантаження (ТРЦ, БЦ, виробничі підприємства, підприємства комунальної сфери) суттєво знизити втрати енергії, досягти ККД до 90% та зменшити витрати на енергоресурси? На ці та інші питання відповіли експерти компанії Viessmann Climate Solutions.

Альтернатива генераторам та ТЕЦ

В теперішніх умовах, коли великі енергетичні об'єкти в Україні перебувають під постійними обстрілами ворога, особливої цінності набуває децентралізація енергосистеми і розвиток "зеленої" енергетики. Для цього стануть в нагоді когенераційні модулі, або міні-ТЕЦ. Спорудження електростанцій малої потужності допомагає утримати "енергетичний фронт" країни в цей складний час, і є підґрунтям для відбудови енергосистеми після війни.

Що таке когенерація?

Когенерація — це комбіноване виробництво тепла та електроенергії. Ця технологія стає не лише альтернативою традиційним електростанціям і ТЕЦ, але й стратегічним інструментом для підвищення конкурентоспроможності та стійкості підприємств. 

Розроблені компанією Viessmann когенераційні установки призначені для використання в промислових, комунальних та інших підприємствах. Вони мають високу продуктивність і використовують випробувані технології, що дозволяє стабільне постачання електроенергії, тепла та гарячої води для споживачів. 

Когенераційна установка (міні ТЕЦ) Viessmann Vitobloc

Відмінність когенерації від традиційного виробництва енергії

Перш за все, когенераційні модулі, встановлені на об’єктах централізованого теплопостачання, забезпечують підприємство власною енергією, підвищуючи енергостійкість, і забезпечуючи критичну інфраструктуру не тільки світлом а й теплом. При цьому, собівартість виробленої електроенергії є нижчою від виробленої дизель-генератором, а термін експлуатації когенераційних установок відчутно довший. Тож, застосування когенераційних модулів Viessmann в змозі допомогти не тільки забезпечити теплом українські міста, але й сприяти декарбонізації та енергоефективності.

Очевидною перевагою комбінованого виробництва тепла та електроенергії перед традиційним роздільним виробництвом є ефективніше використання первинної енергії. Загальна ефективність КГУ Viessmann Vitobloc досягає 107 відсотків (на основі нижчої теплоти згоряння). Ці когенераційні установки ідеально підходять для нового будівництва, промислових і комерційних проєктів, а також комунальних підприємств.

На відміну від систем централізованого теплопостачання, тепло, що виробляється в КГУ, не втрачається, а подається в тепломережу. Разом із додатковим теплогенератором, наприклад, з тепловим насосом, будівля забезпечується електроенергією, теплом та гарячою водою майже без втрат. Крім того, за необхідності, шляхом підключенням абсорбційного холодильного модулю, повністю або частково можуть бути забезпечені потреби в охолодженні.

газопоршнева установка Viessmann, Рівненька область

Когенераційна установка принцип роботи 

Когенераційна установка використовується для покриття базового теплового навантаження об'єкта та експлуатується паралельно з додатковим водогрійним котлом, який призначений для покриття пікового навантаження. При цьому обидва генератори тепла підключаються до систем опалення, гарячого водопостачання або іншого споживача теплової енергії. 

Залежно від режиму споживання теплової енергії об'єктом, раціональним може бути застосування буферних ємностей – це дозволяє збільшити час безперервної роботи когенераційної установки. Електричний струм, який виробляється когенераційною установкою, використовується, в першу чергу, для покриття власних потреб об'єкта. Якщо немає потреби у виробленій електроенергії, її надлишок скидається до зовнішньої електричної мережі. КГУ може працювати в режимі автономного джерела живлення або паралельно з зовнішньою мережею без скидання надлишку електроенергії до неї.

Переваги використання когенераційних установок Viessmann

Для українських підприємств когенерація має низку переваг:

  • незалежність від централізованих джерел електро- та теплопостачання;
  • повна автоматизація роботи без постійної присутності обслуговуючого персоналу;
  • екологічність, що відповідає європейським стандартам;
  • компактна конструкція;
  • швидкий монтаж та простота підключення до зовнішніх систем;
  • можливість дистанційного керування та диспетчеризації;
  • утеплена та звукоізольована конструкція;
  • наявність вузлів обліку палива, теплової та електричної енергії.
когенерація Viessmann, відбудова котельні

По-перше, когенераційні установки Viessmann забезпечують енергетичну незалежність — підприємства можуть працювати автономно під час перебоїв в енергопостачанні. Це дозволяє уникнути простоїв та зберегти безперебійність виробництва. 

По-друге, використання КГУ сприяє зменшенню викидів СО2, що робить її відповіддю на виклики екологічної відповідальності, з якими стикається бізнес у рамках нових міжнародних стандартів та угод.

Як обрати когенераційну установку?

Обираючи когенераційну установку, передусім, слід зважати на потребу об'єкта в теплі (за винятком випадків, коли КГУ застосовують, наприклад, як джерело аварійного електроживлення). 

Теплова потужність когенераційного модуля обирається таким чином, щоб навіть у години малого навантаження на систему теплопостачання ще можна було ефективно використовувати вироблене установкою тепло. Теплова потужність когенераційної установки може бути прийнятою навіть на рівні 10% від потужності котлів, які використовуються для теплопостачання об'єкта, щоб забезпечити принаймні 4 000 годин експлуатації даної КГУ на рік. 

модельний ряд газопоршневих когенераційних установок Viessmann Vitobloc

Оскільки когенераційна установка окупається в основному за рахунок зменшення споживання електричного струму з зовнішньої електричної мережі, тобто витрат на електроенергію, яких вдалося уникнути, необхідно також враховувати споживання електроенергії самим об'єктом. Таким чином виникає три простих запитання, за допомогою яких можна швидко визначити доцільність застосування когенераційних установок Vitobloc компанії Viessmann:

  • Чи перевищує необхідна теплова потужність котла 250 кВт або споживання газу 30 000 м3/рік?
  • Чи перевищує щорічне споживання електричного струму 80 000 кВт·год/рік?
  • Чи споживаються одночасно теплова й електрична енергія? 

Якщо на всі запитання можна відповісти «так», а також існує підключення до газової мережі, компанія Viessmann Climate Solutions уточнює ще деякі параметри, і, враховуючи індивідуальні побажання, виконує техніко- економічне обґрунтування щодо впровадження цих установок. 

Фінансування проєктів розподіленої генерації Viessmann 

У відповідь на існуючі виклики, пов’язані з пошкодженням енергетичної інфраструктури внаслідок збройної агресії рф провідними банками України розроблено фінансові пропозиції, які охоплюють від ММСБ до великого бізнесу. Замовники Viessmann можуть скоротити власні ризики, стати енергетично автономними, забезпечити безперервність роботи, знизити витрати на електроенергію, шляхом фінансування відновлення енергетичної інфраструктури. Йдеться про будівництво або придбання сонячних, газопоршневих електростанцій, когенераційних установок – усього, що потрібно для енергонезалежності. 

Щоб подати заявку з інвестиційного кредитування обладнання розподіленої генерації Viessmann – зверніться до менеджерів Viessmann Climate Solutions.

Когенерація для українського бізнесу, виробництва та державного сектору — це не лише можливість знизити енергетичні витрати, а й зробити крок до стабільності та енергонезалежності. У той час, коли енергетична ситуація стає все більш нестабільною, впровадження таких технологій може стати визначальним фактором для подальшого розвитку підприємств в Україні.