"Там був жах": у Києві врятували 12-річного хлопчика, якого збив мотоцикл, - ФОТО

Лікарі Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" врятували 12-річного Артема з Кам'янця-Подільського, який потрапив під колеса мотоцикла та пройшов складний шлях від критичного стану до надії на повне відновлення.

Звичайна прогулянка для Артема обернулася трагедією. Коли він йшов вздовж узбіччя його збив мотоцикл. Миттєво життя хлопця опинилося під загрозою. Перша медична допомога на місці події та термінова госпіталізація до лікарні в Кам'янці-Подільському стали вирішальними кроками у боротьбі за його життя.

"Там був жах," - згадує батько Артема, дивлячись на сина з відкритим переломом ноги та серйозними травмами голови. Розгубленість місцевих лікарів лише підкреслювала критичність ситуації.

Після 11 днів у реанімації та 3 днів у відділенні травматології Хмельницької лікарні стало зрозуміло, що Артему потрібна спеціалізована допомога. Діагноз був невтішним: відкрита черепно-мозкова травма та крововилив у мозок. Саме тоді було прийнято рішення про переведення хлопця до НДСЛ "Охматдит".

Фото: Охматдит

У "Охматдиті" розпочався місяць інтенсивної боротьби за здоров'я Артема.Команда висококваліфікованих фахівців зіткнулася з низкою складних завдань.

Медики з відділення гнійної хірургії боролися за відновлення шкіри на голові. Вдавлений перелом та відкриті рани вимагали особливої уваги, адже будь-яка неправильна маніпуляція могла призвести до деформації обличчя.

Фото: Охматдит

Лікар-хірург відділення екстреної медичної допомоги Денис Кисіль наголошує, що пересадка шкіри на череп без створення умов для її живлення неможлива: «Через те, що шкіра голови втратила можливість природного живлення, а від кістки шкіра живитися не буде, спочатку зробили тракційну пластику.Ми прибрали некроз, з кістки зрізали кортикальний шар, щоб її пошкодити, і використали вакуумний апарат, щоб стимулювати ріст грануляційної тканини, яка необхідна для успішної пересадки шкіри.

Кожні три дні змінювали ВАК-апарат, щоб підтримувати чистоту пов’язки.Після другої заміни на травмованій кістці виросли грануляції, куди ми змогли пересадити шкіру».

Після операції пацієнт провів 10 днів із пов’язками та отримував необхідне лікування.За словами лікаря, шкіра прижилася дуже добре, і через пів року вона матиме здоровий вигляд.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте долучатись.

Фото: Охматдит

Паралельно спеціалісти відділення ортопедії та травматології працювали над важкими травмами великогомілкової та малогомілкової кісток.

"Процес консолідації був ускладнений через супутні травми," - коментує ортопед-травматолог Катерина Роштейнська."Ми розробили спеціальну конструкцію для прискорення зрощення кісток."

Незважаючи на всі труднощі, Артем демонструє неймовірну силу духу. "Я мрію про ММА та футбол," - ділиться хлопчик, який раніше шість років займався вільною боротьбою.

Лікарі "Охматдиту" впевнені: функціональність ноги Артема буде збережена, а пересаджена шкіра на голові за півроку матиме здоровий вигляд. Наразі дитину чекає курс реабілітації.

Нагадаємо, що у Києві чоловік жбурнув у вікно маршрутки пляшку і травмував 12-річного хлопчика

Політична реклама
15:00, Сьогодні