Без штампів та з фіксацією біометричних даних: як кияни зможуть вʼїхати в ЄС після 10 жовтня

З 10 жовтня ЄС змінює правила перетину кордону. Тепер замість штампів у паспорті – сканування обличчя та відбитків пальців.

Про це повідомляє урядовий портал.

Ми маємо Telegram-канал "Головні новини Києва – 44.ua" – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

На кордоні ЄС запроваджують нову систему ESS (Entry/Exit System). Вона автоматично фіксуватиме виїзди та в'їзди усіх негромадян ЄС, включно з українцями, незалежно від наявності візи чи безвізу. При цьому сам безвіз для громадян України залишається чинним.

Починаючи з 10 листопада, під час першого в’їзду у охочих перетнути кордон братимуть біометричні дані: відбитки пальців та фото обличчя для ідентифікації. Їх система зберігатиме три роки. Якщо людина відмовляється від біометрії, тоді їй відмовлять у в’їзді.

Штампів у паспорті більше не ставитимуть. Реєстрація проходитиме автоматично через термінали самообслуговування. Згодом при кожному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт у терміналі самообслуговування.

Система EES діятиме в усіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії. Там залишиться традиційна процедура проставлення штампів. Також система застосовуватиметься в чотирьох державах Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Зазначається, що впровадження таких змін спростить перетин кордону, посилить безпеку за допомогою біометричних документів, запобігатиме використанню підроблених паспортів та протидіятиме нелегальній міграції.

Крім того, ми повідомляли раніше про те, що з 1 квітня в Україні зміниться вартість оформлення закордонного паспорта. Так, починаючи з квітня вартість оформлення паспорта України для виїзду за кордон становитиме 958 грн.