Київ готовий викупити у забудовника землю, що входить до заказника "Протасів Яр"

Київська міська рада готова викупити у приватного власника земельні ділянки, які увійшли до заказника "Протасів Яр" імені Романа Ратушного.

Про це повідомив заступник міського голови, секретар Київради Володимир Бондаренко.

За його словами, відповідний проєкт рішення вже зареєстрований та буде винесений на найближче пленарне засідання.

Рішення розглянуть незабаром

"Раніше на вимогу громади Протасового Яру (ГО "Захистимо Протасів Яр") Київрада розпочала переговорний процес із власником земельних ділянок ... Утім переговорний процес зайшов у глухий кут. Оскільки намагання власників використати земельні ділянки у Протасовому Яру навіть під часткову забудову не сприймається ані громадою, ані міською владою. У той же час, земельна ділянка була продана ще 20 років тому, і власник, у разі її вилучення, має право на відповідне відшкодування. Питання викупу порушували представники громади Протасового Яру, а учора його підтримав і власник земельних ділянок", - зазначив він.

Бондаренко додав, що витрати на викуп планують покрити за рахунок надходжень до бюджету Києва від продажу та оренди земельних ділянок. Ціну визначать за результатами проведення експертної оцінки та відповідних переговорів.

Минулого року Верховний суд скасував рішення Київради 2007 року, згідно з яким ділянку в Протасовому Яру із територій зелених насаджень перевели до категорії земель житлової та громадської забудови.

23 листопада 2023-го Київрада проголосувала за присвоєння заказнику "Протасів Яр" імені Романа Ратушного.

Нагадаємо, минулого року вандали знищили 12-річний дуб, який кияни висадили у пам'ять про Романа Ратушного.

Хочете дізнаватись ще більше новин Києва, Київщини та України? Тоді скоріше долучайтесь до нашого Telegram-каналу "Головні новини Києва - 44.ua".