У Норвегії заявили про стрибок радіації на кордоні з Росією: що це може означати

Норвегія зафіксувала стрибок радіації на кордоні з Росією.

Як повідомило видання Barents Observer, виявлено сліди цезію-137 і урану-235.

Нагадаємо, це компоненти палива для атомних реакторів, а також ядерної зброї. Цезій-137 утворюється як продукт поділу в результаті роботи ядерного реактора.

Управління радіаційної та ядерної безпеки Норвегії (DSA) зазначило, що кількість цезію, виявлена ​​в повітряних фільтрах, є "дуже низькою". Однак вона перевищувала звичні показники - близько 5 мікробеккерелів на кубічний метр.

Фахівці аналізують показники фільтрів раз на тиждень. Радіоактивний цезій-137 з'явився десь між 9 і 12 вересня.

DSA проведе додаткові аналізи протягом наступних кількох днів. Інших радіоактивних ізотопів наразі не виявлено.

Крім того, жоден інший фільтр у північній Норвегії чи фінській Лапландії не виявив пік цезію за останній тиждень.

У DSA зазначили, що джерело забруднення цезієм-137 залишається невідомим. Однак в Баренцевому морі працюють кілька атомних криголамів та підводних човнів. 16 вересня там завершилися масштабні стратегічні навчання "Океан-2024". Експерти вважають малоймовірним, що витік цезію-137 стався через проблеми з роботою реакторів на кораблях.

Ще однією ймовірною причиною може бути випробування російської ракети з ядерним двигуном "Буревестник". Полігон для запуску цієї ракети розташований на архіпелазі Нова Земля, де раніше СРСР проводив ядерні випробування.

За даними Barents Observer, влітку та на початку осені на Новій Землі активно працювали російські ядерні фахівці. У регіоні були помічені судна "Росатома", а також транспортні літаки Іл-76.

Цезій також може походити від лісових пожеж.

минулого року стало відомо, що Росія готується випробувати свою міжконтинентальну крилату ракету "Буревестник", що може нести ядерний заряд.

Нагадаємо, 16 вересня забруднення з річок Сейм та Десна дісталось Київської області.

Ми маємо Telegram-канал "Головні новини Києва - 44.ua" - джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.