Був розстріляний більшовиками: у Києві встановили пам’ятник митрополиту Василю Липківському, – ФОТО

У суботу, 14 вересня, у Києві на свято Хрестовоздвиження відбулося урочисте освячення пам’ятника предстоятелю Української Автокефальної Православної Церкви, митрополиту Київському і всієї України Василю Липківському.

Про це розповів військовий, історик, речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов на своїй сторінці на Facebook.

У Києві встановили пам’ятник митрополиту Василю Липківському

Ще більше новин Києва, Київщини та України читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва – 44.ua". Також не забувайте підписуватись.

Саме Ковальов навесні 2023 року вирішив розшукати останню київську адресу митрополита Василя Липківського. А потім оголосив збір на спорудження.

У серпні 1934 року митрополита Василя Липківського совєцька окупаційна влада вирішує виселити за межі Києва, на околицю, у Олександрівську слобідку. Ймовірно це було пов’язано з повернення Києву статусу столиці підсовєцької України і большевики чистили Київ від „контрреволюційного елементу, — розповів військовий.

Василь Липківський майже 20 років прожив на вулиці Мстиславській, 46 у Києві, але змушений був залишити дім, разом з сестрою і прикутою до ліжка дружиною. Вони зайшли прихисток в одній з кімнат чужого будинку, який належав родині Бирюліних на вулиці Дачній, 8 на Олександрівській слобідці.

У Києві встановили пам’ятник митрополиту Василю Липківському

Києвознавець Олександр Михайлик завдяки старим картам, аерофотозйомці і порівнянням із сучасними картами виявив місце, де стояв той будинок. Саме у ньому Липкіського заарештували більшовики 22 жовтня 1937 року. Його 73-літнього старця посадили до Лук‘янівської в’язниці, а потім розстріляли 27 листопада 1937 року.

Проєкт пам’ятника, що розташований по вулиці Григорія Кочура, 6 розробив скульптор Олександр Ткачук. На пам’ятнику є пояснення, чому його споруджено саме у цьому місці.

У Києві встановили пам’ятник митрополиту Василю Липківському

Також ми розповідали раніше про те, що у Києві урочисто відкрили пам’ятник Олександру Довженку. Це було символічно, оскільки відкриття памʼятника припало на 130-річчя з дня народження видатного українського кінорежисера і письменника, класика світового кіно.