Як зрозуміти, що вихователь дитячого садочка підходить вашій дитині: поради експертки

Хороший дитячий садочок - це насамперед професійні вихователі. Саме від них залежить, як швидко ваша дитина адаптується до нового періоду життя, чи зможе якісно навчатися та гармонійно розвиватися.

Як не помилитися у виборі вихователя, ексклюзивно для 44.ua розповіла експертка та власниця мережі дитячих садочків HELLO KIDS Юлія Кичила.

“Будь-які зміни в житті дитини - це гарантований стрес, - розповідає Юлія Кичила. - Тому головне завдання батьків - правильно обрати людину, яка буде знаходитись поруч з малюком у перші дні його перебування у садочку. Завдання ж вихователів - знайти підхід до дитини та стати для неї авторитетом. Звісно, у кожної дитини процес адаптації триває по різному. У дітей раннього віку - 7-15 днів. Молодшого дошкільного віку - 2-3 тижні. Старшого шкільного віку - 1 місяць. Якщо ж у дитини виникає синдром стресу, або як його ще називають психологи “адаптаційний синдром” - це може свідчити про те, що вихователю не вдалось знайти підхід до малюка, заслужити його довіру. Щоб цього не сталося, потрібно серйозно підійти до вибору вихователя”.

Особисте враження

Цілком нормальною практикою є екскурсія батьків по дошкільному закладу, який вони обирають для дитини. Але у більшості випадків така екскурсія - це звичайне спілкування з адміністратором садочка, огляд території та внутрішніх приміщень. Варто піти далі й познайомитись з вихователями, які будуть проводити час з вашою дитиною. Це потрібно для того, щоб скласти своє враження про людину.

“Обов’язково поспілкуйтесь з вихователем, щоб дізнатися, які педагогічні методи він використовує у навчанні. Відмітьте, наскільки охоче він йде на контакт. Дайте собі відповідь на два питання: чи симпатична вам ця людина і чи хотілося б вам продовжити з нею спілкування? Не забувайте читати відгуки в інтернеті. Серед них є і правдиві, - радить Юлія Кичила. - Коли ж можливості поспілкуватися з вихователем немає, просто спостерігайте як група грається на майданчику. Відразу помітно, наскільки вихователі дитсадка включаються в процес. Якщо вони посміхаються, спілкуються з дітьми, заспокоюють та підбадьорюють їх - це ознака того, що про вашу дитину тут дбатимуть”.

Перший контакт

Важливий момент, на який потрібно звернути увагу батькам - знайомство вихователя з дитиною. Щоб заслужити довіру малюка, вихователю потрібно проявити максимум терпіння, м’яко реагувати на прохання чи навіть вередування дитини, які можуть бути ознакою стресу. За даними Американської психологічної асоціації, близько 20% дітей дошкільного віку відчувають сильну тривогу і напруження. Новий режим життя, поблизу немає мами… Вихователь має розуміти, чому дитина так поводиться. Якщо ж педагог ігнорує бажання дитини - це поганий дзвіночок.

Перший контакт

“Довіра дитини до вихователя - ось запорука гарного самопочуття малюка у садочку. Щоб пришвидшити процес адаптації та зробити його менш стресовим, в HELLO KIDS ми завжди просимо батьків заповнити анкету. Нам потрібно знати, що дитині подобається. Які у неї є звички, - розповідає Юлія Кичила. - Також вихователь завжди цікавиться у батьків, як краще заспокоїти дитину, які ритуали використовуються, коли дитина лягає спати. Які, продукти вона любить, а які ні. Ці моменти дуже важливі і хороший вихователь ніколи не буде ними нехтувати”.

Емоції розкажуть

Перші тижні у садочку можуть бути занадто емоційними для дитини. Психологи стверджують, що нормальною реакцією на стрес є плач, крики та істерики, які малюк влаштовує батькам перед садочком або після занять. А ще - повна відмова дитини говорити про садочок.

Якщо така поведінка триває довго - шукайте причину. У більшості випадків - це погана взаємодія між вихователем та дитиною. Хороший педагог буде охоче спілкуватися з батьками, намагаючись розв’язати проблему. Поганий - залишить все як є. Пам’ятайте, ознака того, що вихователь справляється на 100 відсотків - ваша щаслива дитина, яка знаходиться у прекрасному настрої після цілого дня, проведеного у садочку.

Ілюстративне фото

Зранку ж дитина може бути у поганому настрої і навіть, якщо вона любить садочок та вихователів – рано-вранці може плакати та не хотіти йти до садочку.

“Якщо дитина маленька, вона, на жаль, нічого не може розповісти батькам про події у садочку, оскільки ще не розуміється на власних емоціях. Тож немає сенсу ставити їй запитання про поведінку вихователя, - стверджує Юлія Кичила. - Батькам краще напряму поспілкуватись з вихователем або психологом дитячого садочка, щоб зрозуміти, які проблеми існують.

Якщо всі спроби налагодити зв’язок між дитиною і вихователем марні - подумайте про інший садок. А от старших діток дійсно можна запитувати про те, як вони проводять час у садочку. Щоб зрозуміти, яка атмосфера панує у групі - запропонуйте сину чи дочці гру.

Нехай дитина сама обере собі героя: це може бути друг чи вихователь. Як правило, діти досить точно копіюють поведінку знайомих людей і ви можете хоча б віддалено зрозуміти, що відбувається у садочку. Якщо вам не пощастило з вихователем з першого разу - не хвилюйтесь. Завжди можна вибрати кращий варіант”.

Хочете дізнаватись ще більше новин Києва, Київщини та України? Тоді хутчіш долучайтесь до нашого Telegram-каналу "Головні новини Києва - 44.ua".