Вода в київському озері Жандарка токсична, але не критично: його будуть чистити

Фахівці комунального підприємства "Плесо" закінчили перевірку забруднення озера Жандарка в Дарницькому районі.

Як повідомило "Плесо", ситуація не є критичною.

Аналіз проб показал, що вода з боку Урлівської вулиці не відповідає нормативним вимогам через такі показники: забарвленість, каламутність, запах, біохімічне та хімічне споживання кисню, вміст фенолів, загальні жири та сірководень.

Зелений колір води пояснюється синьо-зеленими водоростями, які активно розвиваються через фосфати та аміак у воді. Неприємний запах зумовлений процесами розкладання органічних речовин, що підтверджується високим показником біохімічного споживання кисню. Наявність сірководню свідчить про процеси гниття. Високий вміст органічних та жирових речовин може бути пов’язаний зі скиданням побутових стоків у водойму.

"За індексом токсичності вода озера Жандарка відноситься до середнього класу небезпеки. Вона негативно впливає на живі організми, але не є критично небезпечною", - зауважили у "Плесі".

Найближчим часом комунальники очищатимуть озеро від органічних відходів, що спричиняють неприємний запах та процеси гниття.

Нагадаємо, також виявлено забруднення в озері Тягле.

Ще більше новин Києва, Київщини та України читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва - 44.ua". Також не забувайте підписуватись.