Не АЕС врятує Київ, а ММР: що це таке та чому важливо

Тренд на доступну ядерну енергію, позбавлену ризиків другого "Чорнобиля", впевнено поширюється Європою. Це важливо, бо багато хто хоче мати сильну енергетику. Нам це важливо ще й тому, що ми зараз воюємо.

То як Києву допоможе те, чим зараз цікавляться литовці та поляки?

Що таке малий модульний реактор

Уявіть собі невеличку атомну електростанцію, яка видає близько третини від потужності звичайної АЕС. Вона займає мало місця. Не така вибаглива до ландшафту, як більш традиційні ядерні об'єкти. І навіть ядерне пальне там треба міняти не раз на два роки, а терміном від трьох до семи років.

Потужність таких енергоблоків складає до 300 МВт. Трошки менше, ніж зараз видає Київська ГЕС. При цьому малий модульний реактор (ММР) навіть не має такого етапу створення, як "будівництво". Його складають та готують на заводі, після чого привозять на місце та використовують.

Це лише третій абзац тексту, але ви вже бачите певну вигоду. Тобто за рахунок меншого розміру об'єкта ви можете вирішити більше проблем: наприклад, встановити його в найбільш критичних локаціях. Враховуючи регулярні обстріли нашої енергетики - ви маєте розуміти, про що йдеться.

Нічого дивного, що на це клюнули наші європейські партнери. Дивно лише те, що дана технологія досі не зацікавила нас. Києву та Україні вона набагато потрібніша та більш актуальна.

Як це працює

Малі модульні реактори стали тим фактором, який досі обговорюється у сусідній Польщі. Чому ж? Все просто, насправді, і ми це зараз пояснимо.

Одна з головних проблем поляків - висока залежність від вугілля, яке досі застосовується в енергетиці. Як ви розумієте, для сучасної Європи це не надто екологічне рішення.

Атомні електростанції можуть замінити вугілля. Але вони завжди коштують дорого. Це по-перше. По-друге, мало хто хоче жити поряд із АЕС. А якщо зробити це силою, навколо об'єкта неминуче впадуть ціни на нерухомість, і місцеві жителі віддячать владі за таке мудре рішення шляхом виборів.

Громадяни завжди хочуть дешеву електроенергію. При цьому вони нечасто хочуть бачити під своїми вікнами стіни новенької АЕС. Цим двом побажанням важко догодити водночас, але все ж це можливо.

То що зробив феномен ММР? Він спростив усе. Дискусії велись, але їх хід навіть близько не нагадував такі ж обговорення "класичної" АЕС десь під Вроцлавом. І ось як виглядає хронологія розвитку подій.

Від Польщі до Хорватії… Та України?

У квітні 2023 року Польща зробила серйозний крок назустріч малим модульним реакторам. Було виділено сім перших ділянок під об'єкти. Якщо цікаво, вони будуть працювати у Варшаві, Влоцлавеку, Остроленці, Кракові, Новій Гуті, Домброві-Гурнічі, Стальовій Волі та Стави Моновске.

Травень 2023 року показав, що ідея ММР припала до вподоби 60% громадян Польщі (за результатами опитування). Тобто ризиків більше немає.

Звісно, ті ж опитування показали, що не надто багато громадян хочуть бути сусідами ММР: готові до цього лише 45%. Але, оскільки йдеться про значно менші ризики, ця тема не знайшла відображення в суспільній думці згодом. Надто коли у світі зростають ціни на енергоносії.

Серпень 2023 року підтвердив, що кількість прихильників малих модульних реакторів зростає і в Естонії. Причому, на відміну від поляків, стабільно з 2019 року.

Січень 2024 року став вирішальним - до тренду приєдналась Хорватія. Там поки що ведуться дискусії на рівні експертів, але це вже чималий прогрес.

Важливий момент: події прискорились лише після вторгнення російських військ до України. Саме у 2022 році політики замість зручного рішення (придбати російські енергоносії) почали думати, де брати заміну. І це спрацює навіть у нас.

Київ та область, що по енергії?

Звісно, в нашій області також спостерігається певний прогрес. Цього року стало відомо, що в Гостомелі з'явиться гібридна сонячна електростанція. На перший погляд, чудові показники. Вона забезпечить струмом місцевий ліцей, а за умов блекауту зможе витримати до 5 годин повного навантаження.

Але є одне "але". На початку тексту ви бачили, що один малий модульний реактор майже наздоганяє за ефективністю Київську ГЕС. Тільки його один раз складуть на заводі, і міняти паливо ви туди полізете років за п'ять. Натомість, гідроелектростанцію радянська влада будувала довго, дорого та не без проблем.

Жодна сонячна станція не зможе конкурувати з ядерною енергією. Та ми як держава, що вже колись пережила вибух на "Чорнобилі", маємо розуміти ризики. Коли замість однієї потужної АЕС навколо вас буде розкидано три ММР - ефективність буде та ж сама, але небезпека впаде в рази.

Київ знає, що таке блекаути. Тому він має знати, як їх уникати в разі ударів по енергетичним об'єктам. Якщо навіть потужний ДТЕК визнає, що через обстріли росіян втратив половину генерації, чи не пора скористатись більш хитрим рішенням?

До речі, якщо все грамотно зробити, російські ракети той ММР навіть не знайдуть. Бо "ждуни" наводять їх на радянські об'єкти, креслення від яких від самого початку зберігались у Москві. Проти невеликого ефективного об'єкта, вдало схованого від зайвих очей, ці люди безсилі. Задумайтесь над цим.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що навколо Чорнобильської АЕС планують побудувати вітрову електростанцію.

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua» – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, Київщини та України.