Профілактика туберкульозу: у Києві працюватиме пересувний флюорограф - графік

В рамках місячника Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз із 12 березня до 12 квітня в Києві містяни можуть отримати консультації лікарів фтизіатрів і пройти обстеження на пересувному флюорографі.

Про це повідомляє КМДА.

“Туберкульоз – це інфекційна хвороба, що викликається відповідними мікробактеріями. Найпоширенішою його формою є туберкульоз легень, утім хвороба може вражати й інші органи та системи організму. Передається вона від людини, яка має відкриту форму хвороби повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання”, - нагадали у відомстві.

Графік роботи пересувного флюорографа на березень-квітень 2024 року:

Графік роботи пересувного флюорографа на березень-квітень 2024 року*

Директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург зазначила, що на розвиток хвороби можуть вказувати наступні симптоми:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • підвищена втомлюваність і слабкість;
  • безпричинна втрата ваги тіла;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові в мокротинні, що виділяється при кашлі);
  • задишка при незначному фізичному навантаженні; біль у грудній клітці.

За наявності більше одного з наведених симптомів слід звернутись до свого сімейного лікаря.

«Так само безкоштовним є лікування туберкульозу. Воно здійснюється за допомогою сучасних ефективних протитуберкульозних препаратів. Але, що дуже важливо, потребує дисципліни у прийомі ліків, адже перерви загрожують переходом хвороби в мультирезистентну форму, що вкрай важко піддається подальшому лікуванню», – наголосила Валентина Гінзбург.

Нагадаємо, що раніше ми писали про те, що кияни розповіли, як пережили ворожу атаку, -ВІДЕО

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва – 44.ua". Також не забувайте долучатись.