Київ відомий не лише історичними постатями та пам'ятками архітектури, а й кухнею.
Журналісти 44.ua підготували добірку культових страв столиці, від яких в захваті не лише містяни, а й гості міста.
Київський торт
Везти в гості до інших міст Київський торт стало справжньою традицією. І це не дивно, адже його хрусткі коржі та ніжний крем потішать навіть найвибагливіших ласунів. Існує легенда, згідно якої своєрідний символ столиці виник через помилку кондитерів столичної фабрики імені Карла Маркса.
Мовляв, коли вони готували торт, то забули охолодити білок і змастили білкові коржі кремом. Втім, є й інша думка. Згідно неї, на рецепт Київського торта було витрачено багато років. Так чи інакше, але вперше десерт приготували в 1956 році.
Рецепт сучасного Київського торта належить Ганні Курило та Галині Фастовець-Калиновській. Вони презентували його на конкурсі й отримали визнання на вищому рівні. Офіційно рецепт запатентовано у 1973 році. Він зберігається у таємниці і право на нього має лише фабрика імені Карла Маркса (сучасна Roshen).
Котлета по-київськи
Першу котлету по-київськи приготували в далекому 1947 році. Зараз існує безліч варіацій приготування цієї страви, та насправді оригінальний рецепт лише один і правильно готувати виключно з курячого філе та першої фаланги крила.
Серединка з вершкового масла повинна витікати, а паніровка має бути хрусткою.
Київський борщ
1 липня 2022 року ЮНЕСКО внесла легендарний український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує охорони. Улюблена страва українців з'явилася приблизно у 17 столітті.
Кожен регіон має власні особливості приготування борщу. Наприклад, Тарас Шевченко обожнював варіацію зі смаженими карасями.
Що стосується рецепту київського борщу, то подейкують, що його готують на яловичині з додаванням чорносливу, вялених грух, чорного перцю та лаврового листя. Та насправді рецепт борщу неймовірно велика кількість навіть в Києві і кожна господиня вважає, що саме її рецепт правильний. Сперечатися не будемо.
Сало в шоколаді
Серед киян був дуже популярний десерт сало в шоколаді. Якщо ви ще не спробували цей смаколик, то обов"язково завітайте на Андріївський узвіз.
Київські цукати
Вперше згадки про київські цукати датуються 14 століттям. Втім "як бренд" смаколик сформувався ближче до кінця 18 століття.
У 1751 році імператриця Єлизавета Петрівна відправила до столиці цілу експедицію, щоб вивідати секрет приготування київських цукатів. Вважалось, що найсмачніші цукати виготовляють на Подолі.
Київська перепічка
Звичайно, перелік культових страв столиці неможливий без легендарної перепічки. Сосиска в пухкому дріжджовому тісті стала справжньою кулінарною візитівкою Києва і навіть згадується у деяких сучасних путівниках і туристичних онлайн-ресурсах.
Раніше ми писали про те, де в Києві випити незвичайне какао: ТОП-5 столичних закладів.
Актуальні, важливі та перевірені новини Києва, Київщини та України читайте в нашому Telegram-каналі "Головні новини Києва – 44.ua". Також не забувайте підписуватись.