Українські лікарі почали виконувати унікальні операції для військових, - ФОТО

Відновлення втрачених кінцівок за допомогою методу остеоінтеграції – є новим для нашої країни. Дана методика передбачає встановлення металевого імплантату в залишок кістки кінцівки, а вже до нього кріплення протезу за допомогою спеціального перехідника.

Звісно, що для України, як для воюючої країни, новітні технології з відновлення втрачених кінцівок є надзвичайно важливими та необхідними. У минулому році в Україні відбулися перші операції за цією новітньою методикою відновлення кінцівок.

На сьогодні в нашій країні остреоінтеграцію пройшли вже 17 військових. У світі подібні операції почали виконуватися з 1990-х років у Швеції, США та Австралії, у нашій країні у 2023 році вони були зроблені вперше.

Українські лікарі почали виконувати унікальні операції для військових

15 оперативних втручань для українських військових провели вітчизняні хірурги-ортопеди разом із західними спеціалістами, а у 2024  році вже дві подібні операції виконали самостійно.

Іде робота над тим, щоб зробити навчальний центр в Києві, куди лікарі з усієї України зможуть приїжджати та вчитися виконувати подібні операції. Головним питання для більш широкого впровадження остеінтегративного методу протезування кінцівок залишається наявність фінансування.

Методика потребує оперативного втручання, а інколи навіть – двох етапів втручання, але при цьому має ряд переваг. Це відсутність тертя та травмування шкіри об протез та більшої функціональності самого остеоінтегративного протезу.

"Сьогодні наші ветерани з короткими ампутаційними куксами стегна або плеча, що втратили кінцівки проходять реабілітацію та підготовку до протезування, - ексклюзивно для 44.ua розповідає український хірург ортопед та керівник Центру складного протезування, остеоінтеграції та біоніки Олександр Галузинський, - всі вони вже пройшли двоетапну остеоінтеграцію у квітні та жовтні минулого року. Зараз бійці проходить реабілітацію, інтенсивно займаються з реабілітологами, щоб тренувати кісту, в яку вживлений титановий імплантат.

Остеоінтеграція показана людям з високою ампутацією рук чи ніг. До переваг остеоінтегративного протезування належать – відсутність дискомфорту, пов’язаного з контактом протезу з тілом. Відсутнє травмування м’яких тканин, сильні больові відчуття при користуванні протезом. Натомість з’являться – краща керованість, адже протез кріпиться безпосередньо до кістки".

Також при остеоінтергації з’явиться кістково-суглобове відчуття, при якому навантаження йде безпосередньо на кістку. Завдяки чому пацієнт краще відчуває поверхню та почуває себе значно впевненіше при ході та рухах.

Микола, що родом з Вінниччини, займається з реабілітологом вже три тижні. Захищати Україну він пішов з перших днів повномасштабного вторгнення. Під час обстрілу оборонних позицій на Донеччині від танкового пострілу отримав поранення – вогнепальне ураження лівого стегна з переломом стегнової кістки, висока ампутація.

Українські лікарі почали виконувати унікальні операції для військових

"Під час мінометного та танкового обстрілу танковий снаряд залетів до мене в окоп та розірвався, - каже Микола, - найбільше постраждала саме ліва кінцівка. Я вже намагався користуватись звичайним протезом, але при моїй ампутації це дуже важко та незручно – саме тому, я й зважився на встановлення титанового імплантату в кістку. Сподіваюсь, що протез, котрий буде кріпитися до нього, буде значно зручнішим".

Микола мріє про відновлення та повернення в рідне село до своєї великої родини – дружини та трьох дітей. Сьогодні в залі він користується тренувальним протезом, на котрому йому потрібно стояти мінімум годину на добу. Лікарі кажуть, що процесі відновлення та підготовки до використання імплантував головне – не спішити та дотримуватись протоколу реабілітації.

"Пацієнти під час реабілітації потребують особливої уваги лікарів та реабілітологів, - каже ортопед Олександр Галузинський, - Потрібно прислуховуватись до їх побажань та зважати на характер больових відчуттів. Термін реабілітації залежить від ваги пацієнта та може тривати від двох до шести місяців. Самі військові мають довіряти лікарям та спеціалістам реабілітологам".

Ветерани, що втратили кінцівки, виконують спеціальні вправи на витривалість. У всіх пацієнтів на цьому етапі виникає певний дискомфорт та больові відчуття.

Українські лікарі почали виконувати унікальні операції для військових

"Кістка має звикнути до встановленого імплантату та адаптуватися до навантажень, - продовжує Галузинський, - На початковому етапі навантаження мінімальні – 20-25 кг, а з кожним тижнем навантаження на тренувальний протез збільшують. З кожним днем в процесі реабілітації ці больові відчуття зменшуються та врешті-решт зникають зовсім. Пацієнтам розповідають, що по 10-бальній шкалі вони мають відчувати біль не більше 5. Вищу біль терпіти їм не рекомендують".

Раніше ми писали про Дістали уламок із серця "магнітом": київські хірурги врятували захисника, – ФОТО.

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу "Головні новини Києва – 44.ua". Там ми публікуємо ще більше новин, щоб ви завжди були в курсі та нічого не пропустили.